Deoarece unele personaje din conducerea episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, ascunse sub pseudonime, mă consideră un pretins greco-catolic, consider că este necesar un răspuns al meu. Ei bine, eu pot demonstra oricând faptul că sunt greco-catolic. Voi arăta însă cum espiscopul Florentin Crihălmeanu nu este greco-catolic.

2 (1)

Rugăm să fie prezentate documentele de la Sfântul Scaun, prin care cetățeanul de religie romano-catolică Florin Crihălmeanu a devenit greco-catolic.(Conform dreptului canonic al Bisericilor Catolice Orientale, Titlul II, cap.I, can.32, al.1). Aveți datoria să demonstrați că această trecere la un cult pe care oricum episcopul nu-l suportă a fost legală.

Conform mărturiei adevăraților greco-catolici care practicau cultul în catacombe înainte de 1989, Florin Crihălmeanu nu participa la acestea niciodată ci doar la biserica Piaristă maghiară. A și declarat în acea perioda, conform martorilor încă în viață, că domniei sale nu-i place liturghia și tradiția Bisericii Greco-Catolice. Vedem că nici astăzi nu-i place, deoarece nu poate ține o liturghie greco-catolică fără ajutor. Studiile teologice, conform mărturiei sale, le-a făcut în ilegalitate cu Pantelimon Aștelean(informator al securității și homosexual). Acest turnător ținea liturghii doar în ritul latin, necunoscând ritul și tradițiile greco-catolice. După 1989, fiind obligat de împrejurări să slujească în ritul nostru, nu a putut să o facă decât ajutat de studenți. Sunt martori foștii studenți. Oare ce studii de teologie greco-catolică a făcut Florin Crihălmeanu cu un profesor necunoscător al tradițiilor greco-catolice? Pot fi valide asemenea studii?

Încălcând dreptul canonic, episcopul Crihălmeanu acceptă săvârșirea unor pseudo-liturghii sectare în cele două catedrale și capela episcopiei. Acestea sunt ținute de doi ,,preoți,, (Anton Crișan și Marcelin Rotar) care conform aceluiași drept canonic nu pot ține liturghii în Biserica Noastră. Au ajuns aceste secte ale celor doi nu doar să practice erezii ci și blasfemii. Au inventat autoîmpărtășanie cu lipie de shaorma, folosesc obiecte cu simboluri sataniste, au înlocuit icoanele cu ecrane etc. La orice întrebare pusă celor doi preoți, ei răspund că toate se fac cu acordul episcopului. Și mai grav, preoții și noi credincioșii suntem revoltați deoarece au adus la aceste secte o femeie pe post de preot, care este și duhovnica multor ,,credincioși,,. În Biserica Catolică, domnule Crihălmeanu, o femeie nu poate fi preot, este o blasfemie să spovedească această ,,ghicitoare,, pe care o primiți în audiențe la orice oră. Pe preoții bolnavi și cu probleme în schimb îi amânați cu anii la audiențe.

Episcopul Crihălmeanu, fiind întrebat dacă mai suntem o Biserică Greco-Catolică(din cauza sectarismelor tolerate), a răspuns că suntem o Biserică ecumenică și multiculturală. Un răspuns ateo-masonic, foarte la modă în modernismul ateu infiltrat și în Biserică. Mai mult, episcopul Crihălmeanu a fost făcut recent prior într-o organizație de tip masonic. Un om al lui Dumnezeu nu face așa ceva, el este uns doar de Dumnezeu, nu de măscărici care se joacă de-a cavalerii mesei rotunde. Biserica Catolică are un principiu fundamental: ,,Extra Ecclesiam nulla salus(În afara Bisericii nu există mântuire). Ce caută atunci sectanții new age în Biserica noastră? Mă întreb cu ce drept hotărăște Crihălmeanu în numele Bisericii noastre? El care nu este greco-catolic dar vedem că nici romano-catolic nu este. Oare aș avea dreptul eu, un greco-catolic din Cluj, să le impun fraților noștri romano-catolici din episcopia de Iași un alt rit și să hotărăsc eu că ei nu mai sunt romano-catolici? Nu aș avea dreptul. Atunci Crihălmeanu de ce are dreptul să hotărască în numele nostru ce fel de Biserică suntem la Cluj?

Unul dintre cele mai grave fapte relizate împotriva Bisericii noastre de către episcopul Crihălmeanu este legat de înmormântarea doamnei Doina Cornea. Ne întrebăm de ce episcopul Crihălmeanu nu a cinstit pe această mare luptătoare greco-catolică cum se cuvine, de ce nu a săvârșit slujba de înmormântare în catedrala din Cluj? Desigur, familia luptătoarei, o adevărată familie greco-catolică intelectuală și modestă nu a avut nicio pretenție, dar inițiativa trebuia să vină de la episcop. La București, Neagu Djuvara a fos cinstit de către episcopul greco-catolic Mihai Frățilă cu slujbă în catedrala din capitală. La Cluj de ce nu s-a acordat același respect Doinei Cornea? Trupul neînsuflețit al luptătoarei a fost depus pentru un ultim omagiu în șantierul din Cipariu, dar nu în capelă cum era normal ci într-o sală de ședințe. Cum și-a permis acest episcop așa ceva? Culmea nesimțirii, după câteva zile de la înmormântare, același episcop a declarat că în loc sfințit se pot ține slujbe de înmormântare personalităților bisericii chiar dacă sunt laici. Am fost de față. După opinia dumneavostră, domnule Crihălmeanu, doamna Doina Cornea, această Ioana D’arc a României, nu a fost o personalitate a noastră? Nu vă este deloc rușine? V-ați bătut efectiv joc de doamna Doina Cornea, de cea care în 1989 a bătut cu pumnul în masă lui Iliescu pentru a repune în drepturi Biserica noastră. O simplă credincioasă, nu ierarhii au făcut acest lucru. Ea, care în anii 80 era bătută pe stradă de securiști, care lupta cu greu mai curajos decât orice bărbat, în timp ce dumneavostră domnule Crihălmeanu, țineați ,,cursuri,, cu turnătorul homosexual Pantelimon Aștelean. De ce nu ați cinstit cum se cuvine această eroină? Pentru că nu și-a turnat colegii la securitate?

Revoltător pentru noi credincioșii este înhăitarea episcopului cu politicienii cei mai controversați, locali și de nivel național. Oare chiar merită lingușirea făcută pe lângă politicieni imorali împotriva cărora a ieșit o țară întreagă în stradă? Domnule episcop, ați invitat la o conferință și un politician care cu doar câteva zile înainte fusese condamnat de justiție pentru acte de corupție. Împărtășiți sfintele sacaramente unor politicieni divorțați de mai multe ori, prinși băuți la volan, afemeiați, corupți, politicieni care doar au distrus, care au lăsat  fără locuri de muncă familii întregi. Ce creștin vă puteți numi dumneavoastră? Isus Christos l-a iertat pe Iuda trădătorul, noi credincioșii nu cred că vă putem ierta pentru vinderea Bisericii noastre pentru 30 de arginți.

