Someșul Cald Producție SRL, una dintre firmele dezvoltatorului imobiliar Vasile Salanță, zis Moșu Pic, a cerut avizul comisiei de urbanism din cadrul CJ Cluj pentru schimbarea regimului de construcție dintr-o zonă a localității Popești aflată chiar lângă pădurea din localitate. Propunerea omului de afaceri de a construi locuințe și un centru comercial a fost respinsă pe motiv că oamenii își construiesc acolo locuințe pentru a fugi de aglomerația din oraș.

În ședința comisiei de urbanism care a avut loc la începutul lunii, firma Someșul Cald Producție a cerut schimbarea regimului a unei zone din imediata apropiere a pădurii din satul Popești, unul dintre sateliții municipiului Cluj Napoca. Firma, care îi aparține lui Vasile Salanță, a cerut schimbarea regimului din  zonă  industrială în zonă  rezidențială și  mixtă,  pentru dezvoltarea  unui  ansamblu  rezidențial de imobile de locuințe colective, plus funcțiunile de comerț si servicii necesare. Dreptul  de  proprietate  asupra  terenului studiat  aparține S.C. SOMEȘUL  CALD  PRODUCȚIE SRL, conform extraselor de carte funciară.

De altfel, în apropiere Salanță are dezvoltate mai multe investiții imobiliare și așteaptă avizele pentru a începe alte proiecte.

”Parcela  studiată  este  situată parțial în  intravilanul și  parțial în extravilanul comunei Baciu, localitatea Popești, parțial în zona de locuințe și funcțiuni complementare (UTR La1 si Lp3), parțial în zona de gospodărie  comunală platforma  tranzit  deșeuri  (UTR  Gcd1),  parțial în zona  de  unități de producție (UTR Pie1) și parțial în extravilan. Se  dorește  introducerea întregii parcele în intravilan și schimbarea  de  destinație din zonă industrială în zonă rezidențială și mixtă, în vederea dezvoltării unui ansamblu rezidențial de imobile de locuințe

colective și locuințe colective mici, plus funcțiuni de comerț și servicii la parterul unora dintre imobile”, se arată în cererea formulată de SC Someșul Cald Producție.

Potrivit cererii, la nivelul zonei metropolitane Cluj există un deficit de unități locative. Prin proiect se dorește  dezvoltarea zonei spre funcțiunea de locuire, prin crearea unui ansamblu de locuințe colective și funcțiuni complementare, drumuri de acces, trotuare, parcări, loc de joacă pentru copii, spații verzi.

În ședința de urbanism a CJ Cluj, reprezentanții Primăriei Baciu au refuzat categoric să emită un aviz pozitiv pe motiv că în zona respectivă sunt construite doar case-locuințe individuale.

La fel, membrii comisiei județene și arhitectul șef Claudiu Salanță și-au exprimat refuzul de a permite construirea de blocuri în zona respectivă.

În ședință, arhitectul Radu Spânu a spus că locuințele colective nu pot fi construite în satul Popești, iar arhitectul Laszlo Tulogdy a atras atenția asupra faptului că în satul respectiv toți care au primit autorizații de construcție au fugit de aglomerația din oraș.

„Eu nu o să semnez niciodată pentru locuințe colective în Popești, mai ales că nici comunitatea nu își dorește o zonă cu blocuri aici’, a declarat Salanță în ședință.

În replică, proiectanții de la firma Progis au transmis că pentru investitor nu este rentabil să construiască locuințe individuale pe terenul deținut de SC Someșul Cald Producție. Potrivit proiectanților, circa 45% din teren va deveni verde odată cu investiția prin care ar urma să se construiască circa 180 de apartamente.

Prieteni controversați

Vasile Salanță este partener de afaceri cu Teodor Pop Puscaș, fostul chestor de poliție, sau cu șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie. De altfel, capitalul financiar de care dispune Vasile Salanță provine din afaceri cu lemn făcute în zona Gilău – Someșul Rece.

Firma Cristal Turism este deținută de Adelina și Vasile Salanță, însă în cadrul firmei au mai fost asociați avocatul Teodor Pruncuț și Harț Marius Foia. Cel din urmă este partener de afaceri, în cadrul firmei TI Trust Invest, cu membrii familiei Căpușan, care dețin complexul Sun Garden Resort. Firma respectivă a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Agireșu) omului de afaceri dejean Ioan Tecar. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a făcut parte și din conducerea Clujana.

În cadrul firmei Allas Grup, Salanță este asociat cu fostul șef al IPJ Cluj, Pop Pușcaș Teodor, patronul firmei de pază PP Protect. Cei doi sunt proprietarii hotelului Royal din cartierul Gheorgheni. De asemenea, prin intermediul acestei firme, Salanță și Pușcaș au construit mai multe imobile de locuințe în Florești.

