Două personaje din lumea high-class-ul clujean sunt cercetate penal. Flaviu Chertes, administratorul societăţii Parking Mărăşti şi fiul lui Mircea Chertes, fostul consilier ministerial al lui Călin Popescu Tăriceanu, şi Viorel Bunea, om de afaceri şi membru al Clubului Rotary, au dosare de cercetare penală. Dacă dosarul lui Flaviu Cherteş a fost trimis procurorilor pentru săvârşirea infracţiunii de de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având dreptul de a conduce suspendat”, dosarul lui Viorel Bunea se află în cercetare la Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Cluj.

Pe lângă infractori de ultimă speţă, în vizorul poliţiei apar, nu de puţine ori, şi personaje din lumea bună a Clujului care nu respectă legea. Conform unor informaţii, reporterii Gazetei au anunţat încă de acum câteva săptămâni că un “rotaryan” şi un băiat de bani gata sunt cercetaţi de poliţie. Informaţia a fost certificată chiar de către biroul de presă a Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Cluj, care prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gina Pop, a trimis la redacţie următorul răspuns.
 
“Faţă de domnul Chertes Flaviu, propunerea de începere a urmăririi penale a fost înaintată către procurori în 2.12.2010, de ofiţerii de cercetare penală şi cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca, pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, având dreptul de a conduce suspendat”. Referitor la domnul Viorel Bunea, dosarul este în cercetare la Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, urmând ca în funcţie de probatoriul administrat, să fie înaintat procurorilor, cu propunerea legală”, arată răspunsul IPJ Cluj.
Flavius Chertes “parcat” într-un dosar penal
Flavius Chertes este fiul lui Mircea Chertes, fostul consilier liberal al fostului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu. De numele lui Mircea Chertes se leagă o serie de afaceri cu terenuri gestionate de Administraţia Domeniilor Statului şi întreaga afacere care a “gravitat” în jurul construirii parcării din cartierul Mărăşti. Societatea care a realizat parkingul, SC Parking Mărăşti, a fost înfiinţată cu doar câteva luni înainte de a participa la licitaţie. Mai mult, respectiva societate avea capitalul social minim şi nu a mai avut activitate. De asemenea, compania a finalizat cu o întârziere de un an realizarea construcţiei, obţinând derogări din partea municipalităţii pentru a finaliza lucrarea. Mai mult, chiar dacă lucrările au fost finalizate, profitul a întârziat să apară. Spaţiile comerciale au fost închiriate numai în proporţie de 40%, iar cetăţenii au “evitat” să staţioneze în parking. Pentru a scăpa de probleme, administratorul companiei, Flaviu Chertes, fiul lui Mircea Chertes, a depus la Tribunalul Comercial Cluj o cerere prin care a cerut reorganizarea judiciară a societăţii pe motiv că societatea nu-şi mai putea permite să plătească ratele restante, contribuţiile la bugetul de stat sau cele aferente contractului de parteneriat dintre SC Parking Mărăşti şi Primăria municipiului Cluj-Napoca. Conform bilanţului aferent anului fiscal 2009, SC Parking Mărăşti a avut o cifră de afaceri de 1.212.915 de lei, un profit pe minus de 3.891.252 de lei şi datorii totale de peste 19,6 milioane de lei.
 
În afară de implicaţiile în cadrul SC Parking Mărăşti, Flaviu Chertes mai este acţionar la SC Chepaso Construct şi acţionar şi administrator în cadrul SC Building Star.
Rotaryenii în vizită la “procurieni”
Viorel Bunea este cercetat de poliţistii de la Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, dar există posibilitatea ca dosarul lui să nu fie trimis către procuror. Fratele lui, Gheorghe Bunea, este unul dintre foştii şefi ai poliţiei clujene care s-a pensionat de curând. Spaţiul în care DIICOT funcţionează în acest moment a fost pus la dispoziţie de SC Tubman Co, o firmă patronată de Gheorghe Terhes, unul dintre partenerii constanţi de afaceri ai lui Viorel Bunea. Printre “rotaryeni”, care au fost nevoiţi să intre în vorbă cu procurorii mai pot fi amintiţi şi Dan Danci, implicat în scandalul sexual “Nana Club”, sau Marius Nicoară, implicat în scandalul generat în jurul lui Arpad Paszkany, finanţatorul CFR 1907. De asemenea, un alt “vârf de lance” al rotaryenilor este PSD-istul clujean Ioan Rus.
 