Dar despre ,,furtul,, personalităților greco-catolice de către mitropolia ortodoxă ce ne puteți spune domnule Crihălmeanu?  A fost comemorat poetul greco-catolic George Coșbuc de către mitropolitul ortodox Andreicuț. Au făcut mare tam-tam cu asta, mințint bineînțeles fără rușine. Unde ați fost dumneavostră să ne apărați și să apărați memoria acestui mare poet din familie de preoți greco-catolici? La Bobâlna, bustul marelui om politic greco-catolic Alexandru Vaida-Voievod a fost sfințit tot de ortodocși. Unde ați fost atunci? De ce nu ați protestat? Sunteți ignorant sau laș? Există altă explicație? De ce ați lăsat mănăstirea Nicula hoților, de ce vreți să faceți la fel cu biserica medievală din Bistrița? De ce ordonați preoților să nu mai continue procesele de retrocedare? Ce fel de episcop sunteți, din moment ce nu luptați pentru Biserică? Este efectul escrocheriei ortodoxo-iezuite Balamand cumva? Sau trecutul dumneavoastră despre care se spun atâtea? Ce interese apărați?

Nu vreau să revin la subiectul legat de marginalizarea sau alungarea preoților devotați și capabili. Am scris mult despre acest lucru, despre înlăturarea păr. Langa, Boilă, Rebreanu, Pius etc. Dar preoții și foarte mulți credincioși întrebă mereu: De ce l-ați exilat pe preotul Marincaș la Gherla? El,care umplea catedrala de oameni și mai ales de tineri. Cu acest preot, pe care din nefericire nu-l cunosc personal, Biserica noastră putea să-și revină și să nu ajungă în starea în care a adus-o episcopul și acoliții săi sectari.

Cel mai urât lucru pe care l-a relizat acest ,,episcop,, aș fi vrut să nu-l menționez niciodată. Din nefericire trebuie să o fac, deoarece ca și creștin trebuie să fac totul pentru ca adevărul să biruiască. Și trebuie făcută curățenie în această Biserică. Menționez că pentru mulți va fi un șoc, așa cum a fost și pentru mine când am aflat asemenea abuzuri ascunse de episcopul Crihălmeanu. În urmă cu mai bine de 15 de ani, protopopul avocat Petru Rebreanu, (nepotul marelui scriitor Liviu Rebreanu), un martir care a făcut 14 ani de temniță comunistă pentru biserică și țară, a fost înlăturat forțat de Crihălmeanu deoarece la predicile sale din catedrală spunea adevărul. Înlăturarea a fost hotărâtă rapid după predicile în care părintele Rebreanu întreba cine sunt acești afaceriști Teglaș și ce caută în Biserica noastră. În locul său, Crihălmeanu a pus două mandate ca protopop de Cluj un individ care a agresat sexual studenți la teologie în anii 90. Mai mult, acest agresor fără scrupule este și astăzi consilierul personal al episcopului. Vrem să ne prezinte episcopia plângerile studenților pe această temă înregistrate la registratura facultății din acea vreme. Ele au fost făcute, sunt numeroși martori. Iar acest agresor și astăzi spovedește oamenii la catedrală. Mai mult, minte credincioșii în legătură cu lupta mea pentru dreptate și pângărește taina spovedaniei. Iar episcopul Crihălmeanu știe toate astea. Până când mai putem tolera așa ceva? E cazul să se facă curat în Biserică, în alte țări deja a început acest lucru, chiar dacă agresiunile au fost în urmă cu 30-40 de ani.Vedem cum episcopii din Chile care au mușamalizat asemenea fapte și-au prezentat demisia. Vaticanul a luat recent măsuri drastice pentru asemenea fapte. Pe când și la noi? Nădăjduim ca Vaticanul să se ocupe și de cazurile de la noi, altfel rămâne riscul perpetuării unor asemenea fapte.

Trebuie să menționez și câteva cuvinte legate de frații romano-catolici din Moldova și din alte regiuni stabiliți la Cluj. Durerea mare a acestora este că sunt nevoiți să participe la liturghii într-o biserică unde nu sunt bine văzuți și la un preot care promovează separatismele etnice și iredentismul. Da, unii se folosesc de Biserica Universală pentru așa ceva. Iar epicopul Crihălmeanu îi lasă pradă pe acești frați ai noștri acolo, la un preot care cere 700 de lei pe o înmormântare, doar ceasul de mii de euro trebuie plătit din ceva. Îi lasă la cheremul unui ,,preot,, care-și pune în piept steaguri ilegale separatiste și participă încântat la evenimente separatiste. Ar merita excomunicați asemenea preoți. Mulți romano-catolici români m-au contactat spunându-mi situația înjositoare prin care trec. Și nu au altă soluție, deoarece episcopului Crihălmeanu(deși romano-catolic din Iași și el) nu-i pasă de ei, nu le asigură asistență spirituală. Iar ceea ce face prietenul episcopului, domnul Marcelin Rotar este spectacol de circ și o insultă adusă ritului romano-catolic. Avem preoți greco-catolici care au dreptul să celebreze liturghii latine, au și făcut acest lucru în occident. De ce nu pot ei să le asigure asistența spirituală? Despre cozile de topor greco-catolice care merg încântați la separatism etnice nu mai comentez nimic. Renegatul și țrădătorul nu merită atenție pentru că începe să-i placă.

În încheiere nu pot decât să-i îndemn pe credincioșii și preoții Bisericii mele să aibă curaj și să ceară dreptate. Altfel, această biserică martiră, ajunsă acum la nivelul unei secte nesemnificative cu patrimoniul înstrăinat fără rușine va dispărea complet. Nu trebuie să le fie frică, deoarece cei care au uzurpat conducerea sunt lași. Luați exemplul parohiei Grigorescu, o parohie de oameni credincioși și curajoși.

Vlad Nap

57 COMENTARII

 1. Nu se mai poate! Preasfințite, de ce vă ambiționați să distrugeți Biserica? Cu toată înverșunarea nu veți reuși pentru că „porțile iadului nu o vor birui”! Apelez la conștiința dumneavoastră să vă retrageți. Ați făcut suficient rău, ați scandalizat prea multe suflete!
  Vouă tuturor celor care vă numiți greco-catolici, de ce nu vorbiți, de ce vă e frică? Nu știți oare „că nimic nu este acoperit care să nu se descopere, şi nimic ascuns care să nu fie cunoscut” (Lc. 12, 2)?

  • Domnul alpinel a tras multe sfori pana la catararea pe tron platind din plin pretul compromisului.
   Dumneavoastra cereti un gest caracterial unui om total lipsit de caracter, un biet ciripitor din corul fatarnicilor lumii. Sa il lasam acolo de scarba propriilor lingai, oricum este tipul de paranoic care prefera scoaterea din istorie a Bisericii Unite in schimbul propriei inslaviri. Totusi se pare ca jurnalistii clujeni au ca obiectiv propulsarea sfintisorului la tronul de micropolip DE BORHANCI SI GHIURFALAU

 2. de-astea sunt si pe la alte episcopii sau pe la BOR, dar poate nu asa de nasoale ca la cluj
  nu mai incape gunoiul si incepe sa dea pe-afara asa cum s-a intamplat cu pomohaciul cantacios

 3. Iar autoritatile statului protejeaza acesti ticalosi. S-au depus plangeri atunci dar degeaba, statul i-a protejat pe nemernici. Si acum statul ii protejeaza pe cei de la episcopia de cluj cu toate ca autoritatile au fost informate in legatura cu spalarea de bani de la Caritasul catolic de Cluj, vanzarea ilegala a terenurilor si a imobilelor, furtul salariilor personalului auxiliar, etc.

