O decizie dată de ÎCCJ la începutul acestei luni oprește interceptările în care procurorii sub acoperire obțineau probe cu tehnică de supraveghere fără mandate eliberate de judecători.
”1. Punerea la dispoziție a infrastructurii necesare, de către Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii, în sensul asigurării condițiilor tehnice pentru punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică, nu reprezintă o activitate de punere în executare a mandatului de supraveghere tehnică, conform art. 142 din Codul de procedură penală.
2. În procedura prevăzută de articolul 148 alin. (3) din Codul de procedură penală, precum și de articolul 150 alin. (5) din Codul de procedură penală, sesizarea judecătorului de drepturi și libertăți în vederea emiterii mandatului de supraveghere tehnică este obligatorie în cazul în care procurorul apreciază că este necesar ca investigatorul să poată folosi dispozitive tehnice de înregistrare, chiar dacă există un mandat de supraveghere tehnică de aceeaşi natură emis anterior, aceste dispoziții legale instituind o procedură specială, derogatorie de la prevederile art.139 din Codul de procedură penală.”, arată decizia ICCJ.
Această soluție dată de Înalta Curte vine ca urmare a unei sesizări trimise de Curtea de Apel Bacău în cadrul unui proces în care este judecat un… preot acuzat că a eliberat ilegal mai multe certificate de vaccinare.
În comunicatul Poliției Neamț de la data începerii anchetei se precizează: ”Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2021 – martie 2022, mai multe persoane, din județele Neamț, Iași și Bacău, ar fi eliberat, în mod ilegal, certificate de vaccinare, care să ateste vaccinarea anti-Covid-19. În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă, obiecte, înscrisuri și date informatice, precum și aproximativ 57.000 de euro și 22.000 de lei”.
În cadrul procesului de cameră preliminară, preotul a contestat legalitatea interceptărilor în baza cărora au fost făcute acuzațiile și, implicit, a întregului rechizitoriu.
Astfel, instanța din Bacău a solicitat intervenția ÎCCJ care, în linii generale, a transmis că procurorii trebuie să obțină de la judecători mandate separate, atât pentru interceptări, cât și pentru folosirea investigatorilor sub acoperire. În această ordine de idei, dovezile sunt obținute ilegal și, implicit, acuzațiile sunt lovite de nulitate, iar persoanele cercetate scapă fără drept de apel.