În această firmă a fost asociat și fostul șef al Ocolului Silvic Gilău, șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie.

Fostul șef al poliției clujene, Teodor Pop Puscaș, Vasile Salanță și Nicolae Căpușan, acționari în cadrul Euro Hunter SRL, au ajuns să dețină și parte din patrimoniul Piscicola.

Miza acestei societăţi o reprezintă lacurile din Mărtineşti care ocupă o suprafaţă totală de 176,42 de hectare de teren, din care 142,57 de hectare de luciu de apă. Societatea Piscicola, care începuse să acapareze lacurile din judeţ, a intrat în posesia fermelor piscicole de la Mărtineşti. Aceste puneri în posesie au fost făcute cu sprijinul guvernului care dorea privatizarea lacurilor.

Afaceri imobiliare controversate

În cartierului Între Lacuri, mai precis strada Dionisie Roman, el urmează să construiască 10 blocuri care vor avea un regim maxim de înălțime de (1-3)S+P+4E+R. Ultimul nivel va avea o retragere față de planul fațadei de minim 1,80 m.

”Ansamblul propus este format din 10 imobile destinate locuirii colective, o clădire destinată dotărilor cu acces public, un teren destinat unei grădinițe precum și un parc. Suprafața totală reglementată prin PUZ: 21 455 mp. La nord, este și sud se află locuințe colective, parțial la nord se află locuințe individuale, la nord-est supermarketul Lidl, la sud școala generală Alexandru Vaida Voievod, la vest se află un teren viran”, se arată în documentația depusă la Primăria Cluj Napoca.

La acest proiect, vecinii au atras atenția că se așteaptă să fie respectate distanțele față de vecinătăți.

În zona Parcului Rozelor, după ce imobiliarul Vasile Salanță a primit autorizația de construcție pentru construirea unui bloc pe un spațiu verde, Primăria Cluj Napoca a anunțat că va investi în modernizarea zonei aproximativ 30 milioane de dolari. Până acum, administrația locală a preferat ca zona respectivă să nu fie amenajată în niciun fel, timp de ani de zile.

Tot Vasile Salanță construiește un cartier de locuințe la liziera pădurii Hoia. În acest scop a pietruit un drum prin pădure pentru a asigura accesul utilajelor de construcție pe șantier. Acest lucru i-a scandalizat pe clujeni, iar când primarului Emil Boc i s-a cerut să explice cum s-a ajuns la această situație, edilul a răspuns simplu: ”Habar nu am avut că asemenea giganți imobiliari se construiesc în buza orașului”!

Ecologiștii clujeni, în frunte cu fostul deputat Adrian Dohotaru, au cerut prefectului să suspende autorizația de construire a ansamblului imobiliar cu 700 de apartamente, dar până acum el nu a luat o decizie.

Cum a ajuns 1 hectar de teren din Cluj Napoca în proprietatea lui Vasile Salanță

Vasile Salanță urmează să edifice un alt proiect imobiliar de anvergură în zona Tăietura Turcului. Terenul respectiv, cu o suprafață de 11.600 mp,  a aparținut statului, însă, cu pași mici, el a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale care a fost falimentată în urma contractării unor împrumuturi. Ulterior, terenul a fost vândut, oamenii de afaceri între care s-a încheiat tranzacția fiind și prieteni. Terenul  a aparținut fostei Centrale a Sării și Nemetaliferelor București care, ulterior s-a transformat în SC Cominex Nemetalifere SA și a fost folosit ca amplasament pentru fosta fabrică de bentonită a societății. Compania de stat a devenit Salrom, iar terenul respectiv a rămas în proprietatea Conimex Nemetalifere SRL. La această societate sunt acționari RUSU VASILE, NECIU DANUT, VADAN DUMITRU, RUSU ELEONORA (persoane fizice care dețin aproximativ 7% din acțiunile companiei) și firmele PRAGMATIC COMPREST (acționar majoritar cu aproape 70%), Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (18%)  și COMINEX NEMETALIFERE SA (6% din pachetul de acțiuni).

Salanță  a cumpărat, prin intermediul SC Cristal Turism și SC Someșul Cald, terenul cu o suprafață de peste 1 hectar de la Conimex.

Dănuț Neciu, unul dintre acționarii Conimex, este înrudit cu Gavril Neciu, fostul șef al UM 0215 Cluj. Cel din urmă a absolvit Școala de Ofițeri de Securitate de la Băneasa, promoția 1973, fiind coleg de clasă cu șeful de personal al fostei UM 0215 București, col. Constantin Constantin, cumnatul lui Viorel Hrebenciuc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.