Hotel pentru familii liberale

Consilierul local PNL, Steluta Cataniciu, si consilierul judetean, Eugen Cecan, ambii membri ai PNL Cluj, sunt implicati intr-o afacerea imobiliara care s-ar putea transforma intr-o ancheta penala. Impreuna cu Nicorici Fekete, om de afaceri din domeniul imobiliar, ei detin un imobil din Floresti la demisolul caruia s-a deschis hotelul Sara Grand Resort. O firma care le-a vandut materiale de constructie a acceptat sa fie platita cu un apartament din cladirea respectiva, dar Fekete, Cataniciu si Cecan nu mai vor sa puna la dispozitie apartamentul invocand… Codul familiei.

Inainte de criza imobiliara, Eugen Cecan (consilier judetean PNL si fost sef la DRDP), Marius Cataniciu (fost sef la RADP si sotul Stelutei Cataniciu, consilier local PNL) si Sebastian Zoltan Fekete Nicorici (om de afaceri din domeniul imobiliar) au inceput in 2008 sa construiasca un imobil in Floresti, pe str. Tineretului. Pentru o parte din materialele de constructie folosite la acest proiect, Fekete si Cataniciu au “platit” in apartamente. Pentru otel, fier beton si alte materiale luate de la SC Sander Impex 1996, o societate din Bucuresti, in loc sa plateasca cu bani, cei doi au incheiat un antecontract de vanzare-cumparare prin care s-au obligat sa plateasca cu un apartament care la data respectiva valora 55.000 de euro. Insa, construirea imobilului a durat mai mult, astfel ca apartamentul nu a mai fost pus la dispozitie la data trecuta in antecontract. De fapt, in spiritul marilor afaceri, contractul nu a fost onorat nici pana acum. Dupa incheierea antecontractului Fekete si Cataniciu au schimbat numerotarea apartamentelor fara a comunica acest lucru celor de la SC Sander Impex, astfel ca elementele de identificare ale apartamentului cumparat prin antecontract nu mai corespundeau cu cele ale apartamentului construit. Apoi, pentru acest proiect s-au cerut doua autorizatii de constructie. Prima autorizatie este 145/18.03.2008, iar cea de-a doua are datele de identificare nr. 162/27.04.2009. Acesta este si unul dintre motivele pentru care Cataniciu, Cecan si Fekete refuza sa mai puna la dispozitie apartamentul respectiv. Prima autorizatie de constructie a fost eliberata pe SC Monobloc, iar a doua pe trei persoane fizice Nicorici Fekete, Marius Cataniciu si Eugen Cecan. Insa, chiar daca cele doua autorizatii au numere si date de eliberare diferite, terenul pe care s-a ridicat blocul are aceleasi date de identificare: numarul de Carte funciara este 8120, iar cel cadastral este 4363 pe ambele autorizatii de constructii.

Si cu banii luati si fara apartament

Initial, SC Sander face o plangere la judecatorie, dar magistratul Georgiana Rodica Farcas Hingan declina competenta catre Tribunalul Comercial pentru ca litigiul este de natura comerciala si suma de 55.000 de euro intra in competenta Tribunalului. Astfel ca procesul, in momentul de fata, se judeca pe rolul Tribunalului Comercial Cluj. “Desi am manifestat buna credinta si incredere fata de parati, atat prin faptul ca am achitat integral pretul antecontractului anterior semnarii acestuia, cat si prin faptul ca am manifestat intelegere fata de parati, acordandu-le acestora timp sa-si definitiveze constructia desi isi asumasera obligatia de a preda folosinta bunului pana la data de 31.12.2008, am constatat cu stupoare ca acestia nu manifesta nici cea mai mica intentie de a-si indeplini obligatiile pe care si  le-au asumat, ba dimpotriva, ca incearca sa se sustraga executarii propriilor obligatii incepand sa instraineze apartamentele dupa finalizarea operatiunilor de intabulare si apartamentare a constructiei. toate incercarile noastre de a-i contacta si de a-i determina sa-si execute de buna voie obligatiile asumate fiind sortite esecului”, arata reprezentantii firmei din Bucuresti. Conform antecontractului, daca SC Sander Impex nu isi primeste apartamentul pana la sfarsitul anului 2008, constructorii se obligau la plata unor penalitati de 1%/zi pana la predarea locuintei.

