Divergențele dintre Emil Boc și imobiliarul Sile Puscaș, fostul ginere al lui Ioan Rus, ating o nouă cotă. După ce primarul i-a transmis lui Puscaș că nu o să își poată lua averea pe lumea cealaltă, omul de afaceri îi atrage atenția edilului că ar fi bine să păstreze contactul cu realitatea. Divergențele dintre cei doi au început după ce Boc l-a expropriat pe Puscaș pentru a face un parc în cartierul Zorilor. În replică, fostul ginere al lui Rus a blocat în instanță proiectul parcului. În momentul de față, cei doi au ajuns să se certe, bărbătește, în declarații fondul disputei fiind dezvoltarea orașului.

La începutul lunii, primarul Emil Boc a declarat vizavi de disputele dintre el și omul de afaceri Sile Puscaș că ar trebui ”Să dea înapoi ceva, că nu va duce pe lumea cealaltă averile și bogățiile”. El a făcut referire la faptul că una dintre firmele lui Puscaș a retras donația unei parcele de 2108 mp, făcută când s-a edificat blocul Platinia, pentru extinderea străzii Calea Mănăștur.

Este o practică uzuală în administrația locală clujeană ca dezvoltatorii imobiliari, indiferent de anvergura proiectului, să ”doneze” o parcelă de teren municipalității. Practica aduce mai curând aminte de perioada comunistă.

”Florisal SA a dobândit terenul prin cumpărare, din bani proprii, municipalitatea nefacilitând cu nimic această dobândire (nu vorbim de concesiuni-cadou). Municipalitatea nu a favorizat cu nimic realizarea acestui proiect, nu a acordat condiții de construire mai favorabile, iar succesul proiectului nu s-a făcut „pe spatele cetățenilor” ci este un succes antreprenorial integral privat.

Prin HCL 482/2014 și apoi prin HCL 244/09.07.2015, municipalitatea, prin practici nelegale și care nu au nimic în comun cu respectarea dreptului de proprietate, a realizat spolierea societății Florisal SA. Florisal SA a căzut pradă practicilor ce s-au generalizat la nivelul municipiului Cluj-Napoca, practici prin care se percep biruri investitorilor sub denumirea de “donații”, biruri care condiționează exercitarea dreptului de proprietate și de a construi. Aceste prevederi încalcă flagrant prevederile art. 44 Constituția României, art.1 din Primul Protocol Adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale precum și art. 555 Cod civil. Stabilirea printr-un act administrativ a unei condiții pentru exercitarea dreptului de proprietate privată, condiție constând în donarea unei părți a proprietății, este nelegală, fiind o formă de violență ce înfrânge garanția proprietății prevăzută de Constituția României și care lipsește de valabilitate chiar titlul prin care se dobândește proprietatea publică. În contextul celor de mai sus, societatea Florisal SA nu a făcut altceva decât să exercite dreptul legal de a se adresa justiției, pentru a-și proteja dreptul de proprietate. Aceste demersuri sunt pe deplin justificate și normale într-o societate democratică în care dreptul de proprietate particulară este recunoscut și respectat. (…) Ca atare litigiile pot avea ca efect doar plata ulterioară a despăgubirilor la care eram îndreptățiți, dar în niciun caz nu pot readuce strada Oțetului în patrimoniul privat și nici nu pot amâna sau stânjeni într-un fel proiectele de dezvoltare a căilor de circulație din Cluj-Napoca. Până în prezent, strada Oțetului există doar datorită lucrărilor executate de particulari pe costul lor și nu este meritul autorităților publice, acestea având doar „meritul” că au instituit un nou bir local”, arată punctul de vedere al firmei controlate de Sile Puscaș.

Puscaș cere despăgubiri de peste 200 milioane de lei!

Neînțelegerile dintre Sile Pușcaș și Primăria Cluj-Napoca au început după ce Emil Boc a anunțat că dorește să amenajeze un parc în cartierul Zorilor pe terenul de 12.095 mp deținut de firma Florisal. Pe terenul pe care îl deține, Sile Pușcaș dorea să realizeze un proiect imobiliar.

