Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Dorin Uioreanu s-a justificat în faţa instanţei cu privire la acuzaţiile din dosarul „MITĂ la CJ”, în care apare ca inculpat. Deşi vorbim de un proces extrem de mediatizat, reamintim faptul că alături de Uioreanu, figurează cu aceeaşi etichetă Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, doi afacerişti clujeni care au avut contracte cu instituţii publice aflate în directă legătură cu Consiliul Judeţean, după iunie 2012. La ultimele termene, aceştia au fost chemaţi la audierile finale, judecătoarea stabilind ca Uioreanu să fie ultimul la capitolul mărturii.
Prietenie veche cu Pogăcean
Declaraţiile date de Uioreanu la ultimul termen din proces, în 14 martie, nu făceau decât să ateste că omul cheie din acest dosar este nimeni altul decât protejatul DNA-ului, Răzvan Pop.
Audiat în prima etapă cu privire la relaţia cu Vasile Pogăcean, fostul preşedinte de CJ nu recunoaşte acuzaţiile cum că ar fi pretins suma de 693.224 lei de la cel dintâi.
„Referitor la prima acuzare care mi se aduce, cum că aş fi pretins suma de 693.244 lei de la inculpatul Vasile Pogăcean, în perioada aprilie 2013- mai 2014, sumă din care aş f primit 134.500 lei pentru a redirecţiona alocări bugetare către firma SC SINAI SRL, nu recunosc comiterea faptei”, a declarat Uioreanu.
În continuare acesta a argumentat că îl cunoaşte pe Pogăcean încă din 2004 şi că exista între ei o relaţie de prietenie. De asemenea, cei doi se întâlneau periodic la şedinţele politice şi la manifestările ce aveau loc în Iclod. Fiind colegi de partid, Uioreanu a mărturisit că îl sprijinea şi era susţinut de Pogăcean în campaniile electorale din trecut, mai ales că în 2004-2014 el era deputat.
Însă acuzaţiile DNA, prin care Uioreanu ar fi alocat sume preferenţial în zonele unde colegul său de partid avea contracte, sunt nefondate.
„Nu am condiţionat finanţarea de lucrări de obţinerea unor favoruri şi nu am discutat niciodată că l-aş putea sprijini pentru finanţare de la Consiliul Judeţean Cluj sau Ministerul Dezvoltării. Nici el nu mi-a cerut sprijin în sensul acesta. Alocările bugetare de atunci s-au făcut pentru 23 de localităţi, lucrări începute şi contractate cu mult înainte de anul 2012, şi care s-au făcut pe bază de criterii ce respectau metodologia de aplicare a Ordonanţei de Guvern, cu nr 26. Aceste plăţi se făceau direct către primării de la Ministerul Dezvoltării şi nu prin Consiliul Judeţean.
Calculul care se face de către DNA privind remiterea de către mine a unei sume de 476.000 lei, reprezentând 15 % din alocările bugetare către comunele Iclod, Câţcău, Fizeşu Gherlii, nu are bază pentru că ele au fost alocate cu respectarea legislaţiei în vigoare şi nu preferenţial”, a mai precizat acesta.
Răzvan Pop şi banii
Majoritatea persoanelor audiate din dosar îl arată pe protejatul Elenei Botezan, turnătorul Răzvan Pop ca fiind colectorul de bani.
Dacă DNA îl acuza pe Uioreanu că îl trimitea pe Răzvan Pop să strângă sume consistente de la diferiţi afacerişti din Cluj, din declaraţiile inculpatului reiese altceva:
„Faptul că Răzvan Pop i-a cerut bani lui Pogăcean s-a petrecut fără ca eu să ştiu şi fără ca el să aibă nici o discuţie cu mine în prealabil(…). Discuţia despre o posibilă sponsorizare în campania electorală, care era în derulare, a avut-o cu Vasile Pogăcean la o întâlnire electorală la Iclod, anterior datei de 10 mai, dată la care , la o nuntă la Grand Hotel Italia, mi-a remis suma de 20.000 de lei.
Această sumă i-am dat-o lui Răzvan Pop, la câteva zile după, pentru a fi folosită la cheltuielile din campania electorală”
De la Bene numai 10.000
Audiat şi cu privire la cele declarate de Ioan Bene, fostul preşedinte de CJ nu a recunoscut niciuna din sumele menţionate atât în rechizitoriu cât şi în declaraţiile afaceristului, mai puţin suma de 10.000 de lei, pe care a luat-o împrumut.
„Nu am primit suma de 278.000 de lei, aşa cum sunt acuzat, în folos personal, ci doar o sumă de aproximativ 100.000 de lei pentru activităţi ale partidului, cu titlu de sponsorizare. Această sumă a fost înmânată lui Răzvan Pop care avea sarcină de la partid să colecteze banii pentru interesul partidului, cu justificare pe bază de documente. Aceşti bani erau oferiţi benevol de Ioan Bene pentru acţiuni PNL. Singura sumă pe care eu am cerut-o de la Bene a fost cu titlu de împrumut. Vorbim de 10.000 de lei, bani pe care i-am folosit pentru a plăti anumite servicii juridice” se justifică Horea Uioreanu.
Bene: ”Încă îl aştept să îmi dea banii înapoi”
Imediat după proces, întrebat despre suma împrumutată şi despre declaraţiile date de Uioreanu, afaceristul Ioan Bene a precizat că încă aşteaptă să îi fie returnaţi banii.
„A vorbit pe lângă subiect şi vă daţi seama cât e adevărat din ce a spus. Oricum acei 10.000 de lei încă îi aştept să îi primesc de la el. Ar cam fi timpul. ” a menţionat Bene.
Înainte cu un terme, la proces, audiat fiind, Ioan Bene a spus că Uioreanu i-a cerut cu subiect şi predicat mită.
„Când Horea Uioreanu a preluat conducerea Consiliului Judeţean, aveam un contract în derulare cu Aeroportul Internaţional Avram Iancu pentru a realiza pista, contract câştigat prin licitaţieşi început în 2011. La prima întâlnire pe pistă, cu presa, Horea Uioreanu a ţinut un discurs prin care a anunţat că doreşte să facă o expertiză şi că vrea să vadă dacă au fost făcute lucrările cu acurateţe sau dacă au fost realitate forţat. De atunci, m-am mai întâlnit cu el şi Dimitriu, de câteva ori, la Consiliul Judeţean. Nu înţelegeam de ce se dorea o astfel de expertiză. Mi s-a părut bizar să ceri o astfel de expertiză în verme ce lucrările nu erau finalizate.
Ulterior mi-a spus la modul clar că el, ţine să facă acea expertiză şi că are datorii din campania electorală. Atunci am înţeles mesajul. Lucrurile erau forţate. Consiliul Judeţean punea presiune pe Aeroportul Avram Iancu şi aeroportul pe noi. Funcţionarii din CJ făceau acea presiune.
La o următoare întrevedere cu Horea Uioreanu mi s-a cerut cu subiect şi predicat să îi dau bani pentru datoriile din campanie. Am înţeles această problemă. Însă doresc să precizez că lucrez la nivel naţional cu mai multe judeţeşi nu am întâlnit o astfel de situaţie. Am acceptat cu greu, pentru că aşafuncţionau lucrurile” a declarat Ioan Bene.