Gazeta de Cluj v-a prezentat în ediţia anterioară legăturile din dosarul afaceriştilor din Sălaj anchetaţi de DIICOT pentru un prejudiciu de cinci milioane de euro, format cu ajutorul mi multor operaţiuni de evaziune fiscală.
De data aceasta, cei doi afacerişti, inculpaţi cheie în dosar, cer Curţii de Apel Cluj, strămutarea procesului, deoarece, au existat implicaţii substanţiale ale unor magistraţi din Sălaj în vederea ”soluţionării” speţei.
Nici un magistrat din Tribunalul Sălaj nu este imparţial
Printre motivele invocate de avocaţii celor doi evazionişti se numără faptul că nici un judecător de la Secţia Penală a Tribunalului Sălaj nu poate fi imparţial în a judeca speţa. Ba mai mult, singurul judecător ce nu s-a abţinut să ia dosarul, furniza informaţii la un al magistrat, care acum a devenit şi el inculpat.
„Ca un aspect prealabil, menţionăm faptul că toţi judecătorii de la Secţia Penală a Tribunalului Sălaj au formulat cereri de abţinere pe motivul că au îndeplinit funcţia de Judecători de Drepturi şi Libertăţi în prezentul dosar. Toate aceste cereri de abţinere s-au admis. Pe care de consecinţă, cauza a fost repartizată domnului judecător Chiş Nicolae, din cadrul secţiei civile a tribunalului, care a procedat la judecarea cauzei ”, argumentează avocaţii evazioniştilor.
Însă, ulterior, Chiş a fost încolţit de colegii săi magistraţi şi a ”sifonat” informaţii cu privire la desfăşurarea procesului.
Cine sunt cei ce l-au chestionat să vadă cum decurge condamnarea fostului politician Biriş şi a afaceriştilor Huluban şi Galiş reiese destul de clar din ancheta DIICOT şi însaşi declaraţia judecătorului Chiş.
De la magistratul cauzei la martor şi ipostază de victimă
După cum menţionam mai sus, Nicolae Chiş a devenit judecător al acestui dosar. Însă nu odată, după ce acesta ieşea din sala unde aveau loc termenele, era chestionat de colegul său, Patriţiu Dărăban şi de preşedinta Tribunalului Sălaj, Monica Kende, cu privire la stadiul procesului.
Astfel că, cei de la DIICOT au găsit convorbiri telefonice între Chiş şi colegii săi. Lucru ce l-a transformat pe acesta în martor al unui alt dosar, unde Dăraban este acuzat de aprobarea unor proceduri judiciare ilegale.
Patriţiu Dărăban judeca insolvenţa firmelor lui Galiş şi Huluban
Informaţiile puse cap la cap arată că este vorba de nereguli grave legate de procedura de insolvenţa a firmelor Eurocard 2000 şi Eurocard 2007, ale afaceriştilor sălăjeni Ioan Galiş şi Ioan Huluban, acuzaţi din 2014 de evaziune fiscală.
Afaceristul Ioan Galis, patron al firmei Eurocard 2000, situată la ieşirea din Zalău sprea Hereclean, a fost primul reţinut de procurori vineri după amiază.
Galiş este de mult în vizorul procurorilor DIICOT, care l-au mai reţinut şi în 2014, alături de cumnatul său Ioan Huluban, patron al firmei Eurocard 2007.
Galiş şi Huluban făceau parte din grupul de nouă oameni de afaceri acuzaţi atunci de evaziune fiscală. Galiş a fost suspectat şi de delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, constituirea de grup infracţional organizat. În 2014, cei nouă evazionişti, respectiv Nicoară Pavel,
Chira Sebastian Dacian, Dejeu Gheorghe Dorel, Galiş Ioan, Huluban Ioan, Boita Emil, Boer Vasile Valer, Biriş Gavril şi Baidoc Marinel au fost acuzaţi că au prejudiciat statul cu 5 milioane de euro.
Numele vicepreşedintelui Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban, apare în contextul în care surse judiciare spun că procurorii DIICOT au suspiciuni că judecătorul ar fi aprobat mai multe proceduri judiciare în cazul insolvenţei celor două societăţi comerciale Eurocard 2000 si Eurocard 2007.
Chiş pozează în rolul victimei
Tot ataşat cererii de strămutare a dosarului apare declaraţia magistratului Chiş, dată în calitate de martor.
Întrebare procuror: Dacă aţi fost contactat de către Dărăban Patriţiu în legătură cu dosarul nr. 2374/84/2014 al Tribunalului Sălaj, în caz afirmativ, în ce context şi dacă au existat în privinţa acestui dosar anumite solicitări din partea judecătorului Dărăban Patriţiu?
