Compania Hidro Tarnița, un proiect marotă folosit de politicieni pentru a arunca praf în ochii alegătorilor, este pasibilă să îi plătească producătorului de energie Hidroelectrica aproape un milion de euro. Compania Hidro Tarnița se află în faliment, iar Hidroelectrica a cerut înscrierea în tabelul creditorilor cu suma de 4,46 milioane de lei, contravaloarea unui studiu de fezabilitate istoric. Însă, lichidatorul judiciar a refuzat să înregistreze această sumă motivând că SF-ul a fost incomplet.
În 2014, Hidro Tarnița a cumpărat de la Hidroelectrica un studiu de fezabilitate cu circa 2,45 milioane lei. Nu s-a făcut nimic cu studiul respectiv, însă pentru că documentația nu a fost plătită, suma a crescut, acumulând dobânzi și penalități. În 2017, pentru a obține plata pe studiul respectiv, Hidroelectrica a dat în judecată Hidro Tarnița și obținut o hotărâre judecătorească de executare silită. În cadrul acelui proces, reprezentanții Hidro Tarnița au spus că studiul furnizat de Hidroelectrica era incomplet și că din acest motiv nu a putut fi folosit.
Însă, executarea silită a fost suspendată pentru că Hidro Tarnița a cerut intrarea în insolvență.
Acum, Hidroelectrica a cerut înscrierea în tabelul creditorilor suma de 4,46 milioane lei, adică valoarea SF-ului din 2014. Însă, lichidatorul A&A CONSULTANTS SPRL, care se ocupă de procedura în care se află Hidro Tarnița, a respins cererea Hidro Tarnița pe motiv că ″s-a stins dreptul material la acțiune ca urmare a intervenirii prescripției extinctive″.
În replică, reprezentanții producătorului de energie spun că prescripția a fost întreruptă în 2017, ca urmare a constituirii dosarului de executare silită și a actelor propriu-zise de executare îndeplinite în cadrul acestuia.
Energie pentru conturile unor sinecuriști politici
Pentru a vă face o idee despre câți bani s-au scurs din această societate, trebuie menționat că printre primele decizii ale Consiliului de Administrație s-a numărat cea de alegere a unui salariu. Potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii, câştigul mediu lunar pe salariat era, la nivelul perioadei 213-2015 de 7.910 lei, adică 2.500 de dolari.
Inițial, în cadrul Hidro Tarnița SA, funcția de director a fost ocupată de Dan Gherghelaș. Ce l-a recomandat pe Gherghelaș pentru acest post? Nimic! A fost șef la SAPARD și APIA, instituții care se ocupă de administrarea fondurilor UE pentru agricultură.
În locul lui a fost numit Ovidiu Demetrescu, cu o experienţa de 16 ani în domeniul asigurărilor şi serviciilor financiare, 9 ani în fuziuni şi achiziţii şi 15 ani în domeniul energetic.
De asemenea, din consiliul de administrație al Hidro Tarnița SA a făcut parte udemeristul Novak Levente, consilier în cadrul Ministerului Culturii. Spre exemplu, la hotărârea NR. 65/29 din aprilie. Novak nu a mai participat la ședință, prezența lui fiind asigurată telefonic. Un alt personaj din CA-ul acestei companii a fost Catalin-Ionut Deaconescu, fost Prefect al Bucureștiului. După ce a terminat Facultatea de Științe Politice, care nu poate constitui o recomandare pentru o funcție de conducere din cadrul unei companii de electricitate, Deaconescu s-a ocupat cu ”statul degeaba”. Potrivit experienței profesionale, în perioada ianuarie 2001-octombrie 2002 a fost expert în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Apoi, între octombrie 2002 și februarie 2005 a lucrat ca expert la Camera Deputaţilor, Grupul Parlamentar PNL. Pentru ca fisa postului să fie completă, el a ”tăiat frunză la câini” și în perioada martie 2005 – octombrie 2005 din funcția de director la Direcţia pentru Serviciile Publice Deconcentrate, Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Din Consiliul de Administrație al Hidro Tarnița SA au făcut parte Gabriela Rossita Dumitriu și Elena Popescu. Nici pe ele nu le-a recomandat nimic din punct de vedere profesional pentru posturile respective.