Pentru cele trei parcele de teren deținute de Florisal (6.877 mp, 3.260 mp și 1.958 mp), Sile Pușcaș va fi despăgubit cu 10.911.765 lei, valoarea terenului fiind cotată la 171,5 euro/mp (circa 830 lei/mp). Practic, Primăria vrea să-i ofere lui Sile Pușcaș aproximativ 5% din valoarea terenului. Prețul de expropriere a fost calculat de Mondev Real Estate din București. Expertul Valentin Ostiadal a calculat și o valoare a prejudiciului creat proprietarului privat care intră în acest preț.

Inițial, experții din cadrul proiectului au prevăzut o sumă pentru despăgubiri în valoare de 9,2 milioane de lei, dar Puscaș nu a acceptat această ofertă și a dat administrația Boc în judecată cerând despăgubiri de peste 200 de milioane de lei!

”Florisal solicită despăgubiri de circa 20 de ori mai mari decât cele estimate în HCL, adică 202 milioane de lei. Societatea Florisal a achiziționat acest teren în 2015 așteptând intrarea în vigoare a noului PUG tocmai pentru a ști foarte clar ce poate construi acolo. Apoi s-a realizat o documentație pentru PUZ ansamblu mixt care a obținut toate avizele, inclusiv a fost aprobată de Comisia de Urbanism. Totuși în 6 martie 2019 ne-am confruntat cu refuzul primarului de a înainta acest PUZ spre aprobare Consiliului Local. Florisal a înaintat acțiune în contencios administrativ, iar Tribunalul Satu Mare a pronunțat în 20 decembrie 2019 sentința civilă prin care primarul este obligat să înainteze acest PUZ spre aprobare în Consiliul Local”, a spus avocata Camelia Isac.

În urma argumentelor aduse de avocați, primarul Emil Boc a replicat că se discută de fapt avizarea unui PUZ și nu aspecte juridice.

”Am ascultat lucruri care nu erau necesare pentru această ședință. Astăzi noi discutăm un PUZ și îi rog pe colegii mei din comisie să se pronunțe strict pe această componentă pentru a putea aviza acest proiect. Ne rezumăm aici la acest lucru, aici nu e instanță de judecată, e avizarea unui PUZ”.

Cu referire la amenajarea parcului, Emil Boc a precizat că toate acțiunile Primăriei Cluj-Napoca se fac prin respectarea legii.

 Boc a spus că exproprierea acestui teren se face în interesul public, iar un parc ar fi mai important decât un proiect imobiliar privat.

Banii din salubritate băgați în imobiliare

Vașile Pușcaș este un afacerist sătmărean și fostul ginere al PSD-istului clujean Ioan Rus. Puscaș mai este titularul afacerii imobiliare Platinia din Cluj Napoca și al mai multor investiții imobiliare din Cluj Napoca. Controlează serviciile de salubrizare din Satu Mare prin intermediul firmelor de salubrizare Florisal și Drusal, o parte dintre banii câștigați de pe urma acestei afaceri fiind făcuți prin intermediul relațiilor politice. Acest lucru este demonstrat printr-o serie de anchete jurnalistice. Practic, banii câștigați din salubritate sunt investiți într-o serie de afaceri imobiliare care se edifică în Cluj Napoca.

”Nu aruncați eșecurile pe umerii altora”

”Stimate Domnule Primar, arată foarte urât, neprofesional și nesănătos pentru societate și oraș când un Primar (mediu politic) caută cu orice preț un război cu investitorii (mediu economic). Asumați-vă doar meritele personale și nu aruncați eșecurile pe umerii altora, păstrați-vă imaginația pentru discursul politic, iar cetățenilor orașului oferiți-le informații reale și corecte, nu incitați la ură socială, ci ocupați-vă real de oraș, lăsați exproprierile fără justă și prealabilă despăgubire pentru țările care din păcate nu cunosc statul de drept. În teorie municipiul Cluj-Napoca stă bine, are planuri, masterplanuri, centuri metropolitane, metrouri și e un oraș de cinci stele. Poate ar fi bine să păstrăm și contactul cu realitatea!”, îi transmite Puscaș lui Boc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.