Afacerile Instituţiilor Financiare Nebancare (IFN) încep să îşi arate colţii. Persoanele care au luat împrumuturi de la firme de genul Provident şi au avut probleme în a îşi achita ratele la timp au început să fie date în judecată. În acelaşi timp, deputatul PDL, Mircea Giurgiu a înaintat un proiect de lege care să interzică practicarea cămătăriei. Împrumuturile acordate de acest gen de firme ajung să calculeze dobânda anuală efectivă de peste 200% din valoarea împrumutului.
Ştefan Trandafir
În urmă cu patru ani, creditarea cu buletinul era în mare vogă şi mulţi români s-au îndatorat la bănci. Mulţi dintre aceştia nu au mai putut returna banii, iar creditorii, neavând ce executa de pe urma persoanelor fizice, se speriaseră de faliment. La data respectivă, a intervenit BNR-ul care a interzis băncilor să mai acorde împrumuturi care nu pot fi susţinute cu bunuri ce pot fi executate. În momentul de faţă, creditele doar cu buletinul sunt acordate, în exclusivitate de IFN-uri. În primul trimestru al acestui an, aceste instituţii financiare nebancare au început să deschidă zeci de procese în care îşi dau în judecată clienţii pentru că aceştia au ajuns să nu îşi poată plăti datoriile făcute. Conform specialiştilor financiari, IFN-uri le percep dobânzi mari pentru că sunt instituţii care acordă împrumuturi din fonduri proprii şi politica dobânzilor şi-o face fiecare instituţie în parte. Cu toate acestea, se pare că modul de acordare al acestor credite prezintă o serie de nereguli. Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Cluj a prezentat un bilanţ al controalelor făcute asupra IFN-urilor, iar în urma controalelor efectuate la şase societăţi, care au acest obiect de activitate, au fost aplicate amenzi în valoare de 5.000 de lei.
Lege penală pentru cămătari
În acest context, deputatul Mircia Giurgiu propune un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va prevedea pedepsirea cu închisoare de la un an la trei ani a unei persoane neautorizate care dă bani cu dobândă.
”În sensul prezentei legi, prin camătă se înţelege dobândă excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut. Prin cămătar se înţelege persoană care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete. Darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană fizică neautorizată, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani”, se arată în proiect. De asemenea, în proiectul deputatului clujean se mai expun şi motivele pentru care o asemenea lege este necesară.
“Fără giranţi şi multitudinea de acte pe care le solicită banca, anunţurile de la mica publicitate prin care se oferă împrumuturi cu dobândă mică, nespecificându-se dacă pe lună sau pe an, par, la prima vedere, ispititoare, devenind o soluţie salvatoare pentru nevoiaşi. Persoanele care împrumută bani pot oferi chiar şi iluzia seriozităţii", se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.
La un IFN, pentru un credit de 2.500 de lei pe un an, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 227%, iar la final, împrumutatul ajunge să plătească înapoi, 4.316 lei, adică 1.816 de lei în plus. Dacă la un IFN s-ar plati 332 de lei pe lună, la Bancpost sau BRD, pentru un împrumut asemănător, s-ar plăti 231 de lei pe lună. În ceea ce priveste calculul DAE pentru, aceasta este calculată pentru întreg anul, chiar dacă ratele sunt săptămânale şi nu se întind decât pe 3-6 luni. Cei care întârzie să plătească împrumutul o săptămână sunt căutaţi acasă şi apelaţi chiar şi în timpul nopţii.