Judecătorii clujeni au decis ca artizanul afacerii Tower, Mihai Chezan, să plătească opt milioane de lei în procesul de angajare a răspunderii patrimoniale deschis în cazul societăţii CLARK INTERNATIONAL, fosta firmă Tower. Însă, rămâne de văzut cum se va întâmpla acest lucru, pentru că Mihai Chezan nu mai este în România. Această sumă este o parte dintr-un împrumut contractat de SC Tower Imobiliare în valoare de 20 milioane de lei, bani cu care ar fi trebuit construite locuinţele vândute de afacerist încă din faza de proiect.

 

Pe de o parte, Mihai Chezan, afaceristul din spatele falimentului Tower, este executat de două bănci: CEC şi Banc Post, pentru împrumuturile contractate şi neonorate, iar pe de alta, Chezan are probleme şi în America, unde autorităţile l-au dat în urmărire pe clujean tot pentru o serie de infracţiuni în domeniul imobiliarelor.

Ultima lovitură primită de afaceristul Tower a fost primită de la Tribunalul Comercial Cluj, unde magistraţii au decis să atragă răspunderea patrimonială în cadrul unui proces de insolvenţă deschisă în principal de Banc Post. De la această bancă, Mihai Chezan a contractat un împrumut de circa 20 de milioane de lei, bani cu care ar fi trebuit construite locuinţele din cadrul ansamblului Tower.

“Admite cererea formulată de creditoarea SC Bancpost S.A. şi, în consecinţă: Obligă pârâtul Chezan Mihai Dumitru să plătească suma de 8.029.396,19 lei reprezentând o parte din pasivul debitoarei SC CLARK INTERNATIONAL SRL. Obligă pârâtul Chezan Mihai Dumitru la plata dobânzii legale la suma anterior menţionată începând cu data pronunţării hotărârii şi până la plata integrala a debitului. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare”, arată soluţia sentinţei.

Pe de altă parte, reprezentanţii băncii au depus plângere penală împotriva administratorului firmei, Mihai Chezan. Bancpost încearcă pe toate căile să recupereze creditul de peste 20 de milioane de lei acordat în 2007 firmei Tower SRL, redenumită Clark International SRL.

 

CEC-ul i-a scos terenul la vânzare

 

De asemenea, o altă bancă care a pus tunurile pe Chezan este CEC. Banca a scos la vânzare prin executare silită unul dintre terenurile care, conform Oficiului de carte funciară Cluj, aparţine afaceristului Mihai Chezan. CEC Bank a scos la vânzare terenul de 3.700 mp aflat pe strada Frunzişului pentru a recupera o datorie de 6,4 milioane de lei, iar valoarea lui a fost evaluată la circa 8,1 milioane de lei.

Conform unui anunţ de vânzare al CEC Bank, Chezan este executat silit pentru faptul că una dintre firmele pentru care a girat cu un teren nu şi-a plătit un împrumut în valoare de 6,4 milioane de lei. Firma respectivă, SC Mox Construction a fost antreprenorul general al lucrărilor de construcţie al proiectelor Tower, principala afacere a lui Mihai Chezan, cu dublă cetăţenie româno-americană.

“Am început executarea silită împotriva debitorului SC Mox Construction şi a garantului ipotecar Chezan Mihai Dumitru cu domiciliul în SUA şi reşedinţă în România pentru satisfacerea creanţei creditorului CEC Bank SA Sucursala Cluj-Napoca în valoare de 6.479.124,90 de lei, reprezentând credit plus dobânzi şi dobânzi penalizatoare şi alte speze calculate la data 26.05.2010. Preţul de pornire al licitaţiei este de 8.132.300 de lei, preţ fără TVA, preţ la care a fost evaluat imobilul şi însuşit de către părţi”, arată anunţul de vânzare.

 

“Americanul” umbla cu documente false

 

Senatul SUA a publicat un raport în care îi incriminează pe cei vinovaţi de fraude, în special, din domeniul imobiliarelor. Printre numele apărute în raportul respectiv se regăseşte şi Mihai Chezan, patronul afacerii Tower.

Conform raportului Senatului SUA, ”Michael Chezan şi Calvin Early, au fost fiecare inculpat în instanţa americană a districtului (County) Cook, Chicago, IL, pentru săvârşirea de furt, furt prin înşelăciune, fraudă poştală. Între iulie 2002 şi iulie 2008, Michael Chezan folosind documente false a obţinut asistenţă financiară din partea Guvernului american pentru locuinţe pe care nu le avea iar Calvin Early a omis să raporteze autorităţilor guvernamentale americane faptul că primea asistenţă financiară dublă ca şi proprietar şi ca şi chiriaş; Williams nu a raportat autorităţilor americane venituri în afara programului de asistenţă şi a folosit numărul de înregistrare al unei alte persoane (Social Security Number-SSN), şi Hon a omis să raporteze vânzarea proprietăţilor sale subvenţionate şi a adus documente false folosite de persoane care au luat împrumuturi. Împreună, inculpaţii de mai sus au obţinut aproximativ 404.218 USD în asistenţă de locuinţe şi 56.486 USD în SSA şi alte beneficii la care nu au avut dreptul”.

 

DNA şi Administraţia Prezidenţială cu ochii pe Tower

 

Dosarul de cercetare a afacerii Tower a ajuns de pe masa Administraţiei Prezidenţiale în atenţia Structurii Centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au solicitat ajutorul ofiţerilor din cadrul Interpol în ancheta care priveşte afacerea de câteva milioane de euro Tower, care a lăsat peste 100 de persoane cu banii luaţi. Două firme de tip offshore din insulele Seychelles despre care se presupune că ar fi cumpărat întreaga afacere sunt verificate prin intermediul vestitei organizaţii internaţionale de poliţie.

Potrivit unui document al Ministerului Justiţiei, în cadrul anchetei deschise de DNA Cluj au fost efectuate mai multe verificări care i-au vizat pe Mihai Dumitru Chezan, bănuit că s-ar afla în spatele întregii afaceri, şi alte şapte persoane, toate reprezentante ale SC Tower SRL, SC Tower Development SRl şi SC Sterling International Development SRL.

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.