Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (F.N.S.A.) militează pentru salariile mici ale angajaţilor din primării şi consilii judeţene. Astfel că de la începutul acestui an, funcţionarii publici au organizat mai multe proteste. Deşi nu este de condamnat faptul că vor lupta pentru a obţine salarii decente, acţiunile lor vor afecta în prim plan cetăţenii de rând care în zilele în care aceştia vor protesta nu au acces la plăţi de taxe, amenzi locale, impozite, informaţii sau cereri.
Funcţionarii publici fac legătura dintre legislaţie şi cetăţean. Astfel victimele colaterale din războiul AP-Guvern vor fi cetăţenii de rând, oamenii care au nevoie de un extras, trebuie să achite o amendă ce ar putea creşte dacă nu este soluţionată la termen sau pur şi simplu trebuie să îşi prelungească un abonament de parcare.
Angajaţii din primării şi consilii judeţene susţin că le-a ajuns cuţitul la os. Astfel au decis să iasă în stradă şi să lupte pentru drepturi şi salarii mai bune. Ultimul demers făcut de aceştia a avut loc acum două săptămâni când administraţia publică a intrat în grevă generală de o zi, în 30 aprilie. Potrivit acestora este al doilea demers pe care îl fac, ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvernul României faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sectorul bugetar.
În luna februarie angajaţii administraţiei locale au făcut o grevă de avertisment însă conform acestora nu s-a luat nici o măsură.
Şi funcţionarii din primăria Cluj-Napoca se alătură colegilor de breaslă în proteste
Funcţionarii din primăria Cluj-Napoca s-au alăturat grevei din ţară. Aceştia au stopat relaţiile cu publicul pe durata zile de joi, 30 aprilie. Gazeta de Cluj s-a aflat în postura în care i s-a refuzat accesul la răspunsul cu privire la o informaţie cerută în baza legii 544. Motivul persoanei din biroul mass-media al primăriei a fost că dacă ne-ar da informaţiile ar boicota greva.
Această acţiune de protest extremă a fost susţinută de aproximativ 32000 de membri de sindicat şi salariaţi din 2800 de primării de comune, 50 de oraşe, 35 de municipii şi 20 de consilii judeţene.
„A trata cu nepǎsare proprii angajaţi, funcţionari publici, lǎsȃndu-i ȋn pragul sǎrǎciei şi a corupţiei, prin politica salarialǎ, condamnȃndu-i şi la o pensie de asistat social prin salariul pe care-l acordǎ acestei categorii, spune multe despre un guvern ce se dorea a fi alternativa mai eficientǎ a fostului guvern care a tǎiat salariile şi a vulnerabilizat administraţia publicǎ prin disponibilizǎri colective. Mǎrimea salariilor aleşilor locali – primari şi preşedinţi de consilii judeţene -, corectarea discrepanţelor salariale pe aceeaşi funcţie publicǎ numai pentru aparatul de lucru al Guvernului, al Parlamentului şi al altor instituţii publice de prim rang salarial, pe de o parte, iar pe de altǎ parte, salarizarea a 65% dintre angajaţii administraţiei publice locale şi o parte a angajaţilor administraţiei publice centrale la nivelul salariului minim pe economie, precum şi menţinerea tǎierilor, operate de Guvernul Boc, a drepturilor profesionale – suplimentul postului şi suplimentul treptei de salarizare –dublate de lipsa dialogului social, toate, exprimǎ dispreţul faţǎ de cei care aplicǎ legea ȋn Romȃnia, respectiv funcţionarii publici.” declară preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu.
Planul pe mai multe luni pentru atingerea scopului
F.N.S.A. a hotărât, în cadrul unei şedinţe a Biroului federal din data de 23.04.2015, organizarea grevei generale timp de o zi în administraţia publică locală din România, în data de 30.04.2015, urmând ca după aceasta, membrii de sindicat ai FNSA să participe la următoarele acţiuni:
– în data de 27.05.2015 miting în Bucureşti la care vor participa minim 3000 de persoane;
– strângerea de semnături în vederea organizării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în luna octombrie 2015.
„În cazul în care, nici după acest protest, revendicările noastre minimale şi decente nu vor fi soluţionate în mod favorabil, FNSA va organiza următoarele acţiuni: în data de 27.05.2015 miting în Bucureşti la care vor participa minim 3000 de persoane şi ne vom ocupa de strângerea de semnături în vederea organizării grevei generale pe termen nelimitat în administraţia publică locală, în luna septembrie 2015. ” anunţă Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.
Cerinţele exprimate de F.N.S.A
Revendicările minimale ale categoriei de bugetari pe care F.N.S.A îi reprezintă, sunt:
Reglementarea şi liberalizarea acordării începând cu anul 2015 a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, în măsura în care aceste instituţii realizează şi sunt finanţate parţial şi din venituri proprii.
Creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Facem pe această cale, încă odată, apel către organizaţiile sindicale din administraţia publică locală din România să se alăture şi să se solidarizeze cu acţiunile şi revendicările FNSA.