Imaginea imaculata a Justitiei, motivul pentru care Apostu ramane in arest
Instanta a decis ca eliberarea lui Sorin Apostu ar aduce atingere imaginii justitiei

In viziunea instantei din Targu-Mures, Calin Stoia a periclitate viata economica si sociala a judetului Cluj  

Chiar daca au obtinut stramutarea dosarului de la Cluj, fostul primar Sorin Apostu si omul de afaceri Calin Stoia nu au parte de mai mult „noroc” nici in Mures, Curtea de Apel Targu-Mures refuzandu-le cererile de liberare sub control judiciar. Gazeta de Cluj va prezinta motivele pentru care instanta muresana a decis ca procesul se poate derula in conditii bune doar daca cei doi inculpati se afla in stare de arest.

Curtea de Apel Targu-Mures a respins miercuri, 4 aprilie, cererile de liberare sub control judiciar ale lui Sorin Apostu si a lui Calin Stoia, dupa ce mpronuntarea asupra acestora fusese amanata. Prin intermediul avocatilor, Gheorghta Mateut si Tibi Ban pentru Sorin Apostu, si Sergiu Bogdan si Rares Trifu pentru Calin Stoia, cei doi cerusera sa fie judecati in stare de libertate, intrucat starea lor de sanatate se inrautateste in arest. Profesorul de drept Gheorghita Mateut arata in fata instantei ca motivele pentru care fostul primar se afla in stare de arest nu mai exista, din moment ce acesta nu mai are calitatea de edil si nu mai poate influenta martorii. Cu toate acestea, jduecatoarea Mihaela Cretu, cunoscuta pentru sentintele dure pe care le aplica si pentru modul in care isi conduce sedintele de judecata, nu s-a lasat convinsa, motiv pentru care a respins cererile celor doi.

Eliberea lui Sorin Apostu ar putea prejudicia imaginea justitiei

In motivarea sentintei prin care Curtea de Apel Targu-Mures a decis mentinerea in arest a lui Apostu si Stoia se arata liberarea fostului primar sub control judiciar ar dauna imaginii justitiei datorita faptul ca functia pe care acesta a detinut-o, intrucat ar crea imaginea unei justitii partinitoare. „ Daca s-ar accepta ideea, si instanta resubliniaza aici, la acest moment procesual, ca inculpatul poate fi cercetat in prezenta cauza, in stare de libertate, s-ar accentua, in mod evident, sentimentul de insecuritate si indignare, deja format la nivelul opiniei publice, ca persoane ce ocupa in ierarhia statului inalte functii, implicand exercitiul autoritatii si asupra carora planeaza acuze grave – si care imbraca forma criminalitatii gulerelor albe, asa cum este acest fenomen perceput in jurisprudenta si legislatia europeana – ar putea fi libere. Elementele invocate de catre inculpat, prin aparatorii sai alesi, [sunt] circumstantele personale favorabile prezentate – infractor primar, bine integrat in familie si societate, suportul constant de care beneficiaza din partea membrilor familiei, faptul ca este absolvent de forme de invatamant superior- , trebuie sa aiba „greutatea" reala la aprecierea cererilor formulate, sunt avute in vedere tocmai pentru ca, aceste cereri instanta le analizeaza si prin luarea in considerare a prev. art.136 alin.1 rap. la alin.8 Cod procedura penala.” se arata in motivare.
 
Mergand mai departe, judecatorul arata ca credibilitatea justitiei ar putea fi grav afectata, in acelasi mod in care Sorin Apostu a tradat credibilitatea institutiei pe care o conducea, ca urmare a acuzatiilor ce i se aduc. „Acest inculpat avea, la momentul la care se sustine ca ar fi comis faptele imputate, calitatea de primar a municipiului Cluj – Napoca, functie publica, ce implica autoritatea statului si care are la baza increderea si respectul cetatenilor, care, participand la procesul electiv, au apreciat ca inculpatul este cel care trebuie sa le reprezinte pe plan local si national interesele, dar, acuzele ce planeaza asupra sa, demonstreaza la acest moment procesual, ca acesta ar fi „tradat" increderea ce i-a fost acordata de membrii comunitatii, ce l-a votat, si care este acum nesigura, in mod cert, pe optiunile facute", arata judecatorul.

