Avocatul Gheorghe Piperea a depus în instanță o cerere prin care cere suspendarea executării Hotărârii Guvernului României nr. 394, din 19 mai 2020, prin care a fost declarată starea de alertă la nivel național, precum și a măsurilor care se aplică pe durata acestei stări, prevăzute în cele trei anexe ale actului normativ. El a făcut public și un model al acțiunii de suspendare a acestei hotărâri de guvern, pentru ca orice cetățean să îl poată utiliza în vederea deschiderii unor procese similare.

Conform motivelor invocate în acțiunea exercitată în Contencios Administrativ, în cuprinsul acestor anexe sunt reglementate nelegal și neconstituțional o serie de restricții ale drepturilor omului și libertăților fundamentale garantate prin Constituție Piperea arată că sunt încălcate dreptul la educație, întrucât accesul elevilor și studenților în unitățile de învățământ este interzis, fiind puse în pericol chiar examenele de absolvire (evaluare națională, bacalaureat, sesiune), ori de acces în învățământ și dreptul la îngrijirea sănătății sau chiar dreptul la viață, întrucât este restrâns temporar accesul pacienților care nu sunt afectați de COVID-19 în spitale sau la diferite proceduri medicale.

Autorul acțiunii arată că „libertățile se sugrumă treptat, pas cu pas (după cum se intitulează și cartea, tradusă în chineză, a unui anumit domn președinte), iar statul de drept se aneantizează în doze mici, greu de perceput. Dacă nu prinzi de veste, ca în sindromul broaștei fierte, nu mai înțelegi că ești fiert și de ce”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here