Trei firme care au deja un istoric al contractelor publiceau câștigat licitația pentru servicii de deszăpezire în Cluj. Pentru noul sezon de iarnă, Consiliul Județean Cluj a semnat un contract în valoare de peste 17 milioane de lei cu firmele Bema Prodserv S.R.L,  Difert S.R.L și Drumuri și Poduri Județene Cluj, societate subordonată Consiliului Județean

Contractul dintre cele trei firme și Consiliul Județean Cluj a fost semnat la sfârșitul lunii trecute, iar de peste şapte ani, companiile Bema Prodserv şi Diferit câştigă aproape anual contracte pentru serviciile de deszăpezire.

Firma Bema Prodserv ce are sediul în Câmpia Turzii, este condusă de Ispas Rusu și Lina Maria Rusu. Societatea are un bilanț contabil suspect. Spre exemplu, în 2016 firma a raportat un profit de doar 5.000 lei la o cifră de afacaeri de 2,7 milioane de lei. În anul 2017 a declarat un profit de aproximativ 11.000 de lei la o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, iar anul trecut a avut un profit de aproape 27.000 la o cifră de afaceri de 2,4 milioane lei. Firma a funcționat anul trecut cu 23 de angajați.

Iniţial, societatea Bema avea ca şi obiect de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, însă ulterior firma şi-a mai adăugat un domeniu de activitate respectiv ”Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor”, care acum este singurul obiect de activitate.

Practic, după schimbarea obiectului de activitate, firma a început să câştige contracte de milioane pentru reparaţii de drumuri şi deszăpeziri.

Diferit, compania de casă a administrației clujene

Firma Diferit SRL este patronată de soţii Denisa şi Nicolae Petri şi administrată de Grigore Vădean. Nicolae Petri a fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj. Firma Diferit a mai câştigat contracte în valoare de zeci de milioane de lei pentru deszăpeziri şi întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă de la DRDP Cluj.

Spre exemplu, în luna noiembrie 2015, când afară erau aproximativ 15 grade, oficialii CNADNR au invocat ”situaţia de urgenţă” şi au organizat o licitaţie, fără anunţ de participare, iar atribuirea contractului a fost făcută prin negociere directă. Pentru serviciile de deszăpezire de pe raza judeţului Sibiu, contractul fusese estimat la aproximativ 1,279 milioane de lei, plus TVA, iar negocierea a fost făcută cu o singură societate, firma clujeană Diferit. Negocierea s-a concretizat printr-o diferenţa minusculă de preţ, contractul fiind semnat pentru suma de 1,278 de milioane de lei, plus TVA!

Gazeta de Cluj a prezentat că în ajunul Crăciunului, CNADNR a făcut o licitaţie pentru deszăpezirea drumurilor, iar pentru DRDP Cluj au fost direcţionaţi circa 30 de milioane de lei, iar singura firmă care va efectua aceste lucra este SC Diferit. Societatea a mai câştigat un contract de întreţinere a celor câţiva kilometri din Autostrada Transilvania. Practic, pentru repararea parapeţilor stricaţi sau tăierea vegetaţiei, SC diferit primeşte circa 1,5 milioane de euro!

De asemenea, compania a câştigat, în asociere cu turcii de la Kiat, contractul de întreţinere şi reparare a străzilor din Cluj Napoca pentru suma de 120 de milioane de euro.

SC Diferit a fost contractată şi la lucrările de modernizare a uneia dintre principalele artere din oraş, Calea Turzii. Contractul obţinut pentru modernizarea de pe Calea Turzii este de aproximativ 22 de milioane de lei.

Compania Diferit, amendată pentru contractele de deszăpezire

SC Diferita fost amendată în această toamnă de Consiliul Concurenței alături de alte firme pentru trucarea licitațiilor pentru deszăpezirea drumurilor.

În cadrul investigaţiei, Consiliul Concureţei a sancţionat patru companii (Diferit SRL, Selina SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construţiei de drumuri şi autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro) Autoritatea de Concurenţă a constatat că licitaţiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestaţiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere. Deşi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitaţie deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaţilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenţiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea sa derulat fără ca participanţii să se concureze efectiv.

„În această situaţie, companiile au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate în cadrul procedurilor de negociere, prin rotaţie, fiecare dintre cele patru companii, câştigând cel puţin un contract, la preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitaţia deschisă. Pe de altă parte, modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezenţa simultană a ofertanţilor la sediul autorităţii contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Sancţiunile au fost aplicate, astfel:

➢ Diferit SRL – 2,755,562 lei

➢ Selina SRL 1,329,936 lei;

➢ Athos Com SRL – 922,741 lei;

➢ Ritorsa Trans SRL – 34,301 lei.

Curg milioanele și de la Boc

Firma Diferit a câștigat în primăvară de la Primăria Cluj Napoca un contract în valoare de peste 15 milioane de lei.

Licitația pentru ”Proiectare, asistenta tehnica si executie lucrari pentru obiectivul de investitii CRESTEREA SI IMBUNATATIREA SPATIULUI PIETONAL IN ZONA URBANA-MODERNIZAREA STRAZILOR R. FERDINAND, E. ZOLA, S. PUSCARIU, TIPOGRAFIEI (TRONSONUL 1, RESPECTIV 3) SI A SCUARULUI CEC DIN MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, judetul CLUJ” a fost câștigată de firma Diferit cu suma de 15.329.920,61 lei, fără TVA.

În vara acestui an, o altă licitație a fost câștigată de Diferit, respectiv municipalitatea a atribuit firmei contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru strada Molnar Piuariu in cartierul Mărăști, prima stradă ”smart” a Clujului. Contractul a fost atribuit pentru peste 4,3 milioane lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.