Proiectul hidroenergetic de la Răstolița, aflat în județul Mureș și finalizat în proporție de peste 90%, a fost suspendat temporar de instanță, printr-o decizie a Curții de Apel Cluj. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe 4 iunie, pe rețelele de socializare.

Suspendarea vizează acordul de mediu necesar funcționării investiției, iar Burduja spune că decizia este „temporară”, urmând ca pe 24 iunie să fie judecat fondul cauzei privind anularea acestui acord.

„Ar fi fost prima hidrocentrală finalizată în România după trei decenii, un proiect început înainte de 1990. Deși am câștigat pe fond anterior, astăzi am luat act cu regret de decizia instanței de apel”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Sebastian Burduja, blocarea investiției ar fi avut deja un impact economic major. În perioada 2019–2024, din cauza litigiilor inițiate de organizații de mediu, precum Declic și Bankwatch, Hidroelectrica ar fi pierdut anual peste 317.000 MWh, echivalentul a 190 de milioane de euro. În total, statul român ar fi suportat o pierdere estimată la 443 de milioane de euro, prin costuri suplimentare cu importul de energie.

Valoarea totală a proiectului Răstolița este de peste 1,45 miliarde de lei, sumă care, în lipsa finalizării, riscă să devină prejudiciu, atrage atenția Burduja.

Organizația Declic contestă legalitatea și sustenabilitatea proiectului, susținând că hidrocentrala afectează grav mediul înconjurător. Într-o petiție publică, activiștii afirmă că peste 130 de hectare din Parcul Național Călimani ar urma să fie defrișate și inundate. În zonă se suprapun nu mai puțin de șapte arii naturale protejate.

„Va fi defrișat și inundat unul dintre cele mai bine conservate arinișuri din Europa, habitat protejat prioritar în Uniunea Europeană. De asemenea, va dispărea într-o țeavă principalul râu din România în care se mai înmulțește lostrița”, avertizează Declic.

Activiștii invocă principiile dezvoltării durabile, precizând că investiția hidroenergetică în forma actuală contravine legislației de mediu și pune în pericol biodiversitatea.

Următorul termen în procesul privind anularea acordului de mediu este 24 iunie. Ministrul Energiei se declară optimist în privința unei decizii favorabile și afirmă că va continua să susțină proiectul: „Nu vom ceda în fața acestor obstacole. România are dreptul să-și valorifice resursele pentru independența energetică și facturi mai mici”.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.