Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut lumină în cazul jurnalistului TV senior Romeo Couți, anulând în parte Hotărârea nr.530/09.09.2019 emisă de Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în care jurnalistul era acuzat că ar fi manifestat un tratament diferenţiat, discriminatoriu şi de hărţuire față de Emese Gelmărean-Vig, soția directorului TVR Cluj. 

Romeo Couți, jurnalist TV senior la TVR Cluj, a câștigat definitiv procesul intentat soției directorului TVR Cluj, Emese Gelmărean-Vig, şi Consiliului Naţional Pentru Combaterea Discriminării, după ce s-au luptat ani de zile în instanță. 

„Admite recursul formulat de reclamantul Couţi Romeo împotriva Sentinţei civile nr. 180/2020 din 19 noiembrie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Cluj – Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa civilă recurată şi rejudecând: Admite acţiunea formulată de reclamantul Couţi Romeo în contradictoriu cu pârâţii Gelmărean-Vig Emese şi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării. Anulează în parte Hotărârea nr.530/09.09.2019 emisă de Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării, cu privire la punctele 3 şi 4 din dispozitiv. Obligă intimaţii – pârâţi Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării şi Gelmărean-Vig Emese la plata în favoarea recurentului – reclamant Couţi Romeo a sumei de 4240 lei, reprezentând onorariu de avocat la fond, a sumei de 2500 lei reprezentând onorariu de avocat în recurs şi a sumei de 555 lei, bilet de avion şi taxe de aeroport, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 25 octombrie 2022.”, se arată în soluția pe scurt publicată pe site-ul ICCJ.

„O refulare a unor frustrări de ordin personal”

În anul 2018, coordonatoarea Redacţiei Minorităţi a TVR Cluj de la acea vreme, Emese Gelmărean-Vig, a formulat o plângere la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării împotriva jurnalistului Romeo Couți, care ocupa funcția de director al TVR Cluj la acea vreme,  acuzând că este hărțuită la locul de muncă prin metode de intimidare, presiune psihică, excluderea de la luarea unor decizii, solicitarea notelor explicative succesive precum şi cercetarea disciplinară pentru realizarea documentarului „Maghiari în România – 100 de ani de istorie”. 

Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării a emis Hotărârea nr. 530 din 9 septembrie în care a constatat existenţa unui tratament diferenţiat, discriminatoriu şi de hărţuire manifestat de Romeo Couți împotriva lui Emese Gelmărean-Vig, soția actualului director TVR Cluj și a aplicat sancțiunea de avertisment. Romeo Couți a formulat o acțiune în instanță cerând anularea în parte a Hotărârii CNCD, înregistrându-se dosarul nr. 767/33/2019 pe rolul Curții de Apel Cluj. 

Potrivit documentelor cuprinse la dosarul cauzei, Romeo Couți a motivat, prin avocat, următoarele: „Acuzaţiile pârâtei de rând 2 exprimate prin petiţia nr. 7361/28.11.2018 sunt total nefondate şi consider că reprezintă o refulare a unor frustrări de ordin personal, fără legătură cu persoana reclamantului. (…) De asemenea, din cuprinsul hotărârii nu rezultă fapta contravenţională săvârşita concret de reclamant, însă, cu toate acestea, se aplică sancţiunea avertismentului faţă de subsemnatul. (…) pârâta de rând 2 trebuia să prezinte fapte pe baza cărora poate fi prezumată existenţa unei discriminări. Chiar dacă pârâta de rând 2 se considera discriminata şi hărţuită pe criteriul diferenţei de convingeri, în speţă, nu este vorba despre un tratament discriminatoriu, ci despre o vădită insubordonare în cadrul relaţiilor de muncă”. 

La data de 19 noiembrie 2020, judecătorii clujeni au respins ca neîntemeiată cererea formulată de Romeo Couți, concluzionând următoarele: „toate aceste practici ale reclamantului, fundamentate pe diferenţele de opinii în ceea ce priveşte politica de management organizational, au condus la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant şi umilitor de exercitare a atribuţiilor asociate funcţiei de conducere de către pârâtă, ca formă specifică de discriminare definită de dispoziţiile art. 2 alin. 5 din OG 137/2000, cu precizarea că hărţuirea ca formă de discriminare face parte din categoria generală a faptelor discriminatorii, definite de prevederile art. 2 alin. 3 din acelaşi act normativ.” 

Couți a ieșit învingător din „războiul” cu CNCD și Emese Gelmărean-Vig

În cele din urmă, la data de 25 octombrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de Romeo Couţi, casând sentința civilă pronunțată de Curtea de Apel Cluj și anulând în parte Hotărârea nr.530/09.09.2019 emisă de Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării. Prin urmare, așa cum preciza jurnalistul Romeo Couți în acțiunea formulată împotriva soției actualului director TVR Cluj și CNCD, acuzațiile s-au dovedit a fi total nefondate. Cu atât mai mult că, în anul 2018,  Emese Gelmărean-Vig a formulat o altă plângere împotriva lui Romeo Couți acuzându-l de discriminare, însă Tribunalul Cluj respins acţiunea reţinând, în esenţa, că „afirmaţiile reclamantei sunt neîntemeiate, că nici una din faptele arătate de către aceasta nu se poate încadra în exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, astfel că cererea de chemare în judecată este nefondată şi urmează a fi respinsa pe fond, faţă de pârâta SRTv şi ca urmare a admiterii excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive față de pârâţii Couți Romeo şi Studioul Teritorial Cluj”.

Soția directorului TVR Cluj, autoarea controversatului documentar „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”

Emese Gelmărean-Vig este autoarea unui documentar controversat „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, contestat de majoritatea istoricilor români și lansat în 2018 cand România sărbătoarea Centenarul. Documentarul a fost finanțat de Guvernul de la Budapesta cu un million de euro. Pentru că a asigurat regia documentarului „Maghiari în România – 100 de ani de istorie”, o parte din aceştia bani au intrat şi în buzunarul fostei coordonatoare a Redacţiei Minorităţi a TVR Cluj, Emese Gelmărean-Vig. 

În urma apariției documentarului, Președintele-Director General al Societăţii Române de Televiziune a emis la data de 19.10.2018 o hotărâre prin care s-a dispus constituirea comisiei de cercetare disciplinară prealabilă şi propunere a sancţiunilor împotriva lui Emese Gelmărean-Vig în contextul în care aceasta a participat în calitate de regizor artistic la documentarul „Maghiari în România-100 de ani de istorie”, documentar proiectat în 21.08.2018 în aula Universităţii Sapientia Cluj şi a fost transmis pe postul de televiziune Erdelyi magyar Televizio, fiind primul episod al unui documentar istoric realizat de UDMR sub genericul „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”.

Comisia de Etică şi Arbitraj din cadrul SRTv a stabilit că nu exista elemente care să susţină ideea că, prin colaborarea sa externă, Emese Gelmărean-Vig ar fi încălcat prevederile Statutului de ziarist din SRTv.

Emese Gelmărean-Vig și-a dat demisia de la TVR Cluj în anul 2019. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.