În Monitorul Oficial din 5 august 2015 a fost publicată Decizia nr. 19/2015 a ICCJ. Este răspunsul la solicitarea Curţii Militare de Apel Bucureşti care a cerut pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept în sensul de a se stabili dacă fapta medicului, care are calitatea de funcţionar public, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi constituie sau nu o exercitare a unui drept recunoscut de lege.
Potrivit deciziei ICCJ, pacienţii pot face donaţii în virtutea dreptului la recunoştinţă protejat de legea drepturilor pacienţilor, însă nu către personalul spitalului, ci direct către spital. Cu alte cuvinte, dacă un pacient vrea să doneze spitalului bani sau un echipament medical în virtutea recunoştiintei faţă de medicii spitalului care i-au salvat viaţa, o poate face. Nu poate însă da bani sau alte cadouri medicilor şi asistentelor. Judecătorii asimilează medicii funcţionarilor publici care sunt retribuiţi pentru munca prestată şi nu au voie, potrivit Codului Penal, să ia bani sau alte foloase ca să facă sau să nu facă un act care ţine de îndatoririle lor de serviciu.
„Înalta Curte de Casație și Justiție, în numele legii, decide:
Stabileşte că fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în condiţiile art. 34 alin. 2 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege având ca urmare incidenţa dispoziţiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din Codul penal.“