 4. Se vede că la cei vizați rușinea nu funcționează. Înseamnă că e timpul să iasă la iveală toate ticăloșiile. Până acum a fost dezvăluit doar vârful aisbergului. Să vină tăvălugul pentru că doar așa poate să înceapă renașterea bisericii noastre!

 5. EPISCOPUL FLORENTIN A FOST RECENT LA INTALNIREA EPISCOPILOR CATOLICI ORIENTALI DIN CALABRIA(ITALIA). SINGURUL LUCRU PE CARE L-A FACUT EPISCOPUL A FOST SA NE TRANSMITA O COMPUNERE DE COPIL DE CLASA A-II-A, DESPRE FRUMUSETILE DIN CALABRIA. DUPA CATEVA ZILE DE LA INTOARCEREA IN TARA, S-A DUS DIN NOU IN ITALIA, LA SARBATORIREA UNEI CALUGARITE. CU ASTA SE OCUPA EPISCOPUL, CU TURISMUL. DE CE NU S-A INTERESAT DE ROMANII CE MUNCESC CA SI SCLAVII IN CALABRIA? DE COPIII RAMASI FARA PARINTI IN ROMANIA? DE DRAMELE ACESTOR OAMENI NU SE INTERESEAZA EI, CARE SE PRETIND OAMENI AI DOMNULUI. RUSINE SA VA FIE. CU BANII CHELTUITI PE EXCURSII IN ITALIA SI ELVETIA PUTEATI SA DUCETI IN ITALIA CATEVA AUTOCARE CU COPII RAMASI IN TARA, SA-SI VADA SI EI PARINTII. EPISCOPE FLORENTIN, SUNTETI O RUSINE PT BISERICA, UN OM PLIN DE RAUTATE SI INVIDIE, LIPSIT DE CEL MAI MIC SENTIMENT UMAN, DESI VA PREFACETI CA SUNTETI UN ASCET SI UN OM PLIN DE HAR. VA AJUTA LA A PROSTI FEMEILE EPARHIEI CONSTITUTIA SLABANOAGA SI VOCEA FIRAVA PE CARE O AVETI. DATI-VA DEMISIA, MAI PUTEM SALVA ACEASTA BISERICA DOAR PLECAND DUMNEAVOASTRA SI GASCA DE LINGAI DE LANGA DUMNEAVOASTRA.

   • sunt destui greco-catolici in Italia la munca, cu copiii lasati prin maramures si bistrita in grija bunicilor. Domnule V 14 sau V 33, oare are vre-o importanta religia ,,sclavilor,,? Ca si crestin nu trebuie sa-i ajuti doar pe ai tai, ci pe orice om.

 6. Eu sper ca acesti jurnalisti sa nu faca publice numele tinerilor seminaristi abuzati, mai ales a acelora care au propria familie, ar fi un soc greu de dus, o provocare nedreapta. Nu pubicati nici macar numele celor care au consimtit la aceste sodomice acte pentru anumite favoruri facute de abuzatorul foarte influent.
  Eventual , pentru argumentare, pot fi folosite numele persoanelor abuzate care sunt acum calugari, celibi, sau laici iesiti de sub jurizdictia ticalosita a diocezei din Cluj. Pentru inchiderea corecta a cazului cred ca se poate apela la diplomatie , ambasadorul Vaticanului in Romania e un om de incredere.

  • Aveți perfectă dreptate, dar numele tuturor abuzatorilor trebuie să fie făcute publice în cazul în care refuză să se retragă. Publicarea trebuie făcută spre binele abuzatorilor pentru că vor avea astfel șansa să se căiască, dar și spre binele Bisericii.

 7. Dragi… Frati si surori luptatori pentru cauza sfintei biserici greco-catolice romane
  .. Bravo pentru aceasta lupta… Gazetareasca. Dar…. Uite fie si acest material l-ati trimis oficial Sfantului Părinte? Hai voi sinpreoti curajoșo laici consacrati etc cereti Tribinal Papal. Din acest moment e prea mult. Orice lupta de presa trebuie sa fie o noua sesizarea a Sfantului Parinte. Vatixanul v-a trebui sa reactioneze. Daca de azi faceti doar o campanie de presa… Atunci si voi aveti ceva de ascuns. Deci… Papa… Sesozare oficiala. Gata tiganie… 1000 de sesizari ok… Se va trsnsa problema. Curaj sau…. Liniste.

 8. care „tara intreaga” a iesit impotriva politicienilor pomeniti? in afara de Basexu n-a fost nimeni injurat de majoritatea electoratului!

 9. Rusinos ceea ce se intampla. am vazut recent cum la Iasi a fost inmormantata o doamna mai putin cunoscuta decat Doina Cornea, iar liturghia s-a tinut in catedrala romano-catolica. Acolo de ce sunt cinstite persoanele importante? Daca ar fi fost ortodoxa, mitropolitul ortodox de cluj ar fi cinstit-o si el. Doina Cornea ar fi fost depusa in catedrala ortodoxa. Crihalmeanu este un nesimtit, corect s-a scris – el nu este greco-catolic- se vede asta din faptele sale. Despre agresiunile sexuale este obligatoriu ca toti preotii ce stiu de ele sa spuna adevarul. Daca nu o fac, sa plece si ei din biserica. nu avem nevoie de preoti lasi care tacand lasa ca asemenea fapte sa se repete. oare mai avem noi curajul acum sa ne lasam copiii la spovada intr-o asemenea biserica?

 10. Domnule Vlad Nap,
  V-am citit, din pura curiozitate, toate „articolele” publicate in aceasta gazeta. Dupa citirea primului articol am inteles ca ati avut un incident in confesional cu unul din preotii Catedralei Schimbarea la Fata. Desigur, am inteles ca frustrarea dumneavostra s-a transformat ulterior in ceva similar vacarului care s-a suparat pe tot satul, procedand la ridicarea productiei dorsale a bovinei la nivelul unui ventilator imaginar care ne umple de „pistrui„pe toti credinciosii Bisericii Greco-Catolice.
  Citind insa acest ultim articol, m-am dumirit insa ca nu sunteti singur in aceasta problema de ordin confesional.
  „Conform dreptului canonic al Bisericilor Catolice Orientale, Titlul II, cap.I, can.32, al.1”. Ei bine, invocarea acestui aricol din Codul Canonic m-a facut sa descopar personajul care va ghideaza. Este acelasi care a fortat toate codurile canonice pentru a demonstra ca Emil Ritti a fost episcop valid.
  Inca ceva: Nu va mai jucati cu eticheta de turnator. Securitatea a fost in permanenta in preajma Bisericii Greco-Catolice in anii comunismului. CINE NU A VAZUT SECURITATEA LA FATA A FOST UN NIMENI. Pantelimon Astelen nu a fost homosexual. Asa cum DOINA CORNEA nu a fost tradatoare de tara, cum au scris de-a lungul timpului zeci si zeci de NAPI.
  Va rog sa ne spuneti cum putea fi oprita manifestarea de la Bobalna, in care a fost sfintit bustul lui Vaida-Voevod (nu Voievod!), in conditiile in care actiunea a fost initiata de un primar de nivelul dumneavoastra intelectual, a fost acceptata de un episcop care s-a gandit ca bustul lui Vaida-Voevod e mai civil decat al Generalului Bartolomeu Anania si a fost onorata de nepotul Mircea Vaida, care, la fel ca dumneavoastra, nu deosebeste religia de confesiune.
  Revenind la „umbra” dumneavoastra, Birds … am descoperitb ca nu este un singur NAP:
  NAPI IS DOI DUPA LADOI!

