Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat pe linie pe Mircea Negulescu, procurorul supranumit Portocală. Practic, în cadrul procesului, nu judecătorul l-a achitat pe Negulescu, ci chiar procurorul de ședință al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Procurorul  Irina Kuglay a cerut achitarea, susținând că nu există probe la dosar. Iar acolo unde ar exista, să se constate că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Completul de 3 judecători în materie penală al Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost format din judecătoarele Lucia Tatiana Rog, Lavinia Lefterache și Alina Ioana Ilie.

Mircea Negulescu, zis „Portocală”, exclus din magistratură, a fost trimis în judecată de către SIIJ în data de 22 decembrie 2020, fiind acuzat că, în calitate de procuror în cadrul DNA Ploiești, cu ajutorul unui ofițer de poliție judiciară, a procedat la ticluirea modului de sesizare și a întregului material probator administrat în două dosare penale care îl vizau pe fostul deputat PSD Vlad Cosma, cu scopul învinuirii pe nedrept a unor persoane. Apoi, el a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, precum și a unor măsuri de control judiciar față de aceste persoane, știind că acestea sunt nevinovate.

O altă acuzație pe care i-au adus-o cei de la SIIJ este aceea că „Portocală” ar fi determinat un judecător de drepturi și libertăți al Înaltei Curți de Casație și Justiție ca, într-unul dintre aceste dosare, să dispună arestarea preventivă față de o persoană, știind, de asemenea, că aceasta este nevinovată, deoarece materialul probator în baza căruia fostul procuror și-a argumentat măsurile procesuale a fost plăsmuit încă de la momentul sesizării organelor judiciare.

Nu în ultimul rând, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată și pentru că, împreună cu ofițerul de poliție judiciară, a determinat mai mulți martori, inclusiv martori cu identitate protejată, să dea declarații mincinoase în aceste dosare. De asemenea, metoda a fost folosită și pentru a determina mai mulți denunțători să formuleze denunțuri cu privire la existența unor fapte penale, deși știau că acestea nu sunt reale. Denunțuruile au fost, ulterior, clasificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.