Licitaţia pentru marcarea drumurilor din România a fost acordată unei firme din Bacău, METALBAC & FARBE, în asociere cu o societate din judeţul Cluj, Edil Contract, care şi-au adjudecat ambele loturi în valoare de 40 de milioane de lei. Culmea este că ambele societăţi au avut anul trecut cifre de afaceri însumate de 19 milioane de lei, ceea ce înseamnă că doar aceste două contracte totalizează dublul încasărilor. De obicei, în caietul de sarcini există o condiţie ca firmele să fi avut în trecut contracte de o valoare similară, dar se pare că în regimul USL se doreşte îmbogăţirea anumitor firme.

Edil Contract este deţinută de către Vasile Ovidiu Olaru. Societatea nu a mai câştigat nici o licitaţie şi a avut o cifră de afaceri infimă în comparaţie cu sumele pe care şi le-a adjudecat. Oricum, cele două contracte de 40 de milioane de lei depăşesc cu mult cifra de afaceri de 900.000 de lei pe care a realizat-o societatea clujeană.

Primul contract a fost adjudecat de METALBAC & FARBE S.A. în asociere cu Edil Contract, are o valoare de 26 de milioane de lei şi se referă la marcajele de pe raza DRDP Cluj. Firmele au avut cifre de afaceri totale mai mici decât valoarea acestui contract. Suspect este că în cadrul procedurilor patru dintre societăţi au fost “scoase din joc” înainte de atribuirea procedurilor. Astfel, din cele şapte oferte, doar trei au fost declarate oferte finale.

Milionarul Ionel Maftei este proprietarul societăţii Metalbac&Farbe, acţionarul minoritar al acestei societăţi fiind Sorin Popa. Societatea, înfiinţat în 1994, este specializată în producerea şi comercializarea de vopsele, emailuri, grunduri, lacuri, diluanţi şi răşini sintetice. Firma Metalbac & Farbe a realizat, în 2012, o cifră de afaceri de 18 milioane de lei. Ionel Maftei a fost în topul celor mai bogaţi români pe locul 297.

 

Statul îl îmbogăţeşte pe Maftei

Firma Metalbac&Farbe a primit majoritatea licitaţiilor de la CNADNR, dar şi de la instituţiile din judeţul Bacău. Mai precis, a primit cinci contracte de la CNADNR începând cu anul 2012, dar şi alte cinci contracte de la municipiul Bacău începând cu anul 2008. Primarul municipiului Bacău este din anul 2004 liberalul Romeo Stavarache. Societatea a prins contracte de 1,5 milioane de lei de la stat în 2012. Oricum, aceste contracte obţinute în acest an de către compania apropiată liberalilor sunt cele mai mari din istoria societăţii. Până atunci cel mai mare contract a fost unul de 6,2 milioane de lei obţinut de la Serviciul Public Judeţean de Drumuri Bacău în decursul anului 2008. În ultimii ani toate contractile câştigate de această firmă prin intermediul licitaţiilor publice a fost sub 2 milioane de lei.

 

Cine este discretul milionar?

Ionel Maftei (născut la 15 septembrie 1961) s-a remarcat în sectorul producţiei de vopsele, prin intermediul firmei Metalbac & Farbe, se arată pe ghidulbacaului.ro. Concurenţa acerbă de pe piaţă (la câţiva kilometri de Bacău se află producătorul de vopsele Kober), dar şi evoluţia pieţei în general l-au determinat pe Maftei să se orienteze şi spre alte domenii mai profitabile. Astfel, în ultimii ani, a realizat investiţii masive în domeniul imobiliar, la ora actuală deţinând circa 12 hectare de teren în zone bune şi foarte bune.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here