  • Domnule fara nume. In primul rand, ascunzandu-va identitatea ne demonstrati ca dumneavostra sunteti rau intentionat sau aparati neadevarul. Eu puteam sa scriu articolele sub pseudonim, dar nu am facut-o. Ma atentionati sa nu ma joc cu eticheta de turnator. Oare ceea ce scrie in dosarele CNSAS legat de Asteleanu, cu angajamentul semnat si cu paginile in care se arata cum turna el, mai ales pe parintele Prundus, sunt neadevarate? Inseamna ca nu au existat turnatori si toate dosarele CNSAS sunt falsuri. Sunteti foarte sigur ca acesta nu era nici homosexual. Pe ce va bazati cand afirmati acest lucru? Erati asa de apropiat de acest individ? Apare in dosare apucaturile acestuia. Tocmai acesti indivizi erau principalii racolati, deoarece erau cel mai usor de santajat. Nu stiu la cine va referiti cand spuneti ca ma ghideaza. Pe mine nimeni de pe Pamantul acesta nu ma poate ghida. Insa este adevarat, suntem mai multi in spatele acestei lupte, mult mai multi decat ar dori cei de la episcopie. In ce priveste problemele mele cu un preot, va asigur ca am avut probleme cu mai multi. Una din cele mai grave este faptul ca unul din ei a pangarit taina spovedaniei, lucrul cel mai grav pe care poate sa-l faca un preot catolic. Ceea ce am spus doar lui la spovada, a aparut la comentariile unor articole ale mele. Bineinteles sub pseudonim. Dar pentru dumneavoastra acest lucru este probabil nesemnificativ. (Dumneavoastra cu siguranta stiti sa deosebiti religia de confesiune). Nu am spus niciodata ca manifestatia de la Bobalna trebuia intrerupta. Dar un protest civilizat, o reactie trebuia sa existe. De Cosbuc de ce nu ziceti nimic? Dar de Nicula? Dar de agresiunile sexuale? In ce priveste nivelul meu intelectual, daca sunt la nivelul primarului respectiv, asta este. Ar trebui insa inainte sa cititi ceea ce ati scris, ca sa vedeti la ce nivel intelectual sunteti dumneavoastra. Degeaba ati incercat sa fiti comic, nu ati reusit. Glumele de golanas de Manastur expirate nu impresioneaza pe nimeni. Aveti grija ca v-ati dat de gol cu multe, mai ales dupa afirmatia ,, v-am citit din pura curiozitate,, precum si cuvintele in engleza. Chiar ma credeti naiv, domnule? Sau va e frica de ceva? Ca poate se sparge buba pe Motilor?

  • tot pentru domnul purtător de mapă de pe Moților 26, când vă referiți la Codul Canonic, ar trebui să faceți diferența între „valid” și „licit”. Înainte să vă aflați în treabă ar trebui să citiți Codul Canonic. Legat de consacrarea episcopilor Codul Canonic se referă la ceea ce e permis și ce nu (licit/ilicit) și nu la ce are loc sau nu are loc (valid/invalid). Despre Emil Riti (ca de altfel și despre ceilalți) se poate discuta dacă consacrarea a fost licită sau ilicită, nu despre faptul dacă s-a întâmplat sau nu. Nici chiar turnătorii de pe Moților nu pot nega că Episcopul Ioan Dragomir a consacrat 3 episcopi.

 11. domnule purtător de mapă de pe Moților nr 26, ceea ce zice Vlad Nap se poate dovedi cu documente, iar ceea ce afirmați dumneavostră sunt simple invective gen Vadim Tudor. Fotografiile cu abuzurile liturgice care se petrec în Biserica noastră sunt reale, dar probabil că sunteți și dumneavoastră „pătruns de spirit medjugorian cu mâinile prin aer”. Ați pângărit destul Biserica noastră și e timpul să plecați și să vă faceți propria religie carismatico-sectară!
  Și încă ceva: de când invocarea dreptului canonic vi se pare suspectă? Și invocarea Catehismului vi se pare suspectă???? Și invocarea decalogului vi se pare suspectă?

 12. domnule Nap de ce syergeti pe facebook unele mesaje de exemplu … Rugamintea mea. Adica adresarea catre Vatican sa fie judecat cazul si sa terminam porcaria. Sau… Important e doar serialul de presa? Hai pentru binele Bisericii sa cerem Tribunal Papal. Vreti sa dati jos un episcop cu Consiliul Judetean??? Hao sus la Vatican… Cu preotii aia xare zoc ca depun marturii fatale so laico consacrati sau simpli laici. Plangere scrisa, semnaturi… Posta… Confirmare… Tribunal Papal… Plangeri penale pentru delictele financiare suspicionate. Hai sa terminam porcaria. Ce prea mult e prea mult. Sa intram in normalitate… Un episcop si un cuip de viespi de langa el nu e problema pentru Vatican. Sau… Daca nu se actioneaza asa ce sa credem? Ca produce mai mukt scamdalul? Ce? Dostrugerea Bisericii. Pai nu o intaream? Ganditi bine si repede. Acum Papa trebuiw chemat sa curete buba purulenta. De rest… Asteptam la o ora de maxima audienta inceperea actiunii finale a domniei voastre si a tuturor celor ce va sant alaturi. Chiar o actiune decstrangere de semnaturi pe net… Asteptam. Dar nu mult. Sa terminam raul. Daca continuam doar circ… Asa se va continua onva ani de zile so Eparhia de Cluj osi va inceta existenta… Fizic. Deci… Cum facem ??? Cristian Kellrr

   • Ok, imi cer scuze …cum nu iti convine ceva toti absolut toti spun prostii ? Numai tu spui divinitati …domnule? Ce o tot scaldati cu Ritti asta ? Da a fost …episcop da …dar a si turnat !! De ce ? El era cel ce aducea banii ajutor pentru preotii ce mureau de foame …la propiu si militia si securitatea aveau argumente forte il puteau aresta oricand. Da ierarhia stia si asta, „caci aceasta este situatia” cum spunea Mihail Sergheevici Gorbaciov in intelepciune-ai …Riti …numai in pielea lui sa nu fi fost a si sufeirt si a murit de o boala necrutatoare …cred ca a paltit ce a gresit. Trista poveste, dar a fost pana la capat langa Biserica. Documenetel ANCNSAS sant realeeeeee Santem singura tara ce oferim la citii documente reale semnate de patrioti ai securitatii romane cu nume celebre precum …romanul general al lui Niciolaie Secu Ceausescu …Aaron Bordea !!!
    Repet !!! Reiterez Onorata instanta …pamanteana si …divina …e prea mult !! Sfantul Parinte Papa sa judece si sa se termine aceatsa trista poveste, curatenie . Regula Regulorum, Secula Seculorum !!! VATICANUL SA DECIDA !!! SA ACTIONAM SA DECIDA PAPA SI TRIBUNALUL PAPAL !!! Nu in fituici de ziare ….iesiti la manifestatie publica si cereti Sfantului Pairnte sa judece Mizerabilul si iudele d elanga si gata ..una, doua, trei manifestatii elegante ferme, filmate …hai curaj si faceti MEMORIU OFICIAL LA VATICAN !!! E prea mult gata ne este scarba pute a diavol …exorcizare si tribunal si gata.

