Un alt reprezentant de seama al clujenilor la înaltele foruri politice din capitala este senatorul Norica Nicolai. Spre deosebire de Elena Ceusan-Uioreanu care se poate mândri cu destule afaceri “pe cai mari”, Norica este prolifica în privinta activitatii, fiind una dintre putinele femei care s-au remarcat pe lânga politicienii barbati. Pe de alta parte, unele voci din partid sustin ca Nicolai ar fi un fel de Hrebenciuc al PNL, întrucât ar avea un cuvânt important în deciziile vitale ale partidului. În ciuda acestor aprecieri, Nicolai, un apropiat al liberalului Dinu Patriciu, nu a reusit, pâna acum, sa-si vada visul cu cohii: sefia Ministerului Justitiei.

Între 1996-2000, Norica Nicolai a fost cu taranistii si a detinut functia de Secretar de Stat în Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. În 2000, probabil în urma unor lecturi temeinice privind doctrina liberala si strânsa amicitie cu Marius Nicoara, femeia politica se hotaraste sa intre în PNL. Se pare ca acest pas de schimbare a culorii politice îi da Noricai o efervescenta tumultoasa, ea sustinând permanent idei prin care femeile si-ar putea face loc în lumea aspra si barbateasca a politicii românesti de vesnica tranzitie. Drept pentru care, în 2006 este realeasa în fruntea organizatiei nationale a femeilor liberale. Momentan, fosta procuroare face parte din Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, unde este vicepresedinte, si din Comisia juridica de numiri, disciplina, imunitati si validari, unde probabil ca este extrem de atenta la cum voteaza colegii sai pentru ca precedentul cu “nepotica” sa nu devina un obicei. Nu stim care este ultimul succes pe plan sentimental al acestei senatoare, însa cu certitudine în viata politica îi merge extrem de bine întrucât începutul acestui an i-a adus nu un partid liberal de gherila pe care sa-l conduca din umbra, ci locul de viceprsedinte al PNL. Mai mult, scara politica pare ca este extrem de usoara întrucât senatorii liberali au plusat pentru Norica, propunând-o în functia de vicepresedinte al Senatului. În dorinta de a nu ramâne toata viata o “mâna dreapta” a unui barbat care detine puterea, senatoarea doreste sa acceada la functia de ministru al Justitiei, post care, credem noi, i s-ar potrivi ca o manusa de boxer.

Nepotica obraznica

Cu toate aceste reusite, se pare ca nu toate actiunile Noricai Nicolai sunt demne de lauda. Majoritatea românilor care au vârsta legala pentru a-si lua carnetul de sofer, stiu ca Norica Nicolai si-a lasat nesupravegheata nepotica (Ana Manea Hanes) care s-a jucat cu cartela de vot prin aparatele Senatului. Dupa acest incident, Biroul Permanent al Senatului a avertizat “moral” senatorului PNL, întrucât nu s-au gasit dovezi care sa ateste valabilitatea votului. Se pare ca nazbâtia nepotelei neastâmparate a zdruncinat sanatatea Noricai Nicolai care se pare ca a suferit de “cardiopatie ischemica si angor”, afectiuni care pot fi atestate chiar si cu certificate medicale. Cu toate acestea, senatoarea ar fi putut avea aceste puseuri de sanatate si în urma lecturii definitiei date în Codul Penal infractiunii de uzurpare de calitati oficiale: “Folosirea fara drept a unei calitati oficiale, însotita sau urmata de îndeplinirea unui act legat de acea calitate, se pedepseste cu închisoare stricta de la un an la 3 ani sau cu zile-amenda”. Însa doctrina liberala este mai puternica decât cea a Codului Penal, întrucât nimeni nu a fost pedepsit cu închisoarea sau amendat.

Sa se schimbe, dar sa ramâna la fel!

Senatoarea Norica Nicolai dovedeste si extrem de acute calitati manageriale întrucât ea vede o stringenta nevoie de remaniere a Guvernului, care însa sa ramâna tot liberal, parafrazându-l parca pe Caragiale care si el dorea ca politica sa schimbe în punctele esentiale, dar sa râmâna la fel. Bineînteles ca în aceasta ecuatie a remanierii unul dintre factori este si ea, care în urma extragerii lui Tudor Chiuariu din fotoliul Justitiei ca loz necâstigator, postul sa fie ocupat de cineva mai competent care s-ar putea regasi în personalitatea Noricai Nicolai.   

