Compania Națională Coresi a stabilit prețul de aproximativ 8,2 milioane de euro + TVA pentru cânzarea sediului Imprimeriei Ardealul din centrul orașului. Potrivit oficialilor Coresi, cu banii respectivi se vor construi imprimerii de dimensiuni mai mici în zona mărginașă a orașului, însă toată afacerea are atuurile unui tun imobiliar. Sindicaliștii din cadrul CNI Coresi îi atrag atenția ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu, că aceasta este schema unui șmen imobiliar pentru care au făcut o plângere la DNA. În acest caz, sindicaliștii au făcut, încă de acum câțiva ani denunţuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, însă șefii Parchetelor au făcut o serie de jonglerii cu plângerile respective, care acum zac în sertarele DNA Craiova.

 

 

Potrivit anunțului de licitație, ”Compania Națională a Imprimeriilor ,,Coresi” S.A. organizează licitație cu plic închis pentru vânzarea activului constituit din construcții și teren în suprafață de 15.070 mp situat în Cluj-Napoca, Bd. 21 Decembrie 1989, nr.146, ca urmare a celor stabilite prin: Procesul – Verbal al Comitetului Creditorilor CNI CORESI SA nr.8203/03.12.2014, prin Procesul – Verbal al Adunării Creditorilor CNI CORESI SA nr. 14449/28.08.2015 și Procesul – Verbal al Adunării Creditorilor CNI CORESI SA nr. 9257/07.10.2015. Prețul total de pornire a licitației este de 8.235.000 euro + TVA, compus din 7.760.000 euro + TVA pentru activul cu număr CF 313541, număr topografic/cadastral 313541 teren în suprafață de 13.937 mp. și 475.000 euro + TVA pentru activul cu număr CF 310935, număr topografic/cadastral 310935, teren în suprafață de 1.133 mp. Ofertele se vor depune la Compania Națională a Imprimeriilor ,,Coresi” S.A. cu sediul în București, Piața Presei Libere nr. 1, et. 2, sector 1, secretariat  / registratura, până la data 06.11.2015, ora 1000, data la care va avea loc și licitația. Taxa de participare : 5.000 lei.

Potrivit unor informații, printre cei interesați de aceste active se numără și omul de afaceri din domeniul imobiliar, BOB DORIN GEORGE. De asemenea, potrivit lui Cătălin Rus, unul dintre acționarii și administratorii agenției Rems Imobiliare, spune că prețul este exagerat.

”În calitatea de reprezentant al agenției imobiliare m-am interesat de acest proiect, nu pentru mine, ci pentru o serie de clienți de-ai mei. Este vorba de un consorțiu din București, dar știu că de acest proiect mai sunt interesați și alți oameni de afaceri de aici. Însă prețul cerut este enorm de mare și nu îl vor primi, mai ales în contextul noului PUG. Maxim dacă vor primi 300 de euro/mp+TVA!”, este de părere Rus.

 

Sindicalistul Mircia Giurgiu acuză interese imobiliare

Această afacere imobiliară a fost reclamată de Mircia Giurgiu, lider sindical cu state vechi în Cluj Napoca și, mai recent, liderul filialei clujene al Partidului Social Românesc (PSRO). Potrivit lui, ”Corpul de Control al Primului Ministru a constatat în acest an 12 fapte de corupție comise de către această conducere. Chiar și intrarea companiei în insolvență a fost realizată prin intermediul unor acte false. Domnul Mircia Giurgiu, împreună cu Prefectul Gheorghe Vușcan și d-nul Horia Uioreanu, fostul Președinte de Consiliul Județean Cluj au fost în audiență în data de 3 iunie 2013 la Ministrul Culturii de la acea dată, Daniel Barbu. În urmă acelei întâlniri, Ministrul a dat un ordin prin care s-a dispus stoparea vânzărilor abuzive. Că urmare a acestui ordin, directorul general interimar al CNI Coresi, Ilie Marius Bogdan, a hotărât intrarea în insolvență, folosind acte false. A urmat vânzarea fără licitație a sucursalei Imprimeria Oltenia Craiova prin negociere directă, cu un singur ofertant, către o firmă din Galați, înființată la finalul anului 2012. Cumpărătorul a revândut activul către Kaufland, la o diferență de câteva milioane de euro, sumă care reprezintă o pagubă adusă bugetului companiei și în bugetul României.

