Hotelul Continental, o clădire simbol din centrul Clujului, va fi reabilitat şi se va transforma într-un mall. Clădirea-monument are o istorie de peste o sută de ani şi a avut mai multe funcţii de-a lungul timpului: de la hotel până la spălătorie, de la club de afaceri la sediu Gestapo pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Viitorul mall se va numi “Galeriile New York” şi se va adresa firmelor de lux care doresc să aibă un spaţiu comercial în centrul Clujului. Majoritatea elementelor care dau farmec clădirii: de la faţadă, la sala de lumină, elementele de decor şi chiar scările interioare ale vechiului hotel vor fi reabilitate şi păstrate într-o formă asemănătoare cu nuanţa care le-a consacrat.

Hotelul Continental, o emblemă din centrul Clujului, va deveni un mini-mall, urmând a găzdui galerii comerciale de lux. De la hotel şi până la spălătorie, de la club de afaceri şi până la sediul Gestapo în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, “Conti” a fost un martor al istoriei Clujului în diversele sale momente. Construită încă din 1894, clădirea a fost cunoscută sub două denumiri: Hotelul New York sau Hotelul Continental. Imobilul a fost construit în stil ecleziastic şi este cunoscută drept un monument al arhitecturii clujene. Obiectivul impresionant din centrul Clujului a fost, vreme de câţiva ani, un mister pentru trecători, curioşii putând doar să îl admire din afară. În momentul de faţă, clădirea arată ca un imobil părăsit, dar, din fericire, o serie de investitori au decis că fostul Hotel Continental merită ceva mai bun, urmând a-l reface şi transforma într-un centru comercial în care îşi vor avea sediul o serie de firme “cu nume”. Noul “Conti” va fi doar o umbă a trecutului său impunător, proprietarul hotărând să îl transforme în galerii comerciale de lux, purtând denumirea de  “Galeriile New York”. Vechile camere ale hotelului vor fi demolate şi recondiţionate în aşa fel încât mai multe încăperi mici să devină spaţii pentru viitoarele magazine din centrul comercial. “La unele camere se vor da ziduri jos, pentru că astfel s-au făcut expertizele şi trebuie să avem spaţii mai mari pentru viitoarele magazine. Oricum, ca şi hotel era ineficient pentru zilele noastre, pentru că jos erau camere mari, iar băile erau pe hol. Dacă planul ar fi fost să reabilităm clădirea şi să îi păstrăm funcţia de hotel, tot ar fi trebuit să schimbăm aranjarea camerelor astfel încât să facem o baie pentru fiecare”, a explicat Daniel Boca, managing partner în cadrul firmei PM&Pertmaster, care se ocupă de restaurarea hotelului Continental. Cu un spaţiu mult mai mic decât marile malluri ale Clujului, de aproximativ 4-5 mii de metri pătraţi, „Galeriile New York” încearcă să redea importanţa comercială a centrului oraşului şi să aducă un suflu de viaţă comerţului în centrul Clujului. Deşi în momentul de faţă centrul Clujului este plin de spaţii de închiriat şi puţine afaceri au profit din cauza chiriilor imense practicate în această zonă, proprietarii noului mall din centrul Clujului se adresează firmelor care nu doresc să aibă un profit din primul an şi vor doar să aibă o prezenţă în centrul oraşului.

Lucrările încep într-o lună

Oficialii PM&Pertmaster au declarat că vor demara lucrările pentru reabilitarea vechiului imobil în aproximativ o lună. „Într-o lună vom începe lucrările la hotelul Continental, iar prima dată ne vom ocupa de faţadă şi de acoperiş”, a declarat Daniel Boca. Proprietarii hotelului, firma Ardeleana SA, au efectuat mai multe studii de piaţă până să decidă ce vor face cu imobilul. Din cauza finanţării, proiectul a fost oprit timp de o lună. “Dacă înainte a existat o problemă legată de finanţare, în momentul de faţă proprietarul dispune de fonduri şi vom demara proiectul în cel mai scurt timp”, a explicat Boca. Singurul lucru care mai urmează să fie făcut în următoarea lună, până la începerea lucrărilor, este găsirea unei firme care să realizeze construcţia. “Acum suntem în căutarea unei firme care să se ocupe de construcţie, să realizeze proiectul conceput de noi. În momentul de faţă, sunt şase firme în joc pentru a reabilita vechiul Hotel Continental”, a continuat manging partnerul PM&Pertmaster.

Parcările, o problemă

Principala problemă pe care o vor întâmpina viitorii proprietari ai mall-ului din centrul Clujului este cea a locurilor de parcare. Soluţia găsită de către dezvoltatorii proiectului a fost închirierea de locuri de parcare, de la Primăria municipiului Cluj-Napoca în parkingul din Piaţa Lucian Blaga, la viitorul parking dezvoltat de autorităţile locale în Piaţa Avram Iancu. Distanţa dintre Hotelul Continental şi parking-ul din Piaţa Lucian Blaga este de aproximativ 500 de metri. “În planul oferit primăriei pentru dezvoltarea centrului comercial am propus ideea închirierii unor locuri de parcare în parkingul Primăriei sau în cel care se va construi sub statuia lui Avram Iancu”, a explicat Boca. Oficialii firmei PM&Pertmaster susţin că soluţia aducerii de materiale de construcţie pentru restaurarea hotelului Continental depinde de decizia pe care o vor lua cei de la Poliţie. “În momentul de faţă suntem în tratative şi cu cei de la Poliţie pentru a găsi metoda cea mai bună pentru transportul materialelor către şi de la Hotelul Continental. Cel mai probabil vom face aceste transporturi pe timp de noapte. Oricum, noi, pentru proiect aveam conceput şi un studiu de trafic”, a explicat Boca.

Centru comercial de lux, caută firme de lux

Oficialii companiei clujene susţin că cele mai grele părţi ale reabilitării vor fi cele de la curtea de lumină şi scările interioare. “Toate părţile vor rămâne la fel cum au fost iniţial. Cel mai greu vor fi de restaurat curtea de lumină şi scările interioare. Faţada se curăţă, se repară însă nu se va modifica. Din punct de vedere architectural, faţada nu se va modifica”, a explicat Boca. Viitorul mall al Clujului se adresează companiilor exclusiviste, care nu tânjesc după profit, ci doar vor să “îşi vadă numele” în centrul Clujului. “Acest centru e destinat unor companii care nu se gândesc să realizeze în 1-2 ani profit, ci doar vor să fie în centru”, a explicat Boca. Oficialii PM&Pertmaster consideră că preţurile chiriilor din viitorul centru comercial nu vor fi accesibile oricărei firme, ci doar companiilor care vor neapărat să deţină un spaţiu în centrul Clujului. “După ce vom finaliza reabilitarea imobilului, nu cred că orice companie va putea să îşi închirieze spaţiul în galeriile New York”, a continuat Daniel Boca. El este optimist în ceea ce priveşte viitorii chiriaşi şi consideră că, în pofida crizei economice, vor fi companii care vor  dori să se orienteze spre centrul Clujului. “Din moment ce clădirea se construieşte şi proiectul este în derulare, înseamnă că există deja discuţii cu posibilii clienţi”, a încheiat Boca.

Tiberiu Hrihorciuc

2 COMENTARII

  1. Cand de hotel nu mai este nevoie in buricul targului inseamna ca targul are o problema.Turistii sunt cei ce dau adevarata viata unui oras,studentii o complecteaza.

  2. Cand de hotel nu mai este nevoie in buricul targului inseamna ca targul are o problema.Turistii sunt cei ce dau adevarata viata unui oras,studentii o complecteaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here