Pierderea unui dinte este o problemă care te afectează pe multe planuri – funcțional, estetic și psihologic. Cum așa? În plan practic, lipsa unui dinte îngreunează mestecarea corectă a alimentelor. Apoi, îți va fi destul de inconfortabil, poate chiar stânjenitor, să zâmbești. Și peste toate acestea, te vei simți anxios, vei vrea să te izolezi, să nu îți afișezi zâmbetul în public. Ce bine că există medici stomatologi și clinici care îți pot reda frumusețea zâmbetului perfect.

Două opțiuni de luat în calcul sunt: implantul dentar și puntea dentară. Ambele vin cu avantaje și dezavantaje, cu anumite costuri și priorități. Care este cea mai rentabilă variantă? Găsești răspunsul în acest articol.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este un dispozitiv medical de mici dimensiuni, realizat din materiale biocompatibile (de cele mai multe ori din titan, dar se poate realiza și din zirconiu), care se inserează în osul maxilar sau mandibular pentru a înlocui rădăcina dintelui pierdut și toate funcțiile acesteia. Pentru că implantul este un șurub, peste acesta se montează o coroană dentară – așa se imită aspectul și funcția dintelui natur. Procedura în sine este o intervenție chirurgicală. Un implant dentar în sistem complet costă în jur de 3750 RON. Găsești mai multe informații aici: https://llldental.ro/implant-dentar/.

Avantajele implantului dentar

  • Nu necesită șlefuirea dinților vecini
  • Previne resorbția osoasă
  • Are o durată de viață îndelungată, dacă este îngrijit cu seriozitate

Dezavantajele implantului dentar

  • Necesită intervenție chirurgicală
  • Costul de tratament este mai mare comparativ cu alte variante disponibile în cabinet
  • Nu este o opțiune pentru toți pacienții

Ce este o punte dentară?

Puntea dentară este o lucrare protetică – o lucrare fixă, care nu se poate da jos acasă. Se folosește pentru a acoperi golul creat de dintele sau de dinții lipsă, sprijinindu-se pe dinții vecinii. Aceștia se șlefuiesc puțin înainte de a deveni dinți stâlp. Între ei se plasează unul sau mai mulți dinți realizați în laboratorul de tehnică dentară și puntea este gata.

Avantajele punții dentare

  • Cost redus, comparativ cu alte opțiuni de tratament
  • Timp de lucru redus
  • Procedură mai puțin invazivă (nu implică partea de chirurgie)

Dezavantajele punții dentare

  • Necesită șlefuirea dinților sănătoși
  • Nu oprește procesul de resorbție osoasă
  • Uneori, poate fi mai greu de curățat

Implant dentar vs. punte dentară

Dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți, recomandarea specialiștilor este una cât se poate de simplă: nu pierde timpul. Ar fi bine să intervii rapid pentru a nu crea și alte probleme conexe. Poți merge la o clinică stomatologică, cum ar fi LLL Dental, pentru a purta o primă discuție. Dacă ar fi să le privim în oglindă, e clar că puntea dentară este mai accesibilă ca preț. Costul poate varia în funcție de material și complexitatea cazului, dar este mult mai mic comparativ cu implantul. Pe de altă parte, implantul poate rezista mai mult timp pe arcadă – chiar și toată viața, dacă este îngrijit cu simț de răspundere.

Estetică și funcționalitate

Ambele opțiuni poate fi estetice, mai ales dacă se folosesc materiale de calitate (ceramica), iar medicul este priceput. Notăm aici faptul că implantul are un avantaj competitiv la capitolul funcționalitate – procesul de masticație se realizează cu ușurință, cu mai mult confort și cu relaxare.

Întreținere și igienă

Dacă implanturile dentare se curăță ca dinții naturali (de cel puțin două ori pe zi, cu pastă de dinți, ață dentară, duș bucal și apă de gură), puntea dentară implică mai multă atenție. Deși se curăță la fel, faptul că este mult mai predispusă la acumularea bacteriilor te ține mai implicat. În ambele situații, igiena are prioritate și aici adăugăm controalele periodice (la fiecare 6 luni).

Așadar, cea mai rentabilă variantă este cea care ți se potrivește – financiar, estetic și funcțional. Discută punctual cu medicul tău!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.