Stoia a adus atingere bunei desfasurari a vietii economice din judet

Referitor la cererea de liberare a lui Calin Stoia, judecatoarea Curtii de Apel Targu-Mures a considerat ca acesta trebuie sa ramana in arest deoarece prin activitatea infractionala pentru care este trimis in judecata, respectiv darea de mita, a prejudiciat viata economica si sociala a judetului Cluj. „Prin actiunile ce se sustine ca le-ar fi desfasurat vis-a-vis de coinculpatii Apostu, acesta ar fi produs si perturbarea semnificativa a normalei desfasurari a activitatii de primar, dar si a activitatii institutiei in care coinculpatul lucra. Infractiunile imputate acestui inculpat, in mod categoric nu vizeaza infractiuni de violenta, dar ele se situeaza in sfera criminalitatii cu un grad crescut de pericol, deoarece, profitand de potenta sa financiara si sociala, acesta ar fi reusit sa isi asigure, in mod nelegitim, o parte a activitatii economice desfasurate la nivelul municipiului Cluj – Napoca, prin prisma relatiilor dezvoltate cu familia Apostu. Amploarea activitatii infractionale imputate acestui inculpat, prin prisma repetativitatii actelor materiale si a intervalului de timp substantial in care se sustine ca ar fi desfasurat-o, a produs, la nivelul opiniei publice, un puternic impact negativ, un evident sentiment de indignare ce nu s-a diminuat, ci dimpotriva, continua sa subziste. Daca in continuarea derularii acestei cercetari judecatoresti, ce de abia a debutat, acest inculpat ar fi cercetat in stare de libertate s-ar declansa, cu certitudine, puternice reactii in randul opiniei publice vis-a-vis de faptul ca, persoane ce sunt acuzate de comiterea unor infractiuni de coruptie, ar putea sa beneficieze de o inexplicabila clementa din partea organelor statului abilitate cu restabilirea ordinii de drept".
De mentionat este faptul ca omul de faceri Calin Stoia mai are un dosar pe rol, de aceasta data in fata Tribunalului Cluj, in care este acuzat de savarsirea infractiunii de trafic de influenta. In dosarul supranumit „Number One”, Calin Stoia este acuzat de procuroii DNA ca ar fi promis sa intervina pe langa persoane importante de la nivelul Guvernului pentru a facilita obtinerea unei sume de bani din fondul de rezerva de catre primaria comunei Ionesti din judetul Valcea. Numele de “Number One” al dosarului vine de la faptul ca din partea procuraturii s-a adus acuzatia ca personajul din Guvern pe langa care Stoia ar fi putut interveni ar fi fost chiar presedintele PDL Emil Boc, care la acea vreme ocupa functia de prim-ministru.

La data de 20 februarie , Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) admitea cererea de stramutare formulata de catre aparatorii fostului primar Sorin Apsotu si ai omului de afaceri Calin Stoia, atribuind sarcina solutionarii cauzei unei instante egale in grad, si anume Curtii de Apel Targu-Mures. Inaintata in luna ianuarie, cererea de stramutare s-a intemeiat pe faptul ca dosarul celor doi a fost intens mediatizat atat in presa nationala dar mai ales in cea locala, astfel incat s-ar fi creat o presiune mediatica asupra judecatorilor, care ar fi putut da o solutie eronata sau partinitoare. Tiberiu Ban, unul dintre avocatii lui Sorin Apostu declara la acel moment faptul ca ” stramutarea a fost ceruta pentru ca exista presiune mediatica. Au mai fost si alte cazuri asemanatoare si in alte orase”.
Si Radu Bica, fost vicepresedinte al Consiliului judetean Cluj, a cerut stramutarea pe aceleasi motive, insa in cazul acestuia Inalta Curtea a decis ca procesul in care este acuzat de luare de mita poate continua la Cluj, neexistand dusmani locale sau presiuni mediatice. 

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.