Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a acordat un interviu pentru Gazeta de Cluj în care a vorbit despre temerile sale politice, având în vedere că în această săptămână candidează la şefia PNL Cluj. Un interviu în oglindă cu contracandidatul său puteţi citi pe pagina din stânga.

 

Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră PNL? Mai există urmele partidului din care au făcut parte Ion C. Brătianu,  C.A. Rosetti,  Mihail Kogălniceanu?

Horea Uioreanu: Nu sunt doar urme! Partidul Național Liberal chiar există, are în acest moment 149 de parlamentari, 13 președinți de consilii județene, 8 primari de municipii reședință de județ, mii de aleși locali. Suntem la guvernare, avem jumătate din portofolii și ne pregătim să câștigăm președinția României. Deci nu sunt doar urme, sau sunt unele pregnante… Dacă vreți să spuneți că ne-am îndepărtat de idealurile fondatorilor vă voi spune că vă înșelați. Vremurile sunt altele, unele erau nevoile țării atunci, altfel stau lucrurile și altfel se face politică astăzi. Pe de altă parte, nu putem trece cu vedere că astăzi nu poți aplica doar politici liberale, ignorând partea de protecție socială, după cum nu poți aplica doar principii social-democrate fără a ține cont de regulile economiei de piață. Cât despre ce înseamnă PNL pentru mine, răspunsul este simplu: este a doua mea familie, una mare, cu sute de mii de membri, o familie din care sunt mândru și onorat că fac parte.

 

Rep.: De ce are nevoie în momentul de faţă PNL Cluj?

H.U: Poate că avem nevoie de mai multă disciplină, deși eu am spus întotdeauna că PNL este un organism viu, care a crescut, se dezvoltă, unele organe se îmbolnăvesc, e nevoie de intervenții, unele mai dure, altele mai ușoare. Întotdeauna în PNL a fost democrație, iar una din regulile de bază ale acesteia este libertatea de exprimare: toți colegii au dreptul să-și spună părerile, păsurile, să-și exprime nemulțumirile. Și e firesc să apară și neînțelegeri, anormal ar fi să gândim toți la fel, or la noi nu este dictatura. Este adevărat că nu e cazul ca toate rufele să fie spălate în public, dar se mai întâmplă și asta… De aceea spun că e nevoie de mai multă disciplină, în rest avem oameni de mare valoare, liberali adevărați, care chiar cred în principiile trasate de înaintașii de care vorbeați la începutul discuției.

 

Rep.: Care sunt figurile tinere şi de viitor din interiorul PNL Cluj?

H.U: Victor Salcă, Gavrilă Iuga, Ioan Bîldea, Valentin Lungu, Alin Băicoci, Emil Mocan, Răzvan Pop, Bogdan Ilașc, Cristian Ciuta și mulți, mulți alții, azi puțin cunoscuți, dar sunt furnicuțele care muncesc pentru viitorul nostru. Lista este lungă, îmi cer scuze celor pe care nu i-am menționat, așa că voi spune că figurile tinere și de viitor sunt toți membrii organizației de tineret.

 

Rep.: Cum vedeţi lupta liberalilor cu Emil Boc? Care sunt şansele ca acesta să fie înfrânt la Primăria municipiului Cluj-Napoca în următorul scrutin?

H.U: Noi nu luptăm cu Emil Boc ca persoană, el este, până la urmă, un tip simpatic! Noi luptăm cu primarul care a cam uitat prioritățile orașului. Dacă sunt sau nu mulțumit, asta e altă poveste, dar sunt convins că în 2016 nu vom avea probleme în a instala un primar liberal la Cluj. Prin activitatea sa, domnul Boc ne ajută foarte mult!

 

Rep.: Cum vedeţi lupta pentru alegerile europarlamentare din viziunea liberalilor clujeni?

H.U: Dat fiind faptul că nu vom candida sub sigla USL, cred că va fi cea mai bună ocazie de a constata, dincolo de sondaje și de opinii, cât de puternic este PNL. Pentru că azi sondajele ne „amenință” că suntem în picaj, că am coborât aproape de nivelul PDL, dar eu cred că, în realitate, cineva se teme de PNL! În orice caz, așa cum a declarat și președintele Crin Antonescu, targhetul partidului pentru viitoarele alegeri europarlamentare este de 25% din voturi. Și noi, la Cluj, trebuie să atingem acest nivel, suntem cel mai puternic partid din județ în acest moment, trebuie să ne reconfirmăm poziția și în 2014. Desigur, colegii de la PSD contrează mult în această bătălie, procentul populației maghiare din județ trebuie luat în considerare, dar în rest nu cred că vom avea problem mari. PDL nu prea mai are putere aici, în pofida faptului că Emil Boc este primarul municipiului Cluj-Napoca, dizidenții din Mișcarea Popularea deja sapă la temelia democraților. Una peste alta, cred că ne vom încadra în targhetul stabilit de partid.

 

Rep.: Care au fost efectele atragerii Noricăi Nicolai în structura judeţeană a PNL?

H.U: Doamna Nicolai este membră a PNL Cluj de 13 ani! Până recent a fost la Huedin, de curând s-a mutat la Florești. Deci nicio noutate din acest punct de vedere, domnia sa a fost întotdeauna apropiată de Cluj, la ultimele alegeri europarlamentare chiar s-a declarat ca fiind candidatul Clujului.

 

Rep.: Care ar fi persoanele din Cluj care ar trebui atrase în PNL din punctul dumneavoastră de vedere?

H.U: Sunt o serie de oameni de valoare care ne-ar putea deveni colegi de partid, Clujul fiind, prin excelență, un oraș aș culturii, al inteligenței. Dar eu consider că nu calitatea de membru de partid este esențială. Important este ca aceste personalități să te susțină, fiecare în domeniul său de activitate, atunci când este nevoie. Nu voi avansa nume pentru că există riscul să uit pe cineva! În plus, nu toți se bucură atunci când politicul face referire directă la persoana lor.

 

Rep.: Cum credeţi că s-ar putea amesteca afacerile cu politicul? Ar trebui un politician să fie implicat în afaceri, în special în cele cu statul?

H.U: Categoric nu! Dar nici nu cred că un politician trebuie să trăiască doar din salariul de demnitar, de fapt eu visez la vremurile când demnitățile nu vor fi răsplătite decât simbolic. În fond, să faci politică nu trebuie considerat a fi un mijloc de înavuțire. E nevoie să facem politică pentru comunitate.

Rep.: Cum vedeţi faptul că judeţul Cluj este slab reprezentat la nivel naţional în funcţiile din actualul guvern?

H.U: Nu consider a fi o problemă. Nu pot fi numiți în 22 de funcții reprezentanți din toate județele! Pe de altă parte, dacă ai proiecte viabile, nu e nevoie să ai ministru din județul tău. Vedeți cazul aeroportului, de care se interesează toată lumea și îl susține toată lumea. Clujul a avut prim-ministru și tot nu e gata autostrada…

 

Rep.: Care credeţi că este greşeala politicienilor din ziua de azi în raport cu cetăţenii?

H.U: Mi-e greu să vorbesc în numele clasei politice. Probabil nu avem suficient timp, suficientă răbdare pentru a asculta păsurile fiecărui cetățean. Sau poate că uneori uităm care a fost motivul care ne-a îndemnat să intrăm în horă, și atunci ar fi necesară o pauză. Una în care să stăm să reflectăm asupra felului în care ne tratăm electoratul și dacă oamenii au motive reale să fie supărați pe clasa politică. Și, normal, să corectăm erorile!

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.