După demararea proiectelor de modernizare a liniei de tramvai şi a Parcului Central, pentru care Primăria a obţinut finanţare europeană, reprezentanţii municipiului au depus încă cinci proiecte prin programul PIDU, iar alte două se află în faza de evaluare. Este vorba de proiecte sociale şi economice, precum şi de modernizarea infrastructurii urbane.
Primăria municipiului Cluj-Napoca a iniţiat precedurile pentru depunerea a cinci proiecte cu finanţare europeană, care au fost votate de consilieri în şedinţa din 10 mai.
Unul dintre ele se referă la infrastructura de transport urban şi are în vedere prima etapă a modernizării sistemului de transport public în comun în Zona Metropolitană. Costurile totale ale proiectului sunt estimate la 7,3 milioane de euro. În urma acestui proiect va fi introdus un sistem automat de ticketing, vor fi modernizate 87 de staţii de transport public şi va fi implementat un nou sistem de tarifare orară. Astfel, vor fi instalate 61 de automate, şapte centre de vânzare de bilete şi 136 de validatoare pentru legitimaţii în staţii. După implementarea sistemului de taifare orară, clujenii vor putea cumpăra bilete care rămân valabile pe toate liniile în perioada de timp aleasă, iar abonamentele vor rămâne valabile pe înregul traseu al liniei alese.
UE achită între 50 şi 90%
Proiectul legat de dezvoltarea economică este cel al Centrului Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, care va fi construit în zona Lomb pe o suprafaţă de 7,3 hectare şi va cuprinde patru corpuri, dintre care unul va adăposti şi expoziţii internaţionale. Spre deosebire de alte genuri de proiecte, la cele care vizează susţinerea mediului de afaceri şi dezvoltarea economică, Uniunea Europeană finanţează un procent de maxim 50% din costul total. Prin urmare, jumătate din costul de 13 milioane de euro, la cât este evaluat acest proiect, va fi suportat de Primărie. Programul de accesare a fondurilor europene PIDU impune ca 20% din proiecte să fie economice, din categoria celor rambursate în proporţie de 50%.
Dintre cele trei proiecte care se referă la infrastructura necesară pentru servicii sociale, două sunt centre multifuncţionale de servicii sociale, unul pentru bătrâni, unul pentru copii şi unul este de locuinţe sociale. Primul proiect presupune reconversia şi reabilitarea imobilului aflat pe strada Iuliu Coroianu nr. 5 şi prevede realizarea a 46 de locuinţe sociale cu 1 şi 2 camere. Valoarea proiectului este de 1,95 de milioane de euro, obţinuţi de municipalitate ca fonduri europene nerambursabile.
Centru Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice nr. 2 va cuprinde săli de kinetoterapie şi de gimnastică recuperatorie, sală de fizioterapie, sală de calculatoare, sală de proiecţii filme, sală de pictură. Pentru acesta, Primăria va primi de la UE 1,2 milioane de euro din cei 1,5 estimaţi ca şi cost al proiectului. Centru Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate „Ţara Minunilor” va fi destinat programelor de reintegrare socială a copiilor care sunt supuşi riscului de marginalizare socială, majoritatea copii de etnie romă, beneficiari ai serviciilor sociale oferite de centrul de zi.
Proiecte demarate în primăvară
Celelalte proiecte pentru care au fost accesaţi bani europeni prin PIDU se află deja la minister, în ultima etapă de evaluare, a anunţat primarul Sorin Apostu. Este vorba de proiectul de bike sharing, precum şi de cel de reabilitare al Parcului Central şi clădirii fostului Cazino, alături de modernizarea liniei de tramvai, ambele proiecte pentru care au intrat deja 30% din bani. “Avem deja trei proiecte în derulare, tramvaiul şi Parcul Central, pentru care au intrat deja primii bani. Proiectul pentru biciclete este în evaluare, precum şi cel pentru trama stradală. Vrem să depunem toate proiectele anul acesta ca să reuşim să cheltuim banii europeni pentru polii de creştere”, a anunţat edilul Clujului.
Valoare totală proiectului pentru reabilitarea liniilor de tramvai, după estimările Primăriei, este de 76.848.324 lei, din care suma nerambursabilă este de 55.196.615 lei. Consorţiul format din SWIETELSKY Baugesellschaft mbH – Astalrom – Euroconstruct – Transferoviar Grup a fost cel care a câştigat licitaţia pentru reabilitarea liniei de tramvai, cu o ofertă de 104.022.863,41 lei,.