Cu toate că toată conducerea CNI Coresi este cercetată de DNA, aceasta continuă să distrugă sistematic compania. Cu toate că au fost primite asigurări de la Secretarul de Stat în Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici, nici până acum nu a fost oprit jaful, chiar dacă această companie este cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Culturii. Și domnul Prefect, Gheorghe Vușcan, s-a implicat în salvarea sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj și a primit asigurări de la Ministrul Culturii, domnul Ionuț Vulpescu, că va fi stopată distrugerea acestei sucursale. Cu toate acestea, miercuri, 21.10.2015, a apărut pe site-ul CNI Coresi anunțul de vânzare a întregii sucursale Imprimeria Ardealul Cluj în data de 06.11.2015. Asistăm la o filiera mafiotă de distrugere a acestei companii, cu toate că DNA cercetează faptele de corupție, oficialii Ministerului Culturii se comportă că și când ar fi complici cu aceștia”, arată o poziție a conducerii PSRO Cluj.

 

Plângeri la DNA degeaba

De asemenea, senatorul independent Valer Marian a formulat o interpelare oficială adresată miniştrilor Culturii şi Justiţiei, pe tema situaţiei dezastruoase în care se află Compania Națională a Imprimeriilor Coresi. Aceasta a intrat în insolvență, iar conducerea Companiei ar dori, potrivit sindicaliștilor, să vândă într-un mod dubios proprietățile imobiliare ale tipografiilor din țară, inclusiv cele ale Imprimeriei Ardealul din Cluj. Deja, conducerea Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a vândut sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova. Afacerea a ajuns pe masa procurorilor DNA.

”Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România salută demersul senatorului independent de Satu Mare, domnul Valer Marian. Domnia Sa a adresat o interpelare ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu, și ministrului Justiției, Robert Cazanciuc. În această interpelare, domnul senator Valer Marian a semnalat de la tribuna Senatului gravele nereguli legate de modul în care este administrat patrimoniul Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi. Aceste nereguli au un impact negativ direct asupra locurilor de muncă ale angajaților CNI Coresi, inclusiv la Imprimeria Ardealul, care este sucursala din Cluj a acestei companii aflată în subordinea Ministerului Culturii. Reamintim faptul că Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România s-a adresat deja Justiției și a sesizat atât DNA, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu privire la neregulile menționate mai sus. Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anchetele penale se află în curs de desfăşurare”, a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu.

 

 

DNA răsfoiește la Imprimerie

Potrivit sindicaliștilor, procurorii DNA și inspectorii Corpului de Control  al Primului Ministru, au în derulare anchete care vizează mânăriile din cazul Imprimeria Ardealul. ”Menționăm că toate deciziile care au fost luate de către conducerea CNI Coresi SA au fost puse în practică fără informarea și consultarea sindicatelor. De altfel, pe toată perioada celor peste trei ani de mandate, directorul general interimar Ilie Marius Bogdan a condus CNI Coresi SA ca și cum ar fi fost propria lui agenție imobiliară. Am aflat cu surprindere că cei din conducerea CNI Coresi au falsificat actele contabile pentru a intra în insolvență. Domnule ministru, În condițiile în care Corpul de Control al prim-ministrului a constatat săvârșirea a trei fapte penale în ceea ce privește vânzarea bunurilor Imprimeriei Oltenia și alte nouă fapte penale, legate de administrarea patrimoniului CNI Coresi, toate în cercetare la DNA, vă rugăm să opriți operațiunea de vânzare a bunurilor Imprimeriei Ardealul și oprirea disponibilizărilor. De asemenea, vă rugăm să îl demiteți pe directorul Ilie Marius Bogdan, care se face responsabil nu doar de proasta administrate a CNI Coresi, ci și de comiterea unor infracțiuni grave. De asemenea, vă rugăm să ne acordați o audiență, în care să discutăm punctual aspectele semnalate de Corpul de Control al prim-ministrului, precum și modalitățile de salvare a locurilor de muncă și a patrimoniului CNI Coresi. În opinia noastră, considerăm că CNI Coresi poate ieși din insolvență și poate performa pe o piață concurențială liberă, cu condiția ca să fie condusă într-un mod profesionist și transparent”, mai arată sindicaliștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.