Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a acordat un interviu în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj în care vorbeşte despre proiectele instituţiei pe care o conduce – implementarea, finanţarea şi finalizarea lor – şi despre dinamica politică din forul legislativ judeţean.
Reporter: Când ar putea CJ să înceapă reabilitarea infrastructurii de irigații și de unde vor fi alocate fonduri pentru aceasta?
Horea Uioreanu: Sunt două întrebări într-una! Să o luăm pas cu pas: Consiliul Județean a aprobat inițierea demersurilor în vederea trecerii infrastructurii de bază a Amenajării ,,Irigații Mihai Viteazu” din domeniul public al statului și administrarea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, în domeniul public al județului Cluj și administrarea Consiliului Județean Cluj. Acum e treaba Guvernului să aprobe această trecere, preluarea efectivă a sistemului de către județ. E o chestiune de durată, eu sper să fie cât mai repede deoarece vine vara și e nevoie de irigații în zonă! Cât despre fonduri, ele vor veni de la bugetul județului. Oricum, consider că este un lucru foarte important pentru locuitorii din zonă, cunoscută ca fiind una propice pentru legumicultură. Și cum nu se poate legumicultură fără apă, e nevoie ca sistemul de irigații, acum de nefolosit, să devină funcțional. Sunt și alte probleme, de ordin juridic, parte din terenul pe care se află instalațiile fiind retrocedat, dar cred că putem depăși aceste impedimente prin discuții și negocieri cu toți cei implicați.
Rep.: Care este soluția pe care o vedeți pentru deblocarea lucrărilor pe drumul Răchițele – Ic Ponor?
H.U: Nu este vorba despre o deblocare, contractul este în vigoare, lucrările pot continua. Era nevoie de actul adițional pentru a stabili noi termene de finalizare a lucrărilor de asfaltare, un nou grafic de lucrări. Asta nu e din vina noastră, deoarece cine a semnat contractul inițial cu constructorul nu a ținut seamă de faptul că nu sunt incluse și podurile. Noi am fost obligați să organizăm licitația pentru poduri, acum există contract, autorizație de construire, ordin de începere a lucrărilor pentru acestea, dar nu se poate asfalta drumul în zonele în care se află aceste obiective. De aceea era nevoie de un nou act adițional, cu noi termene, respectiv o lună după finalizarea podurilor.
Rep.: În contextul în care nu a fost inclus pe ordinea de zi de miercuri, când considerați că va fi discutat în legislativul județean studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență? De ce stagnează acest proiect, per ansamblu?
H.U: Spitalul Regional de Urgență este, o spun de luni de zile, un proiect guvernamental. Este unul dintre proiectele de suflet ale domnului ministru Nicolăescu, a fost demarat în mandatul anterior al domniei sale și sigur se va face. Colegii din PD vin acum, după o pauză de patru ani când au fost la putere și nu au făcut nimic, și ne cer nouă să rezolvăm rapid ceea ce ei nu au fost în stare să rezolve! Mai mult, vorbesc despre proiect de hotărâre, dar încă nu au depus așa ceva. Proiectul va intra pe ordinea de zi, dar, deocamdată, aștept deciziile ministerului, pentru că e posibil să facă ei toate studiile necesare, mai bine zis să le refacă, pe banii lor. Ce pot să vă spun e că acest spital se va face!
Rep.: Care este stadiul lucrărilor la modernizarea drumurilor județene și de ce e nevoie de încă un credit, înainte de finalizarea proiectului inițial?
H.U: Avem nevoie de un nou credit pentru că drumurile sunt nu proaste, ci extrem de proaste, cel mai proaste, și mai căutați dumneavoastră un superlativ, iar bugetul județului nu ajunge. Nici nu vreau să stau doar după alocările din bugetul central, nu e firesc să fie așa. Pe de altă parte avem cel mai mic grad de îndatorare din țară, de doar 7%, așa că ne permitem să ne împrumutăm pentru a rezolva această problemă. Dacă vrem să avem drumuri demne de secolul 21, trebuie să investim. Câtă vreme nu ne ajung banii, apelăm la credite, e firesc să o facem. Cât privește stadiul lucrărilor de modernizare, acum că vremea s-a îndreptat și pare că a venit primăvara, ele au demarat, conform unui calendar stabilit între Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat și constructori. Știți că avem în derulare două programe de modernizare și reabilitare a drumurilor județene, se lucrează pe o parte din drumuri, pentru altele suntem în faza de autorizare. Oricum, fiți sigur că anul acesta și anul viitor se va lucra intens.
Rep.: Când va avea Clujul un Centru de Management Integrat al Deșeurilor funcțional? Ce licitații mai trebuie realizate?
H.U.: Conform graficului stabilit cu constructorul, termenul de finalizare a lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este 31 decembrie 2013. Așadar, la finalul acestui an centrul va fi funcțional. La acest moment mai avem de licitat construirea celor cinci stații de transfer, operațiune în derulare.
Rep.: Care sunt motivele pentru care credeți că întâmpinați rezistență din partea consilierilor județeni PDL pentru discutarea în plen a proiectelor? Cum se poate ameliora acest conflict politic?
H.U: E vorba doar de orgolii politice. Să nu uităm că actuala opoziție a condus județul patru ani și nu a reușit să finalizeze nici un proiect. Ei vin azi și ne reproșează faptul că nu e gata Centrul de deșeuri, că Spitalul de Urgență trenează, dar ei nu au mișcat un deget timp de patru ani. Nu poți rezolva peste noapte problemele județului. Culmea este, în opinia mea, că ei se scandalizează că trebuie să găsesc soluţii pentru proiecte pe care ei le-au pornit prost sau le-au lăsat în părăsire. Îmi cer spital de urgență azi, iar ei nu au făcut nimic patru ani, nici măcar să preia terenul nu au fost în stare, iar ceea ce au preluat a fost cu probleme. Părăsesc ședințele de consiliu (iar eu nu-i pot împiedica să chiulească!) pe motiv că nu le accept proiectele, dar ei nici măcar nu au proiecte, au doar o foaie de hârtie pe care este scris un titlu! Ai zice că un ex-vicepreședinte de Consiliu Județean știe cum se face un proiect… Cum ameliorăm conflictul? Sper că PD va renunța la populisme și va realiza că nu sunt în slujba partidului, ci a oamenilor care au votat cu această formațiune politică. Sau că partidul domniilor lor are aceleași obiective ca și noi: creșterea gradului de civilizație al localităților din județ, ducerea la final a proiectelor consiliului județean.
7. Cât de plauzibilă este ipoteza enunțată de Alexandru Coroian în legătură cu o alianță PDL-PNL din toamnă și cum ar funcționa aceasta în CJ?
H.U: Sincer? Ipoteza este una care ține de domeniul fantasticului, fără nici cea mai mică legătură cu realitatea. PNL nu va mai face niciodată alianțe cu PD, suntem pățiți. Și știți vorba latinului ,,Errare humanum est, perseverare diabolicum!”
Diana Gabor