O locație interzisă privitorilor curioși, lăsată în paragină, care duce cu gândul la perioada lui Nea Nicu din anii 80, este „casă” pentru mai multe necuvântătoare, mai exact pentru câinii Jandarmeriei din Cluj-Napoca.

Ceea ce vom aduce la suprafață nu reprezintă doar un simplu peisaj dezolant, ci este un exemplu trist al neglijenței și lipsei de respect față de săracele animale care, la ocazii speciale, sunt scoase printre oameni, după care trimise înapoi între fiere și betoane, fără condiții minime.

Încă de la începutul călătoriei noastre în locația unde se află terenul pentru dresajul câinilor, aproape de poarta pe care scrie că este interzis să intrăm, se află câteva clădiri care stau să cadă, fiind abandonate de ani de zile. Din primele imagini se poate vedea că acestea au fost așa-zisele „case” pentru câinii jandarmilor.

Poate cea mai impresionantă „operă de artă” este reprezentată de o poartă ruginită pe care doar mila Domnului o mai ține în picioare. În jurul ei a crescut o adevărată „junglă”, fiind doar o perioadă de timp până când cineva o să decidă să ducă poarta care stă la intrarea spre locul abandonat, la fier vechi.

De asemenea, în apropierea porții se află mai mulți stâlpi de betoane, și acelea erodate și mâncate de timp. Casele despre care am vorbit au multe bucăți de tavan lipsă, aceste fiind într-o stare deplorabilă, chiar la marginea drumului.Unele bucăți de gard au devenit parte integrală a vegetației care crește și se dezvoltă ca într-o junglă din Amazon.

Câinii, lăsați să trăiască în condiții mizere

Nu putem înțelege, și sperăm că ne înșelăm, cum au fost ținuți aceste biete animale în condiții de lumea a 3-a, departe de ochii lumii. În timp ce mergem mai departe, descoperim că atenția și grija față de aceste animale loiale lipsește cu desăvârșire.

Ne aventurăm pe o stradă care duce la o grămăjoară plină cu gunoaie, iar pe partea dreaptă a clădirii, în spatele unor gratii ruginite, observăm un câine care se apropie, temător, de noi. Observăm că adăpostul unde se află este mizerabil, iar acel teren unde ar trebui să se antreneze nu-l ochim. Din contră, ne punem întrebarea dacă își fac antrenamentul printre gunoiele despre care am vorbit mai înainte.

BOX

Baza structurii Poliţiei animalelor a fost stabilită ca rezultat al reglementărilor incluse într-o ordonanţă de urgenţă din 2020. Conform cadrului legislativ, poliţiştii au acum puterea de a emite un ordin de plasare în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile pentru un animal aflat într-o situaţie de pericol. Modificările aduse de OUG nr. 175/2020 privind protecţia animalelor indică faptul că un animal poate fi plasat în adăpost în cazurile în care:

  1. A fost rănit sau supus torturii
  2. A fost implicat în lupte între animale sau cu alte animale
  3. A fost ţinta tirului
  4. A fost folosit pentru dresajul sau controlul agresivităţii altor animale
  5. A fost expus la temperaturi extreme, fie foarte ridicate, fie foarte scăzute

Aceste constatări pot fi făcute prin observaţie directă la faţa locului, înregistrări foto sau video, declaraţii ale persoanelor implicate sau pe baza unei fişe de observaţie întocmite de un medic veterinar. Dacă se constată că animalul a fost într-o situaţie de urgenţă, fără ca vina să fie a stăpânului, nu se va emite un ordin de plasare în adăpost.

Este important de menţionat că persoanele care se comportă abuziv faţă de animale pot primi nu doar amenzi, ci şi pot fi implicate într-un dosar penal.

Pe măsură ce explorăm adâncurile acestui loc ajungem în fața unor cuști „special” amenajate pentru prietenii noștri necuvântători. Rămânem uimiți de faptul că respectiva clădire are multe fisuri, cuștile sunt zdrențuite, cuiele sunt riginite- una peste alta, câinii sunt condamnați la o viață infectă, mizeră. Mai mult, gardul vechi și betoanele din anii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej arată dezastrul în care acești câini sunt nevoiți să trăiască, zi de zi.

Întrebăm unde este Poliția Animalelor, având în vedere că și ei fac parte din categoria „oamenii legii”, dar pentru patrupede. La fața locului, chiar în stânga cuștilor unde sunt câinii, vedem mai multe gunoaie, iar față în față cu animalele o clădire parcă de după război: fără uși, cu acoperiș vechi, butoaie ruginite, materiale de construcții abandonate și ce este mai presus de toate, vegetația care se extinde până aproape de aceste case.

În locul unde erau staționate mai multe lemne, chiar în spatele lor, clădirea stă să cadă. Totul este fisurat, pereți crepați, iar geamurile lipsesc cu desăvârșire. Reamintim că nu suntem într-o țară sub asediu, ci pe Bulevardul Muncii din orașul Cluj-Napoca.

În locația unde se  se aflau câinii, jurnaliștii noștri au remarcat doar două exemplare. Unul dintre ei era închis într-o cușcă, în timp ce celălalt se plimba într-o curte în care se aflau numeroase mașini. În ciuda eforturilor noastre, pentru a doua oară, nu am reușit să identificăm terenul unde se presupune că aceste animale se antrenează, deoarece zona era înconjurată de moloz și de construcții dărăpănate. Mai mult, în jurul clădirilor se poate observa cum pădurea deja „înghite”, treptat, imobilele abandonate sau uitate cu bună știință de către cei care stau acolo.

Drumul care duce către acele clădiri este de o calitate precară și pare să fi rămas blocat în timp. Aceasta creează o impresie destrămată dintr-un sat uitat de lume și de un oraș de cinci stele, cum toată lumea laudă Clujul. Aspectul vechi și degradat al drumului oferă un contrast evident cu imaginea pe care orașul în sine încearcă să o promoveze și, de puține ori, reușește.

4 COMENTARII

  1. Clădirile respective au fost în litigiu mai bine de 10 ani, motiv pentru care instituția nu a putut face investitii.Daca ați fi întrebat, sunt sigur ca v-ar fi răspuns, dar vouă va place sa aruncați cu noroi.
    Cu toate astea, conducătorii sunt dedicați și se îngrijesc cu pasiune de colegii lor, câinii de serviciu, iar asta se vede la fiecare demonstrație la care participa.

  2. După ce au dat-o în gât cu defilarea antipatriotică, 2 jandarmerițe nimfomaniace, un boier care și-a făcut garsonieră din birou, amu aflăm că nici potăile n-au o soartă mai bună, dar avem pretenția să adulmece droguri și hoți netrebnici. Putem să avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.