Lucrările pe cele două tronsoane (Mănăştur-Piaţa Gării şi Piaţa Gării-Bulevadrul Muncii) vor începe concomitent, iar durata de execuţie a acestora este de 46 de luni. Costurile se vor ridica la 40 de milioane de euro, iar modernizarea şinelor va fi urmată de înnoirea parcului de tramvaie cu vagoane asamblate în România.
Parcul Central nu va fi afectat de lucrări, iar Splaiul Independenţei va deveni stradă cu sens unic spre centru în timpul acţiunilor de reabilitare. Va fi creată o bandă de trafic spre zona Plopilor, pentru a-l fluidiza, iar prin crearea unui zid de sprijin pe malurile Someşului care să ajute la susţinerea noii benzi de circulaţie, Splaiul Independenţei va fi extins spre râu.
Lucrările din Parcul Central vizează refacerea aleilor de acces pietonal, unele din acestea fiind pavate cu piatră naturală. Zonele de acces în parc vor fi, de asemenea, reamenajate, 13 dintre ele fiind adaptate pentru a fi acesibile persoanelor cu dizabilităţi, iar parcul va fi delimitat de străzile pe care se circulă de gard verde. Spre finalul proiectului, va fi instalat şi mobilier urban nou în întregul parc, inclusiv 232 de bănci, 176 de coşuri de gunoi, 45 de stâlpi pentru limitarea accesului auto, 31 de podeţe şi 7 cişmele.
Drumul aprobării trece pe la Minister
Principalul obiectiv al proiectului, clădirea „Cazino”, va deveni pavilion expoziţional şi spaţiu pentru evenimente. “Clădirea va fi restaurată şi modernizată şi vom avea o sală de evenimente de 600 de metri pătraţi, 12 spaţii cu 150 de scaune şi 22 de anexe în suprafaţă de 250 metri pătraţi. Clădirea va fi regândită din punctul de vedere al tuturor instalaţiilor şi va avea două amenajări speciale pentru persoanele cu dizabilităţi. În spaţiile clădirii se vor oficia căsătorii. În cele 12 spaţii va exista şi un sistem de catering”, a precizat primarul Sorin Apostu.
Lucrările vor începe cu reabilitarea clădirii Cazinoului, şi, fiind vorba despre o clădire-monument, se va lucra cu specialişti cu atestat pentru realizarea de lucrări de restaurare, a anunţat directorul general al ACI, Dorin Aşchilean. Primarul Sorin Apostu a declarat că lucrările vor dura 15 luni şi ar putea fi încheiate în mai 2012, cam în acelaşi timp. Amenajarea parcului aduce schimbări şi în ceea ce priveşte circulaţia din zonă. Astfel, o arteră de circulaţie, între strada George Coşbuc şi Splaiul Independenţei, va fi închisă, inclusă şi alipită parcului. Un alt element care va fi modernizat este debarcaderul, celelalte elemente deja reabilitate ale parcului nefiind incluse în contract.
Cei care vor supraveghea implementarea proiectului, dat fiind că este unul realizat pe bani europeni, este firma Inocsa, care a devenit oficial managerul de proiect al Primăriei după semnarea contractului săptămâna trecută. Contractul cu municipalitatea prevede că firma va primi 0,84% din valoarea fiecărui contract de execuţie. La un proiect de 17 milioane de lei, Inocsa ar putea încasa peste 143.000 de lei, echivalentul a 35.000 de euro.
După aprobarea în Consiliul Local, proiectele sunt trimise la diferite instituţii pentru aprobare, urmând ca în ultima fază să fie semnate contractele şi demarate lucrările. “După ce vom aproba documentaţia, vom depune proiectul la organismul intermediar, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru a fi analizat de experţi. Apoi va fi trimis la Autoritatea de Management, la Ministerul Dezvoltării. Desigur că ni se vor cere completări, dar sperăm ca anul acesta să ni se aprobe finanţarea şi să semnăm contractul. După aceea ne apucăm de implementarea sistemului de ticketing. Întâi în municipiu, apoi în Zona Metropolitană – Floreşti, Apahida, Ciurila”, a declarat primarul.Toate fondurile puse la dispoziţie municipalităţii de organismele de finanţare europene trebuie cheltuite până în anul 2013.
Diana Gabor