 13. Domnule Valeriu Domuta, un site sau o pagina greco-catolica se face pentru a arata si problemele din biserica noastra nu doar pt. a lauda pe ai nostri sau a scuipa in ortodocsi. pe cei care posteaza pe grupul greco-catolici sau isi spun parerile, daca spun si neregulile de la noi, ii blocati sau efectiv ii stergeti din grup. mi s-au plans mai multe persoane si am vazut ca aveau dreptate. interpretati unele afirmatii dupa propriile voastre idei lingusitoare. ati dat noi termeni cuvintelor din limba romana. si eu sunt din Oradea, de la granita de vest a tarii, dar cunosc bine sensul cuvintelor in limba romana, dumneavoastra vad ca nu. o fi poate apropierea de granita de vina. aratarea adevarului trebuie facuta de orice credincios, scrie in Biblie asta. dar cunostintele voastre in acest domeniu sunt tot foarte slabe. il protejati pe episcopul de cluj, care jubila de placere cand episcopul nostru de oradea avea probleme din cauza unui mincinos. in loc sa va aparati propriul episcop, care se ocupa foarte bine si cu daruire de episcopia noastra. mai bine nu va ocupati de administrarea unui grup pentru ca nu sunteti in stare si mergeti mai bine la plimbare prin munti cu cercetasii dumneavostra, ati avea mai mult de castigat. ar trebui putin sa ganditi si dumneavoastra, ca atunci cand va iesi totul la iveala, si vad ca incepe sa iasa, sa nu ajungeti de rasul lumii, pentru ca protejati ilegalitatile facute de unele persoane care nu merita sutana. nu uitati: ,,nimic nu este acoperit care sa nu se descopere si nimic ascuns care sa nu se cunoasca,,.( Luca, 12.2)

 14. Domnule Vlad Nad cel putin ziarist calificat la locul de munca, permiteti o intrebare? Aceasta campanie de presà cât va mai dura ??? Sânteți singur in lupta dvs., cavalerească? De ce nu publicati o carte cu articokele scrise până acum? De ce nu treceti la manifestatii publice? Elegante ferme… Unice până acum…. Si conferințe publice. Altfel… Mă tem ca dacă se va continua numai așa se va transforma totul in circ de presă. Un episcop catolic nu e demis de… Primărie. Vaticanul a primit vre-un memoriu oficial? De ce nu trimiteti Sfantului Părinte o scrisoare si cokectia dvs., de articoke? Care e planul dvs de actiune in viitor? Sa stim daca are viitir? Mizerabilul nu pleacă dle Nap fara ca Papa să dea șhpițz!!! Dacă se va continua numai ca scandal de oresă… In loc de o luptă pozitivă… Totul se va teansforna in venin contra Bisericii Unite. În acest caz… Nu santem interesarti. Sa vedem greco catolicii clujeni in strada in contra gruparii mizerabile ar fi ceca unic. Ce ziceti??? Dar dacă se aduna numai 10? Rămâne… Cartea… O colectie dearticoke unice, A continua numai in presà insa va deveni burkesc. Totusi la Vatican dvs., ati scris? Cu stimà. Keller

 15. Tacere grea ..in Codul Penal englez inseamna „DA” … Deci, din „surse” de presa ca sa o spunem in clar, dar si din declaratiile unor membrii ai grupului „Soimul” am aflat ca la acest moment, nu a ” plecat” nici un memoriu spre Roma. Deasemenea am aflat ca intr-adevar, ca informari asupra situatiei din Romania, in special asupra Eparhiei de Cluj sant pe cale sa ” plece” situatia fiind intr-adevar ciudata, incredibila, demna ori de filme comico-triste de tip Maskirowska. Ce este drept …asa ceva nu s-a mai vazut pana acum.
  As dori sa stiu daca onorabilul domn Vlad Nap va merge mai departe si va face aceste demersuri ale sale cunoscute Sfantului Parinte Papa Francisc I sau daca va convoca o Conferinta de presa sau daca grupul din jurul dansului va organiza o manifestare publica in care sa se afirme pe fata totul ??? Scandalul de presa e prea mult si in acelasi timp prea putin. S-a ajuns prea departe. Ce veti face acum ??? O eventuala pozitie a strutului nu este de folos nimanui si nu ar insemna decat un mare fasssssss ….
  Vinovati si nevinovati fiti constienti de un fapt; Biserica lui Isus Christos sufera. Isus cere iubire si Pace si Bine Fericiti Facatorii de pace. Vrem masuri urgente, asteptam …provincia.

 16. Dragii mei,
  nu as dori ca ceea ce ar fi trebuit sa fie o campanie pusa in slujba adevarului si mai ales a binelui comun al bisericii martire sa se transforme intr o rusinoasa reglare de conturi in care frustrari si nemultumiri de ordin subiectiv sa prevaleze.
  Nu cred ca anumite manifestari ale spiritualitatii carismatice sunt adevarata problema a noastra. Nici nu ma indoiesc de autentica convertire (in tineretile sale) a cetateanului romano catolic moldovean, Crihalmeanu, la credinta si ulterior aprofundarea si intelegerea, fie ea si superficiala, a ritului biznatin.
  Nu este o reala problema cooperarea si ajutarea fratilor romano catolici prin punerea la dispozitie a spatiilor de cult;
  Nu este important “daca mai multi Napi stau in spatele acestui demers” sau cine scrie mai sofisticat, ci felul in care demersul e dus inainte. Ma refer la faptul ca acesta ar trebui sa izvoreasca dintr o autentica caritate si slujire fata de comunitatea pastratoare si continuatoare a credintei martirilor BRU.
  Fapte clare si importante raman:
  -disputabila inlaturare a Episcopului Riti (prin actiunea principala a preotului Astelean) si promovarea sistematica in mai toate functiile importante ale Episcopiei de Cluj a caracterelor slabe si controlabile;
  -indoielnica apartenenta a episcopuilui Crihalmeanu la spiritul bisericii martire pe care se pare ca nu o slujeste si nici nu are in jurul sau oameni curajosi care sa I spuna in fata aceasta;
  -promovarea lui vicleana si mai mult decat discutabila in scaunul episcopal -pt cei care nu stiu, acest individ inainte sa fie episcop, l-a inselat pe Episcopul martir, George Gutiu, spunandu I ca merge la Roma pt a si termina doctoratul, revenind de acolo Episcop prin ajutorul, consilierea si sprijinul puternic avut din partea Preotului Astelean;
  -machiavelismul scandalos al acestui personaj, inca de pe vremea prezentei sale in Roma unde se ocupa cu turnarea fara scrupule a colegilor sai, probat in prea multe randuri si de proprii subalterni si preoti pe care nu I pastoreste;
  -scandaloasa atitudine slugarnica in fata conducerii BOR sau a unor politicieni lipsiti de etica
  -atitudinea dusmanoasa fata de episcopul de Oradea, pe care stie sa o ascunda cu specifica I fatarnicie

  • Domnule Teo, nu există nici un articol scris de Vlad Nap în care să fi atacat Biserica Română Unită. Toate articolele sunt îndreptate împotriva slujitorilor nevrednici care fac rău bisericii, a celor care promovează abuzurile liturgice, a celor care promovează idei heterodoxe. Dacă acești slujitori nevrednici ar avea o urmă de demnitate și ar pleca să-și facă propria lor sectă, atunci biserica noastră ar avea o șansă de supraviețuire.

