Ministrul Internelor, Traian Igaş, a declarat, marţi, la Realitatea TV, că aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat "pe pile", iar în ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregătire militară, 10.000 dintre aceştia urmând să plece până la sfârşitul lunii septembrie.

Traian Igaş a precizat la Realitatea TV că jumătate dintre cei peste 63.000 ocupă o funcţie pentru care nu au o pregătire sau experienţă şi au fost angajaţi din aceste "surse externe". "Am făcut o analiză pe ultimii 13 ani de zile din surse externe, 63.500 de oameni care nu au o pregătire militară. Au fost angajaţi oameni care nu erau familiarizaţi şi a doua zi l-au instalat la birou şi l-am pus să facă muncă poliţienească. Unii au dat un examen corect, dar au fost şi oameni intraţi sprijiniţi de x sau y, care nu aveau experienţă, dar care nici nu vor să acumuleze şi să se dedice profesiei. Avem o problemă majoră. Pe o parte nu îi vom regăsi în structurile MAI de la sfârşitul lunii septembrie, dar după toate criteriile de evaluare, cei care sunt slab pregătiţi depăşesc cifra de 10.000. Au intrat în ultimii 13 ani 29.000 pregăţiţi în şcolile noastre şi 63.000 din sursă externă. Oare câţi au intervenit pe ici pe colo? Din ceea ce cunoaştem, cred că undeva către jumătatea cifrei au beneficiat de anumit sprijin. Mi-e teamă că aici ajungem. Sunt oameni angajaţi din sursă externă", a spus ministrul Administraţiei şi Internelor. Traian Igaş consideră că unele avansări din structurile Ministerului de Interne au fost făcute doar pe pile. "Astăzi putem vedea în sistem poliţişti la 40 de ani chestori . Nu mi se pare normal să ajungi chestor la această vârstă. Termenele de avansare au fost scurtate. Sunt chestori care din punctul meu de vedere au fost avansaţi la excepţional de două ori într-un an. Sunt, din păcate, oameni care s-au obişnuit să intervină la diverse persoane. E un lucru de care eu nu am uzat. Sunt din păcate şi situaţii de acest gen. Am venit cu dorinţa să schimb lucrurile", a declarat Traian Igaş. Ministrul a declarat că până la sfârşitul lunii septembrie cei 10.000 de angajaţi care nu mai sunt în plată vor fi reorientaţi spre alte domenii. El a adăugat faptul că deja o parte din posturi au fost vacantate prin demisii. Traian Igaş a mai spus că 5.000-6.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi într-o lună şi jumătate cât a mai rămas până la sfârşitul lunii septembrie. El a precizat că disponibilizările se vor face, în primul rând, din structurile de suport, dar vor pleca şi angajaţi din sistemul operativ. "Până la sfârşitul lunii septembrie cei 10.000 de angajati care nu mai sunt în plată vor fi reorientaţi spre alte domenii. Vor beneficia de şomaj şi conversie profesioanală pentru cei care îşi doresc. O parte din posturi au fost vacantate prin pensionari, demisii. Aproximativ 5.000-6.000 de acum încolo vor fi disponibilizaţi", a precizat Traian Igaş.
Ministrul Internelor a mai spus că îi place să creadă că disponibilizările nu au fost făcute "pe pile". Igaş a precizat că toţi absolvenţii de anul acesta ai şcolilor de poliţie vor fi încadraţi în structurile operative, deoarece trebuie corectată situaţia înregistrată în ultimii ani, când au fost angajaţii mii de oameni din sursă externă, care nu erau familiarizaţi cu munca de poliţist şi au ajuns să muncească într-un birou. În ce priveşte calificativele foarte bune ale angajaţilor, ministerul Traian Igaş a spus că ele nu au fost date pe merit, ci "din burtă". "Nu este normal să treci din burtă anumit calificat doar pentru a păstra o relaţie bună cu subalternul. Aceste calificative nu s-au dat în ultimii ani pe merit. Într-un birou nu pot fi toţi la fel de buni. Am constat că unii oamenii nu şi-au făcut datoria, dar calificativul lor este foarte bine. O parte din ele le-am corectat la sfârşitul anului", a precizat Igaş. În ce priveşte cazul de la Deta, ministrul Traian Igaş a spus că acesta trebuie privit cu atenţie pentru a învăţa din greşeli. "Ceea ce s-a întâmplat la Deta este un caz pe care trebuie să îl privim cu atenţie şi să tăiem din faşă astfel de cazuri. De multe ori aceste reglări de conturi, dacă se întâmplă într-un loc unde nu este foarte multă lume, lucrurile sunt ţinute la secret. Agresorii poate au fost la rândul lor victime. Poliţia încearcă să le gestioneze, uneori cu forţă, uneori cu prea puţină implicare. Nu a fost acţiunea primarului de acolo, regretă ce au făcut fiii lui, dar nu a fost el acolo", a adăugat ministrul Internelor. Preşedintele Traian Băsescu declara, în 25 iulie, la TVR 1, că trebuie restructurate ministerele de Interne şi de Finanţe, precizând că îşi pune "oarece speranţe" în ministrul Traian Igaş. "Personal am încredere într-o astfel de structură a statului şi în Ministerul de Interne român. În acelaşi timp, el nu este performant, suficient de performant, datorită calităţii slabe a multora dintre poliţişti, jandarmi, ştiu eu ce mai au pe acolo şi a birocraţiei (…) Ce restructurări s-au făcut? În poliţie? Aţi auzit dumneavoastră de restructurare în poliţie? Toţi miniştrii care au fost până acum – îmi mai pun oarecare speranţe în Igaş, îmi mai pun oarecare speranţe – după două săptămâni vorbeau ca generalii din Ministerul de Interne. Toţi s-au dus acolo, «Reformez eu poliţia şi îi fac să fie la dispoziţia cetăţeanului» şi după două săptămâni, am văzut atâţia când eram în guvern dintre miniştrii care s-au perindat, exact ca şi miniştrii de Finanţe. Toţi se duc şi pleacă cu ideea să pună câte o bombă sub Ministerul de Finanţe, să termine cu birocraţia, cu restituirile ilegale de TVA, cu aranjamentele de la ANAF, cu cele din vamă. După două săptămâni uită toţi să mai vorbească de reformarea MAI şi a Ministerului de Finanţe. Aici este, dacă vreţi, este şi un semnal public", a spus atunci Traian Băsescu. (Gazeta de Cluj)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.