Elena Popescu era reprezentanta PSD-iștilor din această afacere și unul dintre reprezentanții Departamentului pentru Energie.
De la ugerul Hidro Tarnița au mai supt DAN CÂRLAN, DANIEL COSTEL ANDRONACHE, IOAN ROSCA și MIHAI VIORELIAN STĂNCULESCU.
Cârlan a ajuns şeful de cabinet al secretarului de stat de la Energie, ieşeanul Maricel Popa, primarul Gheorghe Nichita promiţându-i acest post convenabil ca recompensă pentru că a schimbat macazul de la PDL la PSD. În presă el apare ca un traseist politic pentru că se mulează pe orice doctrină.
Daniel Costel Andronache, deputat PC, fost director la Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în declin economic, sau la Mininvest, aflată în aceeași situație.
Ioan Roșca a fost director la Electrica SA. Pe timpul conducerii sale, compania a fost căpușată ani la rând de contractele băieților deștepți din energie. În perioada în care el a fost șeful Electrica, Curtea de conturi a publicat un raport conform căruia CEZ, EON şi ENEL au investit în modernizarea filialelor Electrica, dar nu din fondurile proprii, ci din banii produşi de filialele pe care le-au cumpărat. Astfel că, preţul energiei electrice nu ar fi trebuit să crească dacă cele trei companii îşi respectau promisiunile.
Stănculescu s-a angajat în Hidroelectrica din 2005, ocupând funcţiile de director al secretariatului general (2005-2007), director dezvoltare, retehnologizare (2007-2008) şi consilier al directorului general pe probleme de investiţii (2008-2013).
La un număr mediu de 20 salariați/an plătiți timp de 10 ani cu cel puțin 2.500 dolari/lună investiția făcută în conturile sinecuriștilor se ridică la 6 milioane de dolari.
Acum, angajații de la Hidro Tarnița s-au înscris în tabelul creditorilor pentru a mulge, în continuare, indemnizațiile neplătite.
BOX
Resuscitare energetică a României cu un proiect care se dizolvă
SC Hidro Tarnița SA a fost înființată în anul 2013 și timp de 10 ani societatea nu a avut nicio activitate concretă.
La finele lunii mai 2023, în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor s-a luat decizia lichidării societății. Acționari sunt SOCIETATEA DE ADMINISTRARE A PARTICIPAȚIILOR ÎN ENERGIE SAPE (99%) și SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA (1%).
”Aprobă dizolvarea voluntara anticipată a Societății Hidro Tarnița – S.A., potrivit art. 227 alin. (1), lit. b) si lit. d) din Legea societății nr. 31/1990 și deschiderea procedurii lichidării patrimoniului Societății Hidro Tarnița – S.A., în conformitate cu dispozițiile art. 252 si urm. din Legea societăților nr. 31/1990. Aprobă numirea lichidatorului A&A CONSULTANTS SPRL, (…) reprezentata prin Practician în insolvența – avocat Anastasescu Marieta, care va avea atribuțiile și puterile conferite de art. 255 din Legea societăților nr. 31/1990, și încetarea mandatului membrilor consiliului de administrație, respectiv: domnul Ghenoiu Radu-Aurelian (avocat, n.red.) – președinte consiliul de administrație, doamna Voda Monica – membru consiliul de administrație și domnul Marcu Gabriel-Ciprian (sef birou la SAPE, n.red) – membru consiliul de administrație, începând cu data de 30.05.2023”, arată o hotărâre a societății publicată în Monitorul Oficial.
Alături de câteva piese de mobilier de birou, laptopuri și telefoane, societatea mai deținea un site în care era prezentat proiectul de peste un miliard de euro. După ce Ministerul Energiei nu a plătit găzduirea site-ului, domeniul hidrotarnita.ro a fost cumpărat de o persoană fizică.
Ulterior, Ministerul Energiei a transmis că se dorește resuscitarea proiectului, motiv pentru care s-au organizat licitații pentru achiziționarea de studii de fezabilitate. Însă, nu s-a înscris nimeni, licitația fiind în procedura de reluare.