Horia Ciorcilă, administrator al Societății de Investiții Financiare Moldova (SIF2), a achiziționat unitatea hotelieră de peste drum de Cluj Arena cu 3,65 de milioane de euro. Conducerea fondului de investiții dă vina pentru blocarea procesului de modernizare – anunțat acum patru ani – pe două instituții publice.

Conform contractului nr. 4919/ 19.09.2018, 99% din capitalul social al firmei care administrează unitatea, respectiv 19,2 milioane de acțiuni, trece în proprietatea societății Winners Park Invest, deținută în mod indirect de către Horia Ciorcilă, administrator al SIF2, președintele Băncii Transilvania Cluj. Cumpărătorul este obligat să facă plata în lei, la cursul zilei, în 24 de ore de la data îndeplinirii condiției suspensive.

Clauza prevede că finalizarea tranzacției, respectiv plata prețului de vânzare și transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor de vânzare, este condiționată de obținerea unei opinii favorabile din partea auditorului financiar al vânzătorului.

Acesta va emite un raport în care va preciza dacă prețul, coroborat cu drepturile și obligațiile asumate prin contract, este corect prin raportare la celelalte oferte existente pe piață. Raportul auditorului Deloitte va fi comunicat ulterior. Penalitățile stipulate sunt despăgubiri de minimum 150.000 de euro.

“Societatea Hotel Sport este filială a SIF Moldova din 2015. În această perioadă, în rapoartele periodice de activitate, individuale și consolidate ale SIF2 s-au prezentat informații privind proiectul de modernizare a hotelului și investițiile necesare, precum și întârzierile mari determinate de procesele dintre Primăria Cluj-Napoca și Prefectura Cluj privind procedura de modificare a Planului Urbanistic General, referitoare la reîncadrarea unor loturi de teren.

Aceste întârzieri, independente de controlul SIF Moldova, au determinat alterarea randamentului investiției estimat inițial și în consecință adoptarea și comunicarea deciziei privind  explorarea posibilităților de exit”, a motivat directorul general al SIF 2, Claudiu Doroș.

Apare un nou corp: sală de evenimente

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în vară planul urbanistic zonal (PUZ) pentru acest perimetru. “Terenul care face obiectul studiului, de 6.235 mp, se află la limita vestică a Parcului Simion Bărnuțiu, în vecinătatea Cluj Arena, pe Aleea Stadionului nr. 1. La sfârșitul anilor ’70, Oficiul Județean de Turism, în calitate de beneficiar, a demarat proiectarea Hotelului Sport, ulterior construirea sa la începutul anilor ’80.

Aflat într-o zonă extrem de importantă a orașului, atât din punctul de vedere al contextului ambiental, cât și al funcțiunilor învecinate care constituie unul din nucleele cele mai vizitate din oraș, Hotelul Sport a rămas într-o stare de degradare destul de avansată. Prin PUZ se propune reabilitarea, modernizarea și extinderea Hotelului Sport în vederea diversificării serviciilor și implicit readucerea la viață a unei clădiri cu o poziție dominantă în țesutul urban.

Se propune extinderea hotelului spre vest cu un corp de clădire 2S+P cu funcțiunea de sală de evenimente și parcare subterană pentru 90 de mașini și extinderea spre sud, pentru mărirea capacității de cazare de la 136 la 150 de camere”, se arată în proiectul de hotărâre.

Goschy a vândut la foc automat

În 2015, timișoreanul Josef Goschy, proprietar al unuia dintre cele mai mari lanțuri turistice din țară, a vândut către SIF 2 Hotelul Sport (atunci de 2*), cu 4,8 milioane de euro. Unitatea a fost degradată între timp la 1*. Hotelul are 136 de camere, restaurant de 180 de locuri, terasă de 60 de locuri şi două săli de conferinţă cu o capacitate de 120 de locuri. Hotel Sport Cluj, societate cu opt angajați, înregistra în 2017 afaceri de 230.753 și avea o pierdere de 922.421 de lei, conform Ministerului Finanțelor Publice.

Businessmanul din Banat și-a scos la vânzare majoritatea hotelurilor și terenurilor pe care le are în proprietate la Cluj prin societatea pe care o controlează, Unita Turism Holding (UTH). Din aceste active el spera să obțină 17,5 milioane de euro. Cel mai valoros activ scos la vânzare era ștrandul Sport, situat lângă complexul hotelier. Prețul fixat se cifra la 6 milioane de euro.

Terenul de 12.378 mp avea un preț de 650 euro/mp, fiind traversat de un pârâu care îl împarte în două parcele de 8.799 mp, respectiv 3.579 mp. “Terenul are o situație juridică clară, fiind înscris în cartea funciară pe UTH Timișoara”, preciza conducerea societății. Deși Goschy a oferit drept de preemțiune autorităților locale, nici Primăria Cluj-Napoca, nici Consiliul Județean au fost dispuse să îl valorifice.

Banca Transilvania (BT) a cumpărat de la Unita un alt activ, cu 900.000 de euro. Vila Casa Albă (4*) era situată pe un teren de 2.700 mp, pe str. Emil Racoviță, avea 9 camere, restaurant cu 60 de locuri, bar, terasă cu 40 de locuri. Divizia de private banking a BT, care activează acum în vilă, este dedicată clienţilor de top ai grupului financiar. Goschy menționa atunci că singurul hotel al său din Cluj care nu era de vânzare era Belvedere (4*), însă active din perimetrul acestuia erau ipotecate la BT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.