Jud. Chiş: Am discutat, dar foarte puţin, aspecte generale, fără detalii din dosar, fără solicitări din partea domnului Dărăban Patriţiu. Fiind un doar complex, am fost întrebat cu privire la stadiul dosarului şi de către doamna preşedinte Kende Monica, chestiuni de administrare.
Întrebare procuror: Dărăban Patriţiu v-a solicitat rechizitoriul din dosarul respectiv?
Jud. Chiş: Îmi aduc aminte că da, mi-a solicitat rechizitoriul spunându-mi că are dosare de insolvenţă legate de persoanele şi societăţile din rechizitoriu.
Însă Chiş, gură-spartă, a discutat despre dosar şi cu vicepreşedintele Tribunalului Sălaj. Cel din urmă a profitat de statul la bârfă cu Chiş şi l-a întrebat despre procedurile alese de inculpaţii Galiş şi Huluban.
„Cu privire la discuţia din data de 15 februarie 2016, m-am dus la domnul vicepreşedinte(…). Cu aceeaşi ocazie cu care arăt că am discutat aspecte legate de dosar, spunându-i acestuia chestiuni cu privire la procedura pentru care au optat unii şi alţii. Fiind întrebat în privinţa inculpaţilor Ioan Galiş şi Huluban Ioan, arăt că i-am spus faptul că aceştia nu au optat pentru procedura simplificată, sens în care, în privinţa lor va urma procedura obişnuită” mărturiseşte magistratul Chiş.
Monica şi Patriţiu erau ”curioşi”
Nu ştim dacă acesta ar fi demn de catalogat ca ”cel mai tare dosar” din Tribunalul Sălaj, deşi vorbim de un prejudiciu de cinci milioane de euro, însă interesul manifestat de Patriţiu şi Monica, era unul foarte mare.
Tot magistratul Chiş susţine că la două săptămâni după ce a vorbit cu vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, a fost abordat de cei doi magistraţi.
„Ulterior, în data de 26 februarie 2016, în jurul orelor 12, mă întrebase doamna Kende Monica despre evoluţia dosarului cu Galiş şi Huluban. În acest context, am discutat şi cu dl. Dărăban aspectele de mai sus, având în vedere faptul că conduita procesuală a inculpaţilor, în sensul optării pentru procedura simplificată sau obişnuită, împietează asupra duratei procesului. (…)Dacă aş fi cunoscut eventualele nelegalităţi care stăteau la baza acestor întrebări, nu aş fi discutat în privinţa dosarului de mai sus, nici măcar aspecte administrative”mai mărturiseşte Chiş.
Imediat după ce-a de-a doua anchetă, judecătorul Nicolae Chis Claudiu a forumulat o cerere de abţinere în a mai judeca dosarul , însă i-a fost respinsă.
Moment în care, procurorul Dan Bubuiug, de la DIICOT Sălaj a încercat să obţină reacuzarea lui Chiş, dar judecătoarea Tomşa Claudia a respins acest demers.
Menţionăm aici că dosarul are peste 30 de disjungeri, toate fiind judecate simultan, de magistraţi diferiţi.
Nu mai are cine judeca evaziunea
Chiş şi-a mai încercat norocul, iar recent cerea de abţinere a acestuia a fost aprobată. Problema este că, în cadrul Secţiei Penale a Tribunalului Sălaj, nu mai există nici un judecător care să nu fi depus şi el, cerere de abţinere.
Societatea de avocatură ”Chiriţă şi Asociaţii”, ce îi reprezintă pe Huluban şi Galiş, cere acum Curţii de Apel Cluj, mutarea dosarului în altă parte.
„Tuturor judecătorilor de la Secţia Penală a Tribunalului Sălaj le-au fost admise cererile de abţinere. Astfel, nu mai există un alt judecător la Secţia Penală a Tribunalului Sălaj, care să nu fie incompatibil să judece prezenta cauză(…). Faptul că nu a avut loc sesizarea Curţii de Apel în vederea procedării în sensul indicat, reprezintă încă un indiciu privind imparţialitatea judecătorilor de la Tribunalul Sălaj” motivează apărarea inculpaţilor.
Destinul evazioniştilor de la Sălaj, ce aveau legături cu însuşi Ioan Baltă zis Oniza(din Satu-Mare) şi mulţi alţi regi ai asfaltului, rămâne la decizia magistratilor Curţii de Apel Cluj.