Orice șofer își dorește ca automobilul său să fie mereu în cea mai bună formă, să pornească la cheie și să aibă un parcurs fără evenimente neplăcute. Și tu te vei putea bucura de toate aceste lucruri dacă ai grijă de mașina ta în mod regulat.

Unele dintre elementele componente ale autoturismului tău ar trebui verificate constant, iar altele doar la anumite intervale de timp. Asigură-te că faci toate reviziile prevăzute în fișa mașinii și că ții cont de recomandările specialiștilor de la service.

Cu siguranță, pentru o mentenanță corespunzătoare a autovehicului pe care îl conduci trebuie să depui puțin efort, dar nici nu trebuie să fii un mecanic de elită pentru a-l menține în stare optimă. Primul pas pe care trebui să-l faci în acest sens este să te documentezi și să știi ce ai de făcut și când. Fiind la curent cu tot ceea ce ține de întreținerea mașinii tale și respectând rutina reviziilor, nu vei avea nicio problemă.

Iată care sunt cele 3 lucruri pe care poți să le verifici și singur la mașina ta!

  • Nivelul uleiului și al lichidului de răcire

În fiecare lună, dar în special înaintea unei deplasări mai lungi, este bine să ridici capota mașinii și să verifici atât nivelul uleiului, cât și pe cel al lichidului de răcire în timp ce motorul este rece. 

Dacă nivelul unuia dintre cele două este scăzut sau nu este verificat la timp, pot apărea probleme la motor. Dacă nu știi cum se face o astfel de verificare, consultă manualul pentru a afla cum se efectuează aceste operațiuni sau apelează la un service autorizat, precum Auto Soft, unde specialiștii vor face o analiză completă și vor remedia situația. 

Filtrul de aer

Acesta reglează fluxul de aer care intră în motor și acționează ca un scut împotriva particulelor de praf. Dacă filtrul este în stare bună, poți eficientiza consumul de combustibil, reduce emisiile și prelungi durata de viață a motorului. 

Schimbarea unui filtru de aer se poate face cu ușurință și acasă, așa că trebuie doar să citești cu atenție instrucțiunile și să afli cât de des trebuie să-l verifici.

Presiunea și profilul pneurilor

Întrucât anvelopele bine întreținute sunt cruciale pentru o rulare sigură și eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil, fă-ți un obicei din a inspecta frecvent anvelopele mașinii. Verifică-le presiunea în fiecare lună și înainte de deplasările lungi sau la încărcarea suplimentară. Nu uita de roata de rezervă! 

Pentru a face aceste verificări, vei avea nevoie de un manometru de presiune. De asemenea, reține faptul că, în sezonul rece, presiunea în anvelope scade, deoarece aerul din interior se comprimă datorită temperaturilor joase. 

De asemenea, verifică martorii de uzură. Aceștia sunt mici proeminențe, situate în interiorul șanțurilor cauciucului și indică nivelul de uzură al pneului. Pentru a evita eventualele amenzi, reține faptul că adâncimea minimă legală a acestora este de 1,6 mm.

Iată deci câteva operațiuni tehnice pe care le poți realiza și singur și care îți vor da o siguranță mai mare în timp ce ești la volan și vor garanta un nivel ridicat de eficiență în ceea ce privește exploatarea lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.