Hoţii de lemne din comuna clujeană Săvădisla au mai primit 30 de zile de arest preventiv de la Judecătoria Turda. Furturile s-au intensificat în zona respectivă chiar după ce o parte dintre săteni au fost arestaţi preventiv, făcându-se chiar achiziţii de noi utilaje pentru a se fura, arată surse din zonă. Mai multe organe de anchetă ar face cercetări în cadrul dosarului: parchetul Turda, Parchetul din Cluj, ba chiar şi procurorii DNA ar fi intrat pe ”fir.” Prejudiciul pădurii tăiate din comuna clujeană Săvădisla nu a fost încă estimat, însă acesta ar ajunge la câteva sute de mii de euro sau chiar ar ajunge până la un milion de euro, conform unor surse locale. Procurorii DNA ar fi făcut chiar săptămâna trecută audieri în acest caz, iar nu mare ne-ar fi mirarea dacă anchetatorii anticorupţie ar prelua ancheta de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda.

 

DNA intră pe firul hoţilor de lemne

Până ca cei de la DNA să preia ancheta, judecătorii turdeni au prelungit mandatele celor 9 arestaţi preventiv din acest caz cu încă 30 de zile. Chiar dacă o parte dintre aceştia şi-au cumpărat avocat, rămânând doar doi avocaţi din oficiu faţă de şapte cât au fost la precedentul termen, apărătorii nu au reuşit să îi scoată din închisoare pe hoţii de lemne. Ei vor avea termen cel mai probabil săptămâna viitoare la Tribunalul Cluj, mai ales că au depus deja contestaţie. Prima arestare preventivă încă nu a fost motivată de Tribunalul Cluj, la două săptămâni de la proces. În continuare, decizia magistraţilor turdeni de prelungire a arestului preventiv:

”Respinge cererile formulate de către apărătorii inculpaţilor privind înlocuirea măsurii preventive a arestului preventiv cu arestul la domiciliu/controlul judiciar. În temeiul art.234 şi art.223 alin.2 din Codul de procedură penală, admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda şi în consecinţă: Prelungeşte pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.09.2015 până în data de 11.10.2015, inclusiv, măsura arestării preventive dispusă prin încheierea penală nr.80/2015 din 13.08.2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Turda faţă de inculpaţii: 1. Muntean Darius Vasile – zis „D a lui B ” – 2. Dornea Vasile – zis „P” – . 3. Baica Flaviu – 4. Bodea Gheorghe Gabriel – zis „G” – 5. Farkas Rareş Ioan – zis „R D ” – 6. Sucală Dorin Ioan – zis „D ” – 7. Bercea Marius Ionel – zis „Ţ” – 8. Marinca Flaviu Cătălin -. 9. Bodea Ioan – zis „Bury ” -. În temeiul articolului 275, alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariile apărătorilor din oficiu avocat B C , avocat A G , avocat R N avocat T A , fiecare în cuantum de 130 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 08.09.2015”, se arată în decizia magistraţilor de la Judecătoria Turda.

 

La prima arestare au venit fără avocat

11 inculpaţi sunt acuzaţi de furt de lemne, însă 9 dintre ei nici măcar nu şi-au permis un avocat la prima arestare preventivă. Doar doi au fost eliberaţi iniţial de magistraţii turdeni, iar restul au primit 30 de zile de arest preventiv. Bodea Ioan zis Ionu Linii şi Bodea Ioan zis Fefea au primit control judiciar, iar ceilalţi 30 de zile de arest. Este vorba de Muntean Darius Vasile, Dornea Vasile zis Poly, Baica Flaviu, Bodea Gheorghe Gabriel, Farkas Rareş Ioan, Sucală Dorin Ioan, Bercea Marius Ionel, Marinca Flaviu Cătălin şi de Bodea Ioan zis Bury. Decizia a fost confirmată de magistratul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj.

 

Control judiciar pentru doi, arest pentru 9 inculpaţi

Poliţia îi acuză de furt de lemne, dar nouă dintre cei 11 nu şi-au permis nici măcar un avocat. De altfel, nouă au şi rămas în arest preventiv după două zile de libertate datorită a două amânări succesive ale magistraţilor de la Judecătoria Turda. Cei doi lăsaţi în libertate sunt Bodea Ioan zis Ionu Linii şi Bodea Ioan zis Fefea. Ambii vor fi judecaţi în continuare în control judiciar.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda nu au vrut să ne comunice motivele pentru care au cerut arestarea celor 11 oameni. Nici Judecătoria Turda nu ne-a permis să studiem motivele pentru care s-a decis această măsură. Aşteptăm să vedem dacă magistraţii de la Tribunalul Cluj vor avea o atitudine mai deschisă, având în vedere că în astfel de cazuri ei comunică motivele pentru care s-a luat această decizie.

 

Incendieri şi ameninţări cu moartea

Anchetatorii verifică mai multe incidente ilegale care arată o mână criminală în sânul comunităţii din Săvădisla, pe lângă cei 11 reţinuţi pentru furtul de lemne. Incendierea unei cabane, apoi ameninţarea patronului acestuia sunt doar două dintre pistele pe care au pornit oamenii legii. Surse din cadrul anchetatorilor ne-au relevat că ancheta va continua în zilele următoare când poliţiştii împreună cu procurorii vor încerca să dovedească mai multe dintre faptele ale acestui grup de care se temeau toţi din comuna din apropierea Clujului. Ancheta ar viza chiar un parlamentar clujean, conform unor surse oficiale. Mai mult decât atât, poliţiştii au fost sesizaţi la un moment dat că un localnic din Săvădisla umblă cu o maşină neagră fără numere de înmatriculare şi băut prin comună, iar poliţiştii din localitate i-ar fi dat un ”pont” acestuia să meargă acasă ca să nu trebuiască să îl prindă. Până acum nu s-a luat nicio măsură oficială faţă de poliţiştii din comună sau faţă de alte persoane în cadrul acestui caz, care va evolua cel mai probabil în decursul acestei săptămâni.

Oficialii IPJ Cluj nu au dorit să ofere mai multe informaţii, dar nici să confirme că cercetările sunt şi pe alte piste. Ei au spus doar că ancheta este făcută sub coordonarea procurorilor din Turda. Suntem curioşi dacă procurorii DNA vor avea curajul să intre pe fir, mai ales având în vedere ”sensibilitatea” procurorilor faţă de subiectele care sunt printre doleanţele populaţiei.

2 COMENTARII

  1. Mai sunt dosare penale in lucru si de pe raza altor comune,dar stau si dospesc la parchete si nu se misca nimica.A se vedea controalele facute in zona Ciucea si alte localitati.

  2. La ocolul Belis nu se va sesiza nimeni ca acolo Emi e șef iar la Primărie Șarpele finul lui seplecan e șef plus Crainic primarul comunei gașca de la munte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.