Viorel Bunea a avut o serie de legături cu şefii DIICOT Cluj, cu mult înainte ca procurorii să primească spaţiul de la partenerul lui de afaceri. În rechizitoriul dosarului Gazeta, Viorel Bunea apare ca sursă a organelor de urmărire penală. “Numitul BUNEA VIOREL i-a relatat (lui Chimu Căpuşan, n.red) că este o practică a trustului să publice articole negative împotriva unor persoane pentru a le determina să plătească sume de bani către trust. Acesta i-a dat ca exemplu pe fostul primar din Turda, BLASIU VIRGIL care a fost şantajat pentru a se obţine de la acesta contracte de publicitate. Părţii vătămate i s-a explicat că există trei tipuri de „taxe” şi anume taxe pentru a nu scrie despre o persoană, taxa pentru a scrie de bine şi taxa de publicitate, iar dacă o persoană cedează şantajului şi acceptă să plătească,  pretenţiile financiare ale grupului vor creşte”, arată rechizitoriul Gazeta. Interesant este faptul că cei care au instrumentat acest dosar au omis, conform rechizitoriului, să îi ia vreo declaraţie lui Bunea.
 
O altă afacere cu “cântec” în care Viorel Bunea a fost implicat este cea a renovării Şcolii de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan”. Una dintre societăţile care au “prins” lucrări la renovarea acestei instituţii este SC Romviocons SRL, care este deţinută de Viorel Bunea, fratele fostului comisar-şef Gheorghe Bunea. Culmea este că la atribuirea contractului, şeful catedrei de pregătire juridică din cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” era comisarul Gheorghe Bunea, care şi-a  ajutat fratele să pună mâna pe o felie din tortul de peste 13 milioane de lei, bani acordaţi de Ministerul de Interne pentru noul sediu al Şcolii de Agenţi de Poliţie.
Firmele “braconierului”
 
-acţionar şi administrator în cadrul SC SOMES INVEST CONSULT SRL (cu activitate întreruptă).
 
-acţionar în cadrul SC PROIECTARE PENTRU INVESTITII SI REPARATII IN CONSTRUCTII SRL alături de Horia Ciorcilă, Dorel Goia şi Victor Marius Morar.
-acţionar şi administrator în cadrul SC ROMVIOCONS IMPEX SRL (date financiare pe anul 2009: cifră afaceri 3.735.322 de lei, datorii totale de 1.224.720 de lei şi profit 48.275 de lei)
-acţionar în SC BIVIROM IMPEX SRL alături de Ioan Mircea Lazăr şi Marioara Bojan.
 
-acţionar în SC B S M PROJECT SRL (servicii de proiectare) alături de Adrian Matei şi
Lucian Simu. Această societate are pe anul 2009 o cifră de afaceri de 125.160 de lei şi un minus pe profit de 51.846 de lei
 
-acţionar şi administrator în SC TRANS MONTANA TURISM SRL alături de Gheorghe Terhes
-acţionar în SC VIA TERRA SPEDITION SRL(Transporturi de marfă pe calea ferata) alături de Iulian Gaga. Pe anul 2009, firma  are o cifră de afaceri de 15.116.845 de lei, un profit de 1.369.878 de lei şi datorii de 4.502.241 de lei. În aceeaşi formulă, Bunea este acţionar şi în cadrul SC VIA TERRA WEST SRL
-acţionar unic la OMNIMAT SA
acţionar şi administrator la SC RO SPECIAL CONSTRUCT alături de Anca Andreea Bunea
-acţionar la SC VIA TERRA TRANS (Transporturi de marfă pe calea ferată) împreună cu Iulian Gaga şi Gheorghe Marcut
 
-acţionar şi administrator la SC ALFA INVEST CONSULT SRL (Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă ) împreună cu Fior Dafin Mureşanu, Daniela Mureşan şi Cristian Rareş Criste. Aceeaşi formulă se regăseşte şi la societăţile BETA INVEST CONSULT SRL şi GAMMA INVEST CONSULT SRL
 
-acţionar la SUPER LACTIS SRL, alături de Gabriel Ovidiu Spânu, Marcela Spânu, Cristina Mihaela Bunea, Rodica şi Vasile Cozma. Pe anul trecut, societatea are cu o cifră de afaceri de 698.526 de lei, un profit de 11.738 de lei şi datorii totale de 938.534 de lei.

Ştefan Trandafir

2 COMENTARII

  1. Frustrarea isi spune cuvantul…daca ai citi cu atentie sau ai fi mai bine informat/a sunt sigura ca nu ai mai pune astfel de intrebari.( „la bogdan voda?”) Oricum presa isi pune amprenta va manipuleaza pe toti cum doreste, credeti tot fara sa cercetati :))) bad for all of you!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here