  • Florin crihalmeanu nu isi maschiaza ura fata de Ierarhul Virgil, in timp ce presa scria despre cercetarea parchetului si desfasurarea procesului – prin care viitorul Mitropolit a fost achitat-fatarnicul turnator citea articolele bihorene la inceputul sedintelor de gasca, cu nefatarita satisfactie, nadajduind ca astfel partidul ii va elibera calea spre tronurile de la Blaj.Sunt multe marturii in acest sens de la acolitii sai , pana si ei scarbiti de descompunerea sufleteasca a acestui omulet. Dincolo de toate aceste mizerii, doamna TEO ,ce solutii puteti sugera pentru depasirea situatiei penibile de la Cluj.

 17. Domnule nonacum,
  nici eu nu cred si nici nu am afirmat ca Dl Nap ar fi scris impotriva BRU. Ceea ce am dorit sa spun este ca anumite chestiuni sunt secundare in raport cu urgenta acestei probleme, episcopul Crihalmeanu.
  Mi am mai exprimat parerea ca poate nu suntem noi in masura sa judecam atat de transant si categoric anumite chestiuni legate de rit (un rit bizantin cu multe probleme de ordin liturgic care se afla inca in sfera obscurantismului islamico oriental, fara sa ii neg deloc importanta si frumusetea). Nu cred ca demonizarea unor manifestari spirituale, care poate sunt mai greu de inteles, este de folos.

  • Interesant ca de1700 de ani, din vremea Sf. Ioan Gura de Aur, nu au existat probleme cu acest rit, iar acum, dintr-o data au aparut peste noapte. Cu tot respectul, aveti informatii total gresite in legatura cu ritul bizantin. Acesta nu are cum sa fie in sfera obscurantismului islamic, deoarece islamul a aparut la sute de ani distanta de aparitia ritului bizantin. Iar ritul bizantin nu este altceva decat o adaptare a ritului antiohian, cel mai vechi rit crestin. Iar acest rit antiohian(cu variantele sale bizantin, armean, copt, si chiar gregorian-diluat putin), are la baza ritul iudaic, primii crestini fiind evrei. De aici apare linia orientala a liturghiei. Oricat nu le place modernistilor, crestinismul a aparut in orient, este o religie orientala. Sf. Apostoli si Sf. parinti nu aveau viori, chitare, etc. Acestea sunt inventii neoprotestante. Crestinismul nu a aparut in Anglia sau SUA cu chitara ci in orient. La fel, si acceptarea femeilor ca preot este tot o apucatura protestanta. Nu stiu cum as putea intelege o manifestare ,,spirituala,, in care o persoana cu grave probleme psihice spune ca-i vorbeste SF. Fecioara si Iisus. Si care folosesc obiecte sataniste si se autoimpartasesc cu lipie de la supermarket. Mai mult, din aceste grupuri care merg la medjugorie unii deja au inceput sa creada in extraterestrii si se comporta ca atare la aceste manifestari. Au venit de la medjugorie si la noi la Cluj si culmea, au fost gazduiti de iezuiti. Ma intreb a aterizat o farfurie zburatoare acolo?(probabil plina cu lipii). Nu am vrut sa fiu ironic, dar aceste manifestari nu au nimic in comun cu cretinismul. In general participa la ele persoane deceptionate, parasite, divortate, singure. De asemenea, sunt la aceste grupuri multe persoane care nu inteleg crestinismul ,ele mergand acolo pentru ca le place atmosfera, cantecele vesele etc. La biserica se merge pentru a trai patimile Mantuitorului, pentru te impartasi din trupul si sangele Sau varsat pentru noi. Nu te duci pentru a te simti bine. La liturghia trebuie sa traim si noi suferinta, liturghia nu poate fi cantec, joc si veselie. Domnul nostru a suferit pe cruce, noi nu putem sa aplaudam si sa ne veselim pentru asta.

 18. Acum trebuie sesizat Sfantul Parinte Papa Francisc si Vaticanul sa judece in Tribunal faptele. Asteptati doar sa plece ei singuri si ramanm doar cu un scandal de Mazeta ?? ? Va opriti aici ??
  Ce rost are ?
  Vaticanul sa judece? Cereti asta !! Aveti curaj public cum si inaintasii nostrii faceau memorii si memorii si memorii …sau ………………………

 19. Anafora Sf Ioan Gura de Aur reprezinta o mica parte, insa esentiala, din ceea ce astazi numim generic rit bizantin. Acesta s a dezvoltat sistematic incepand cu primele secole, avand la baza anaforele antiohiene, cum bine ati remarcat, pana catre sfarsitul evului mediu. Un moment important in dezvoltarea acestuia il reprezinta lupta iconoclasta ca si expresie a prezentei a doua lumi aflate deja in contradictie, una influentata de islam iar cealalta care dorea o abordare mai rationala bazata pe traditia seculara a bisericii. Influentele islamice sunt notabile in dezvoltarea ritului, fie ca si reactie la acesta fie prin adoptarea unei abordari contemplative care nu mai lasa loc ratiunii.
  Accept critica dumneavoastra in cee ace priveste informatiile mele partiale (insa nu total gresite) asupra ritului bizantin, nu sunt un specialist, insa adaug ca expunerea dumneavoastra este putin statica, vorbiti despre o liturghie din sec al 4 lea, idealizata, ca si cum ea ar fi exact cea de astazi, ceea ce nu este adevarat. Mai tineti cont si de faptul ca, probabil, locuitorii acestei zone au preluat acest rit tarziu si prin filiera slava, inainte exista poate o alta liturghie si un alt mod de a se ruga, specific zonei noastre.
  In ceea ce priveste manifestarile exagerate pe care dvs le descrieti, nu sunt in tema cu amanuntele acestea, eu vorbeam la modul general, insa revin asupra opiniei mele ca rezolvarea lor nu este de competenta unei gazete.
  As mai adauga o mica observatie, la biserica se merge in primul rand pentru a sarbatori cu bucurie ziua Domnului, a lui Isus inviat si nu un Isus baroc aflat in patima eterna.