Sotiile scapa afacerea

Chiar daca pana acum, Fekete, Cecan si Cataniciu au terminat blocul din Floresti, au deschis un hotel (Sara Grand Resort) la demisolul cladirii si au vandut apartamente din imobil, ei nu s-au achitat de antecontractul incheiat cu cei de la Sander Impex. Mai mult, in intreaga afacere au intervenit sotiile celor trei care invoca Codul familiei. “Eu nu am semnat antecontractul de vanzare-cumparare, nici nu am stiut despre continutul acestuia. Invoc inadmisibilitatea acestei actiuni in considerarea faptului ca sotul meu nu a avut consimtamantul meu expres la semnarea actului prin care acesta si-a asumat, teoretic, o obligatie personala (de construire a unui imobil) si o obligatie de instrainare a acestui apartament inclusiv cota parte de teren ce constituie parte indiviza comuna fara acordul meu, fara stiinta mea. Societatea reclamanta a livrat materiale catre SC Monobloc care in prezent e in faliment. Contractul de vanzare-cumparare a fost semnat si de Marius Cataniciu in virtutea faptului ca eram coproprietarul percelei de teren pe care urma sa se construiasca blocul”, arata steluta Cataniciu, consilier local PNL si avocat. Fekete spune ca obligatiile sunt ale firmei SC Monobloc, firma care acum se afla in insolventa, dar la care FEKETE NICORICI ZOLTAN SEBASTIAN detine majoritatea actiunilor. “Calificarea actului nu are relevanta decat in ceea ce priveste relatia dintre creditorul SC Sander si debitorul SC Monobloc, persoanele fizice semnatare neavand, in fapt, nici o calitate in raport cu creditorul  SC Sander si nedobandind, in raport cu acesta, vreo calitate contractuala. In 2008 SC Monobloc a intrat in faliment, iar acest lucru a avut ca rezultat imposibilitatea inceperii constructiei. Imobilul pe care Monobloc trebuia sa ii construiasca nu exista. Imobilul in compunerea caruia se afla apartamentele asupra carora reclamanta pretinde transmiterea dreptului de proprietate nu este cel pe care s-a obligat sa-l construiasca Monobloc. actualul imobil este construit in temeiul unei noi autorizatii de construire de catre persoana fata de care reclamanta Sander Impex nu detine vreun drept de creanta. Nu exista acordul expres al sotiei Fekete Nicorici Calina Pompei privind instrainarea. Admitand ca reclamanta ar fi identificat apartamentul asupra caruia poarta cererea sa si presupunand ca acel apartament s-ar afla in patrimoniul subsemnatului si ca as fi promis instrainarea acestuia, imobilul fiind dobandit in timpul casatoriei, prin construire, conventia incheiata cu SC Sander Impex ar fi nula in lipsa acestui consimtamant la instrainare al unuia dintre soti, consimtamant care trebuie sa fie expres”, spune Fekete.

Alta Marie, cu-aceeasi palarie

Conform unei solutii emise de Judecatoria Cluj Napoca, sotii Fekete, Cecan si Cataniciu au mai facut afaceri asemanatoare cu cele descrise pana acum. Instanta i-a dat dreptate lui Cita Nelu, o persoana care a avut probleme cu cei trei “imobiliari”. “Obliga paratii (FEKETE-NICORICI ZOLTAN-SEBASTIAN, FEKETE-NICORICI CALINA-POMPILIA, CATANICIU MARIUS-FLORIAN, CATANICIU STELUTA-GUSTICA, CECAN EUGEN si CECAN LAURA-ECATERINA)) sa incheie cu reclamantul Cita Nelu un contract de vanzare-cumparare in forma autentica avand ca obiect imobilul apartament nr. 49 situat in Floresti, str. Tineretului nr. 5, scara 2, parter, compus din : hol, camera, bucatarie, baie, cu suprafata utila de 36,66 mp. Dispune intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului favoarea reclamantului. Obliga paratii sa plateasca in solidar reclamantului suma de 5939,30 lei cu titlu de cheltuieli de judecata”. Aceasta solutie a fost data cu drept de recurs, iar procesul a ajuns la Tribunalul Comercial Cluj, unde a fost respins ca insuficient timbrat.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.