De altfel, se pare ca senatoarea doreste acest post înca de pe vremea Monicai Macovei împotriva careia s-ar putea spune ca a dus o adevarata “vânatoare de vrajitoare”. Cu toate acestea, este posibil ca Norica sa nu reuseasca în acest demers întrucât cel care detine Cutia Pandorei a dosarelor CNSAS ar putea face oricând dezvaluiri uimitoare despre una dintre activitatile senatoarei.

Cocosul la feminin

Întorcându-ne la fateta feminina a acestei senatoare, Norica Nicolai nu s-a putut abtine la iesirile lui Traian Basescu si a condamnat public si prompt comportamentul presedintelui fata de jurnaliste. Pentru ca în zodiacul chinezesc, Norica Nicolai este cocos fiind caracterizata ca tacuta si sincera, ea a propus un boicot la adresa lui Basescu, propunând ziaristelor ca timp de o luna ele sa nu mai conceapa vreun material de presa la adresa presedintelui care promoveaza mârlania ca mod de a face politica. Nicolai a remarcat faptul ca în politica româneasca se tolereaza un limbaj nepotrivit.

Pe lânga faptul ca Norica Nicolai ar dori ca în general sa se vorbeasca mai frumos, ea a propus Comisiei Juridice a camerei parlamentare marirea vitezei maxime admise în localitate la 70 km/h, probabil în dorinta de a putea veni mai des si repede la Cluj. Din pacate, sau din fericire pentru siguranta rutiera a senatoarei,  propunerea s-a soldat cu un compromis, limita legala dupa cum stiu toti cei care ar dori sa o urmareasca pe Norica este de 60 km/h.

Pentru ca, se pare ca aceasta doamna a politicii românesti nu duce lipsa de “admiratori”, întrucât unele voci spun ca aceasta este supravegheata îndeaprope de Serviciul Român de Informatii (SRI).

Potrivit unui comunicat al Grupului de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvicã, senatorul PNL de Cluj Norica Nicolai s-ar afla sub supravegherea SRI. Daca aceste informatii ar fi reale, ofiterii sub acoperire înseamna ca au vizitat cu siguranta si comuna Chinteni, una dintre locatiile unde Norica Nicolai a fost în vizita de lucru în 2006. Nu credem ca aceasta vizita sa coincida cu decizia Consiliului Judetean (CJ) Cluj condus de un alt liberal de frunte, Marius Nicoara, de a “pripasi” o groapa de gunoi chiar în Chinteni.  

Ping-pong cu coruptia

Întorcându-ne la politica, conform declaratiilor sale din presa centrala, Nicolai crede ca vor urma mai multe atacuri din partea presedintelui Basescu. În aceasta “vânatoare” a ministrilor liberali care au fost prinsi fie cu caltabosul în diplomat, fie cu mita în plic, Nicolai crede ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a fost sacrificata prin compromiterea acestei autoritati aruncata în mijlocul unor jocuri politice de culise.

În cazul acuzatiilor care i se aduc fostului ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes, senatoarea crede ca nu este corect ca din cauza acestui caz, PNL-ul sa fie etichetat drept un partid corupt.

Extrem de interesant este si faptul ca Norica Nicolai se implica si în viata bisericeasca. Ea nu face praznice la manastirile de calugari cocotate pe câte un colt de stânca, ci este unul dintre membrii Colegiului Electoral Bisericesc. Astfel, pentru actualul patriarh  Norica Nicolai a votat cu bila alba sau neagra, alaturi de cei 180 de membri ai colegiului printre care se mai numara si alti barbati cum ar fi Cornel Popa-PNL, Sorin Frunzaverde, Dorel Onaca-PD, Gheorghe Martin-PC, Marian Petre Milut-PNT-CD sau Constantin Nicolescu-PSD.

Norica Nicolai are la activ 206 declaratii politice, situându-se pe locul 18 în topul senatorilor. La capitolul initiative legislative are 32 de propuneri de lege înaintate catre Senat.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here