În Epistola Întâi către Corinteni, în capitolul 13 se spune: „Și acum rămân: credința, nădejdea, iubirea, dar cea mai mare dintre ele este iubirea”. (Am folosit traducerea lui Bartholomeu Valeriu Anania) Toate acestea sunt ipostaze ale virtuților în care este necesar să trăiască orice creștin, aș putea chiar spune că sunt un comandament pentru orice om de omenie.
Sentimentul solidarității răspunde la toate aceste 3 exigențe, exprimând dorința de a fi alături de aproapele tău. Aproape toți suntem sau declarăm că respectăm aceste reguli ale moralei, dar, din păcate, unele nu le prea aplicăm în viața de zi cu zi. Incendiul de la clubul Colectiv a arătat că solidaritatea nu este numai o lozincă care sună bine, ci și un fapt real, care s-a manifestat atât pe plan internațional, cât și în interiorul țării, prin fapte pline de semnificații. În felul acesta avem credința că România are un viitor mai bun. Oricum, și în momentul de față trăim mai bine decât pe timpul comunismului. Atentatele din Franța au mai demonstrat că și noi românii suntem alături de alții în necazurile prin care trece lumea și o încearcă din plin. În cuvântarea pe care Dacian Cioloș a ținut-o în Parlamentul României, atunci când a cerut votul de învestitură al senatorilor și al deputaților pentru noul guvern, a amintit și de victimele incendiului din țara noastră, exprimându-și solidaritatea.
Această declarație mi s-a părut un gest relevant din partea unui demnitar, care are legături atât de apropiate cu Periceiul, comună din care face parte Bădăcinul, localitatea lui Iuliu Maniu. Acesta, fără îndoială a fost cel mai moral bărbat de stat al României din perioada interbelică. S-a opus regelui Carol al II-lea când a abdicat de la principiile pe care trebuia să le respecte orice monarh constituțional și a fost un opozant atât al lui Antonescu, cât și al comuniștilor. În perioada 1944-1947, când au mai fost libere manifestațiile publice, membrii partidului Partidului Național Țărănesc îi scandau numele, la care alăturau cuvântul „sfântul”. Personal cred că există și laici, care au darul sfințeniei, dar aceasta este o chestiune teologică, la care mă pricep mai puțin.
Solidaritatea se manifestă nu numai pe plan orizontal, ci are și semnificația unei continuități. Vicepremierul Borc a fost secretar personal al lui Corneliu Coposu, de la care a putut învăța din plin. Nu degeaba s-a scris în presă că unii din actualii miniștri au un CV absolut impresionant.
Cât timp se fac donații, străinătatea ne tratează în continuare bolnavii, iar medicii români s-au dovedit exemplari atât din punct de vedere etic cât și profesional. România nu se prezintă așa de rău după cum o prezintă niște clănțăi de la doua canale de televiziune, care au făcut enorm de mult țării, întunecând mințile ascultătorilor. Dacă unii telespectatori le iubesc, nu-i obligă nimeni să stea nemișcați în fața ecranului, deoarece suntem un stat democratic, iar libertatea de expresie nu a fost niciun moment afectată din cauza discursurilor provocatoare de la televiziune. (chiar dacă lui Voiculescu nu-i merge prea bine în pușcărie, dar nu pentru politica editorială a Antenei 3) .
Corupția din România este cu adevărat copleșitoare și în fiecare seară ni se spune că alți demnitari sunt arestați, iar putregaiul ilegalităților a atins chiar funcționari de la Ministerul de Interne, care trebuiau să protejeze martorii, iar ancheta penală a vizat și un secretar de stat de la Ministerul Sănătății. Așa stând lucrurile, nu putem avea deloc un sentiment confortabil. În aceste circumstanțe, nu văd de ce este atât de supărat domnul Tăriceanu, pentru că DNA și SRI colaborează eficient în identificarea hoților, indiferent de partidul din care fac parte.
Dar este tot atât de adevărat că avem numeroși funcționari cinstiți, că majoritatea populației este corectă, iar sentimentul solidarității, căreia i-am consacrat acest editorial, mi se pare o dovadă că în țara noastră nu totul este rău. Să auzim vești de bine și urez clasei politice să se reabiliteze, cât de cât, până la următoarele alegeri parlamentare.
Adrian Man
P.S. Sincere felicitări domnului profesor Vasile Dîncu și actualului ministru al Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu. Să ne bucurăm că avem doi miniștri de elită din Cluj, în actualul Guvern.