Din cauza mai multor nereguli, Primăria Oradea se pregăteşte să rezilieze contractul încheiat cu SC Impact Developer&Contractor, firma de dezvoltare imobiliară cu care municipalitatea clujeană s-a asociat pentru construirea cartierului Lomb. Neregulile sesizate se referă la vînzarea la suprapreţ a locuinţelor din cartierul orădean, chiar dacă între administraţia locală din Oradea şi cei de la Impact SA exista o înţelegere contractuală conform căreia preţul pe metru pătrat nu trebuia să depăsească 300 de euro.

 

 

Compania de dezvoltare imobiliară SC Impact Developer&Contractor are probleme din ce în ce mai mari. După ce acţiunile sale la Bursa de Valori au scăzut, Primăria Oradea a decis să rezilieze contractul de asociere încheiat cu SC Impact pentru realizarea unui cartier de locuinţe, “Europa”, asemănător cu cel pe care firma doreşte să îl dezvolte la Cluj-Napoca. Conform municipalităţii orădene, SC Impact Developer&Contractor a vîndut cu un preţ mult mai mare cele 300 de locuinţe pe care le construia la Oradea. În urma contractului de asociere încheiat în 2004, Primăria Oradea a vîndut companiei imobiliare terenul necesar dezvoltării cu 16 euro/mp, însă a pus condiţia ca preţul final de vînzare să nu depăsească 335 de euro/mp. În timp ce Primăria Oradea s-a achitat de obligaţiile asumate, printre care şi asigurarea gratuită a utilităţilor, firma Impact a încercat pe parcursul celor patru ani de derulare a contractului să găsească fel şi fel de subterfugii pentru a-l eluda. În primul rând, contrar angajamentului luat, firma Impact a majorat preţul de construcţie a locuinţelor, lucru care i-a atras numeroase procese. În plus, conform unei informări întocmite de Administraţia Imobiliară Oradea adresată consilierilor locali, cele 307 de case nu au fost finalizate la data de 16 septembrie 2007. Începând cu această dată, municipalitatea a început să-i calculeze penalităţi, iar, pentru cele 380 de zile de întârziere, valoarea penalităţilor s-a ridicat la 1.569.612 euro. Până la această oră au fost finalizate doar 286 de locuinţe. Totodată, municipalitatea va solicita ca SC Impact să fie obligată să platească o sumă de bani, cu titlu de despăgubire, care reprezintă diferenţa dintre valoarea reală, la preţul pieţei, a terenului vândut şi preţul încasat de Primărie.

 

Impact în mai multe oraşe

 

Impact nu are probleme doar la Oradea, ci şi în alte oraşe unde derulează proiecte imobiliare de anvergură. La Constanţa, unde şi aici au apărut demulţumiri vis-à-vis de modul în care Impact îşi respectă obligaţiile contractuale, conflictele au apărut după ce clienţii s-au trezit acasă cu somaţii prin care li se sugera să accepte semnarea unui “Act adiţional la Contractul de Execuţie”, act prin care clienţii se angajează să plătească ratele de achitare a caselor la un curs al euro de minimum 38.500 de lei. Pe constănţeni, cei de la Impact i-au ameninţat chiar că, în situaţia în care nu semnează actul adiţional, riscă să le fie anulat contractul chiar dacă au achitat la zi suma cerută iniţial.

La Oradea, Impact mai are în derulare un proiect imobiliar care se numeşte “Cartierul Lotus”. “Vile la preţ de apartament!” sau „Vile în rate!” sunt slogane cu care firma “Impact” îşi momeşte clienţii. Clienţi care, după ce plătesc toate obligaţiile asumate prin clauzele contractuale, se trezesc ameninţaţi şi şantajaţi să achite în plus multe mii de euro faţă de preţul stabilit iniţial de comun acord. Potrivit strategiei de dezvoltare, la nivelul anului 2011, societatea Impact SA şi-a propus să fie prezentă în 39 de oraşe din ţară:Timişoara, Braşov , Piteşti, Cluj, Târgu-Mureş, Arad, Iaşi, Bacău, Galaţi , Craiova şi în majoritatea sectoarelor din Bucureşti.

 

 

În asocierea pentru construcţia Cartierului Lomb, Primăria Cluj-Napoca contribuie cu 204 hectare şi va deţine 51% din societatea nou înfiinţată. SC Impact Developer&Contractor se obligă să construiască din propriile resurse locuinţele şi va viabiliza o parte din teren. În plus, societatea va preda 75 de locuinţe Primăriei, cu titlu gratuit, care vor fi folosite cu destinaţie socială.

 
Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.