  • Am și eu o observație legată de aceasta, observație care e valabilă pentru toate riturile Bisericii Catolice: Liturghia nu este o masă la care sărbătorim, ci este JERTFĂ, jertfa lui Cristos. Ceea ce nu s-ar fi cuvenit să facem la picioarele crucii, nu se cuvine să facem în biserică. Cei ce sărbătoreau pe Golgota au fost cei care L-au răstignit. Nu omul trebuie să fie în centrul liturghiei, ci Dumnezeu. Nu mă duc la biserică să mă simt eu bine, ci mă duc la biserică să-l slăvesc pe Dumnezeu.

 20. Sper sa nu gresesc, insa cred ca este vremea sa se faca un memoriu, asa cum se sugereza si de altii, sa se stranga semanturi si sa fie trimis la Blaj si la nuntiatura. Este foarte posibil sa nu se primeasca nici un raspuns sau sa se primeasca un raspuns gol de continut. Atunci trebuie trimis la Vatican, la congregatia pentru bisericile orientale sau alte instante din Vatican.
  Acest memoriu va trebui sa ilustreze protestul unui numar insemant de credinciosi adevarati care sa l semeneze si sa ralieze in jurul sau adevarata comunitate greco catolica, cea care a tinunt in viata aceasta biserica. Aceasta plangere sa fie in continuitate cu cea facuta de preotul martir Boila care deja a dezvaluit incoerenta de la episcopia de Cluj. Nu se poate ca mostenirea lasata de eroii martiri ai BRU, atat laici cat si clerici sa ramana in dezastrul si mizeria aceasta. De dragul memoriei acelora si din respect pentru sacrificiul lor, cei care vor sa continue acel exemplu si sa mentina vie BRU, trebuie sa se implice activ si sa faca ceva.
  Este trist ca nu exist mecanisme normale, interne, prin care sa se faca aceasta, insa in fata unei gestiuni atat de daunatoare BRU, trebuie sa se ia atitudine.

  • De 20 de ani se trimit memorii Blajului si nuntiaturii. S-au trimis plangeri inclusiv la Vatican. Si s-au facut memorii de catre preotii care au luptat si au suferit in inchisori. Am publicat scrisoarea parintelui Boila trimisa Blajului. Dar degeaba, de la Blaj nu au primit niciun raspuns. Blajul din nefericire nu are nici o dorinta de a face dreptate. Fostul nuntiu apostolic, la orice memoriu trimis, raspundea ca ,,episcopul locului trebuie sa rezolve problema,,. Si cu asta se spalau pe maini, neinteresandu-i ca tocmai episcopul locului este vinovat de problemele grave aparute in eparhie. Din fericire, actualul nuntiu apostolic, excelenta sa Miguel Maury Buendia este un adevarat om al Bisericii si o persoana dornica de dreptate. La plangerile trimise in legatura cu doamna escrocata de vicarul general, a raspuns prompt si a cerut episcopiei de Cluj sa rezolve de urgenta problema, pentru ca doamna sa fie pusa inapoi in posesia propriei locuinte. Din nefericire, cei de la episcopia de Cluj au promis nuntiului rezolvarea urgenta a cazului. Dar doar l-au mintit pe nuntiul apostolic, nu au facut nimic in acest sens. Si asta s-a intamplat acum un an si jumatate. Crihalmeanu si gasca lui se cred mai presus de nuntiatura, de Scaunul Apostolic, de legile tarii, de legile Bisericii si de Dumnezeu.

 21. Ati publicat acea dramatica scrisoare a preotului Petrus in care la sfarsitul scrisorii era surprins extrem de bine complexul Episcopului Crihalmeanu: sta pe jiltul episcopal si dicteaza sentinte eterne in locul Mantuitorului; asteapta ca supusii sai sa I se inchine lui ca unui atotputernic stapan. Probail ca stie foarte bine ca in liturghia greaca, imnul “intru multi ani stapane” suna asa in originalul grecesc: “eis polla ete, Despota”. Este un Episcop absolut autentic, doar ca a gresit epoca cu cel putin 6-7 secole, insa conceptul de Despota (stapan) si l a insusit fara cusur. Aici este punctul sau forte in asumarea ritului bizantin.
  Lista abuzurilor si nedreptatilor este prea lunga ca sa fie tinuta sub obroc. Pe prea multi slujitori autentici I a mazilit. Este vremea sa fie coborat la realitate.

 22. Multumim daomna Teo pentru precizari, mai mult de atat nu se doreste. Faptul de a arata adevarata fata a acestui nefericit purtator de mitra luata cu mari compromisuri, ajunge……din nefericire BRU Cluj a ajuns- sub stapanirea acestui biet ratacit al sortii-o secta minuscula prin numar si atitudine. Ma mir ca jurnalistii mai acorda spatii si interes unui cadavru demult descompus dar neingropat inca…….
  Singura performanta a intaistatatorului de la Cluj(cum ii place sa se numeasca) sta in camuflarea sub mesca pioseniei a unei rautati rarisime, prin care ne-a provocat tuturor o repulsie sora cu icterul….

 23. IOI, IOY, CE AVETI VOI CU EU?….DACA LA MINE PLACE CEASU CU KUK SI SLUGA BUDOS OLAH DUCE BANII LA MINE SA CUMPARAT CEASUL? VORBA OLAHESTE ZICE CA NU E PROSTU ALA CARE CERE DA E PROSTU ALA CARE A DAT. EU CE ESTE VINOVAT DACA CRIHALMEAN BACSI ESTE OLAH MOLDOVAN SI BUDOS BLEGOMAN? DACA PROSTU VINE PE LA NOI SI ADUCE ENORIASII SI CALUGARITZELE OLAHE LA NOI? NOI FRATI CRESTINI IREDENTISTI TREBUIE SA PRIMIM NU PUTEM REFUZA. ASA ORDONAT LA NOI SFINTELE IEZUITE DE LA FAGADAUL MANRESA. IOI IOI CATA REUTATE LA VOI OLAHII CIOBANI. CE NU VE PLACE LA VOI STEAGUL PURTAT LA PIEPT DE EU? E STEAGUL DE LA TARA MAMA KAZAHSTAN. FRUMOS ESTE EL CU KEK CULOREA. LA VOI OLAHII PLACE CULOARE KEK, NUMA ZOLD NU VA PLACE. TREBE SA PRICEPETI LA VOI CA OLAH GRECO-CATOLIK ROMAN ESTE PROST SI FARA CARACTER SI NU ARE RESPECT DE INAINTASI, EL SCUIPA PE MORMANT LA STRAMOSI. CE ESTE DE VINA EU CA PLACE LA OLAH GRECO MAI MULT MIKLOS HORTY SI SCUIPA EL OLAH GRECO PE MORMANT IULIU HOSSU?

  • Cred ca ar fi cu mai mult folos sa va rugati pentru preotii care folosindu-se de Biserica isi ,,rezolva,, anumite frustrari de natura personala, nationala etc. De ce nu ati pus si linkuri cu preotii romano-catolici care i-au deschis incantati usa bisericii extremistului Csibi Barna pentru a provoca si jigni populatia Clujului la sarbatoarea natioanala? Sau pe mult iubitul preot care-si pune incantat steaguri ilegale separatiste? Intrebati-l cat a cerut pe inmormantea de care am scris. Eu pentru absolut tot ce am scris am dovezi, dumneavoastra imi aratati in schimb filmarea unei procesiuni religioase pentru a ma combate?

