Imperiul gigantului mobilei nu cunoaște granițe. Peste tot, Ikea se extinde, absorbind păduri și lăsând doar peisaje devastate. Firma consumă 20 de milioane de metri cubi de lemn în fiecare an. Adică 1% din păduri, relatează Le Monde citat de Rador Radio România.
Un copac este tăiat la fiecare două secunde
Marca cu logo galben și albastru se mândrește cu activitatea sa în favoarea planetei și a dezvoltării durabile. Pretinde că folosește numai lemn certificat sau reciclat și că își supune furnizorii unor specificații extrem de precise.
Dar iată: pentru a produce din ce în ce mai mult, la prețuri tot mai mici, trebuie să „economisească bani undeva”, spune Johan Stenebo, fostul asistent al lui Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea în 1943.
Jurnaliștii Xavier Deleu și Marianne Kerfriden au călătorit în Polonia, de unde provine 20% din lemnul folosit de gigantul suedez de mobilă flat-pack. Au mers și în România și în țările baltice, unde Ikea a cumpărat zeci de mii de hectare de pădure (50.000 de hectare doar în România). Ei au vizitat Brazilia, Noua Zeelandă. Și peste tot fac aceeași observație: seculare sau nu, pădurile sunt distruse, cu ignorarea protecției mediului și a biodiversității, masivele forestiere fiind transformate în peisaje lunare. „Un prădător tăcut care a devenit un campion al greenwashing-ului”, rezumă documentarul.
Activiștii de mediu depun mărturie despre intimidarea și uneori chiar amenințările cu moartea pe care le-au suferit. Din când în când, izbucnesc scandaluri în care sunt implicați furnizorii Ikea. Totuși, grupul scapă de critici și chiar reușește să-și mențină certificatul FSC (Forest Stewardship Council), care ar trebui să garanteze managementul durabil al pădurilor și trasabilitatea lemnului.
Citește și:Băuturile energizante le dau aripi de înger minorilor
Ar trebui sa publicati si parerea celui acuzat. 20 mil mc nu reprezinta 10% din volumul taiat anual in lume , nici macar din cel taiat in Europa .