   • Ati putea sa-mi spuneti totusi unde m-am facut de ras incat sa trebuiasca sa va rugati pentru mine? Oare nu ar fi mai bine sa va rugati pentru sutele si miile de preoti romano-catolici pedofili si homosexuali? Nu ei s-au facut de ras si au facut de ras Biserica? Nu ar fi bine sa va rugati pentru ca cei care conduc Biserica sa revina la vechea traditiie a casatoriei preotilor care a existat pana acum 1000 de ani si in romano-catolicism? Doar asa se poate scapa de asemenea probleme. Si in Biserica greco-catolica, tot dintre preotii necasatoriti si care se viseaza romano-catolici, au asemenea apucaturi. Cei casatoriti si care vor sa ramanem greco-catolici nu. Nu ar fi mai bine sa va rugati si pentru episcopii si cei cu alte functii bisericesti care traiesc in lux, care se plimba cu masini scumpe, care au ceasuri de mii de euro, care castiga averi din chiriile imobilelor situate in zone de lux centrale, in timp de in Africa mor de foame milioane de copii?

  • Piarista templom …mda si ce vrei sa demonstrezi ? Nap Vlad are dreptate …aia acolo is greco-catolici si ceva moldoveni d etraiesc in Cluj ….au scarba d ece se petrece sub episcopul scarbavnic …dar au ajuns sa stea la romano-catolici si sub unguri …e ciudat si …devin romano catolici nu? E o solutie ? De ce nu faceti in TEMPLOMUL vistru sluba greco-catolica a ? Auzim ba ?

  • Doamnă Kinga cel mai bine ar fi să vă rugați toți cei care vă autodenumiți romano-catolici ca să vă întoarceți la ritul adevărat romano-catolic și să abandonați ritul bastard și protestant al lui Montini (cel cunoscut sub numele de scenă de Paul al VI-lea). Nu vă mai lăudați cu ritul pe care îl aveți la Piariști, ci gândiți-vă atunci când vă strângeți mâinile că la așa numitul gest al păcii ar trebui doar să vă ridicați și mâinile prin aer ca să fiți niște adevărați „pocăiți”.

 24. Inmormantarea celui ce …nu mai discutam acum a demonstrat cum echipa securistoida intelege sa vada fenomenul numit creidnta …Doina Cornea ingropata c aun nimeni si un nimeni turnator …ca un rege …
  Scarba ma si ne domina total …in plus acolo erau prezenti si din cei ce oficial se opun MIZERABILULUI …puahh puahh puahh

 25. Sa crezi ca detii adevarul absolut …..denota mare prostie , ignoranta si fanatism! Păcat ca aceasta „lupta” nu este dusă de o persoana care fie capabila!Din afara pare doar un circ de prost gust!

  • Atunci va recomand sa duceti dumneavoastra aceasta lupta, din moment ce sunteti cu siguranta o persoana capabila, fara fanatism si lipsita de ignoranta. De aceea probabil va ascundeti sub pseudonime, din cauza marilor calitati pe care le aveti, in primul rans lasitatea.

  • AC…, ar fi o dovadă de onestitate pentru cei ce nu cred TOT ce învață Biserica Catolică să se alăture acelei religii în care cred sau să-și facă propria lor sectă. Noi catolicii ar trebui să fim lăsați în pace să ne trăim prostia, ignoranța și fanatismul.

   „dacă cineva mi-ar dovedi că Cristos este în afară de sfera adevărului, aş prefera să rămân mai bine cu Cristos decât cu adevărul” – Dostoievski (deși nu era catolic, cu această afirmație a lui sunt total de acord)

 26. Cel mai cunoscut preot agresor homoxexual din istoria recenta a bisericilor din romania ( cel la care se face referinta in acest articol) , a dat in primire la 10 zile dupa publicarea articolului, iar nevastuicile lui purtatoare de rochii negre si lungi cu barbile inseminate repetat de matronul lor, au organizat o inmormantare faraonica, demna de Fredy Meri-in-cur-y. TOT RESPECTUL PENTRU CEI CARE AU FOST VICTIMILE TENTATIVELOR LUI DE VIOL SI NU AU PARTICIPAT LA ACEASTA MASCARADA LACRIMOASA. Total dezgust pentru cei care au lins cadavrul lui in public dupa ce au facut-o de nenumarate ori cat era viu si la butoane, pentru functii si oficii comode si nemeritate.
  P.S. Va stim pe toti cei care v-ati prostituat cu el , spre distrugerea BRU. Cum ar fi sa afle toata lumea ? Pe cur-ind……………..

 27. Cerghizane, ce mai plangeai la catafalcul agresorului impreuna cu ceilalti lubrifiati. Pacat de familia veche greco-catolica din care faci parte. Chiar nu iti este rusine? S-a dus dracu derbedeul dupa cateva zile de la aflarea adevarului-a facut stop cardiac violatorul iar tu esti cel care l-a lingusit pana la sfarsit. Stim noi multe Cerghizane- stim totul. Degeaba latri tu la noi preotii si faci pe nebunu-o sa ti se infunde si tie. Spun- cum ai ajuns cocotat in functia pe care o ai? Cate comunitati ai adus inapoi la greco catolici- cate biserici ai ridicat? Nimic. asa? Te lauzi ca ai plantat nuci intr-o parohie….mare nevoie pt biserica era asta. De nuci avem noi nevoie. Lingaul celalalt din cipariu ce mai face? Vicarul cu manelele-de el spun. predica si el minciuni si inventii -desi cunoaste adevarul. latra la credinciosi ca bulangiul pintea nu a fost turnator-si am vazut cu ochii mei doua dosare ale acestui gunoi. stie cu nume si cunoste inclusiv dintre cei care au fost agresati – dar minte la predica ca nu a existat asa ceva la noi in biserica. Ce naiba mai cautati in biserica din moment ce sunteti mincinosi si nu credeti in Biblie? Auzim? credeti ca daca lingeti in continuare pe retardatul de matz si pe zarzavagiul mincinos va asigurati un loc caldut? merge asta o vreme – da iese si adevarul la lumina. ce veti face atunci cand numele voastre o sa fie asociate cu acesti satanisti pe care ii lingusiti?

 28. Aloooo, Zapartzane, tovarasu’ ambasador care preda Socialism Stiintific iar apoi studii de securitate, mai lasati-ne cu balamandu securisto-iezuit, ca nu tine la noi. Am fost martor cand ati dat pe gura vidanja cu balamandul, tovarase. Am impresia ca nu ne cunoasteti, desi va pretindeti greco-catolic. Nu avem nevoie de tradatori printre noi, avem destui la episcopie, nu ne trebuie altii chiar la Vatican. Sunteti slugoiul securistilor ortodocsi al bolsevicilor iezuiti. Va place asa de mult sa scuipati pe mormintele greco-catolicilor ucisi in inchisori, din moment ce v-ati aliat cu calaii, via iezuitii? Va rugam sa nu mai veniti pe la noi la sedinte si conferinte, ne ajunge tovarasul mincinos semianalfabet Crihalmeanu sa ne plictiseasca. Daca mai veniti, suntem pregatiti sa va scoatem afara, asa cum vom face cu iezuitii mincinosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here