Primaria Cluj-Napoca a dat amenzi in valoare totala de 8.000 de lei partidelor politice care au incalcat reglementarile de afișaj electoral, care le permit sa puna materiale de promovare numai in zonele special amenajate. Acestea au fost somate sa indeparteze afișele, dar nu au ținut cont de avertizarea Primariei. Cu toate acestea, MAI susține ca aceasta campanie electorala fost mai ”cuminte” din punct de vedere al neregulilor sesizate decat cea de la locale din luna iunie.

Orașul Cluj-Napoca a devenit in ultimele saptamani, de cand a inceput campania electorala, un mare panou de afișaj electoral. Stalpii, colțurile goale de zid, chiar și cutiile poștale au devenit spații pe care candidații la alegerile legislative din 9 decembrie iși exprima dorința de a fi aleși pentru un mandat in Palatul Parlamentului.

Unde-i lege…

Insa, legal, tuturor candidaților la alegerile de duminica ar trebui sa le fie interzis sa lipeasca afise de campanie pe garduri, stalpi ori in spatiile publice. Consiliul Local a anunțat inca de la inceputul campaniei ca publicitatea electorala nu se poate face decat in cele 16 locuri special amenajate, anunțate public. Decizia, aplicata si la localele din iunie, a fost justificata prin faptul ca in urma campaniei electorale orasul ramane murdar, iar afisele candidatilor sunt extrem de greu de indepartat de pe stalpi ori garduri. Hotararea este insa incalcata, pentru ca afise de promovare electorala sunt in tot orasul: pe blocuri, pe gardurile pietelor agro-alimentare, pe cutiile de gaze si asa mai departe.
Drept urmare a constatarilor facute de Poliția Locala in acest sens și a reclamațiilor depuse la primarie, administrația municipiului Cluj-Napoca, condusa de Emil Boc, a aplicat amenzi in valoare totala de 8.000 de lei partidelor politice, aliantelor politice si candidatilor independenti care au realizat afisaj electoral ilegal in Cluj-Napoca.

Mii de lei pentru afișe aiurea

Cele mai mari amenzi le-au luat principalele partide din cursa electorala: 2.000 de lei pentru Alianța Romania Dreapta (ARD) și Uniunea Social-Liberala (USL). Partidul Poporului ”Dan Diaconescu” (PPDD) a fost, de asemenea, harnic la lipit afișe și a incasat o amenda de 1.500 de lei de la Primarie. Aceeași suma o are de platit candidatul independent Liviu Alexa, ale carui afișe, printre care il amintim pe cel in care ține in brațe un cațel, au tapetat spațiile publice din Colegiul 1, in care candideaza. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) va plati 1.000 de lei pentru afișajul ilegal in municipiul Cluj-Napoca. Banii rezultati din amenzi vor fi utilizati inclusiv pentru acordarea de cadouri de sarbatori, caminelor de batrani si persoanelor nevoiase.
In data de 29 noiembrie 2012, primarul Emil Boc a somat public toate formatiunile politice ca in termen de 48 de ore la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 cu privire la obligativitatea de a inlatura afisele expuse ilegal pe domeniul public in maximum 48 de ore, lucru care nu s-a intamplat.

Mai puține nereguli

„Toate partidele politice au depasit limitele legale in privinta afisajului de campanie. Primaria nu poate tolera o asemenea abatere de la lege, care sfideaza cetateanul si regulile”, a declarat primarul Emil Boc.  Primaria municipiului Cluj-Napoca a sesizat Biroul Electoral Judetean, singura autoritate care are acest prerogativ pe parcursul campaniei electorale, in vederea dispunerii desfiintarii afisajului electoral ilegal.
”In afara de UDMR și PRM, toate partidele au abuzat de afișajul electoral. E un bun exemplu de colaborare in Cluj-Napoca”, a declarat edilul pe un ton glumeț in cadrul unei conferințe de presa. Au fost identificate peste 900 de afișe amplasate in mod ilegal de catre fiecare din alianțele USL și ADR, a anunțat Emil Boc. Din acest motiv, amenzile primite de acestea s-au apropiat de limitele maxime legale. Candidatul independent Liviu Alexa și PPDD au lipit in jur de 400 de afișe, motiv pentru care au primit amenda mai mica, iar PPMT a pus 100 de afișe, in special in cartierul Manaștur.

Program prelungit pentru buletine

In cele trei saptamani de campanie electorala, Ministerul de Interne a inregistrat 557 de sesizari privind nerespectarea legii electorale, fara a fi semnalate insa evenimente deosebite. Majoritatea sesizarilor se refera la afisajul electoral, a anuntat purtatorul de cuvant al MAI Monica Dajbog, intr-o conferinta de presa. MAI anunta de asemenea prelungirea programului Birourilor de Evidenta a Populatiei.
Din totalul sesizarilor, 215 sunt posibile infractiuni, transmite reporterul Digi24. Aceasta inseamna ca unii candidati sau apropiati ai acestora le-au oferit alegatorilor fie bauturi alcoolice, fie servicii medicale sau mese festive, cazuri in care a fost sesizata Politia.
302 sesizari au fost inregistrate in mediul rural, iar 255 in mediul urban. Cele mai multe au fost inregistrate in judetele Prahova, Dambovita si Gorj, iar cele mai putine, in Bihor, Bistrita Nasaud si Tulcea, judete in care au fost inregistrate mai putin de cinci sesizari. Au fost aplicate si amenzi in 224 de cazuri, cuantumul acestora depasind 100.000 de lei.
De asemenea, autoritatile au decis sa prelungeasca programul ofiterilor de la Serviciile de Evidenta a Populatiei in saptamana dinaintea alegerilor. Sambata, 8 decembrie si duminica, 9 decembrie, ghiseele vor fi deschise toata ziua pentru eliberarea documentelor de identitate necesare la vot. Cel mai probabil, la jumatatea saptamanii viitoare MAI va anunta si numarul final al alegatorilor trecuti pe listele electorale permanente.

Diana Gabor

Potrivit Legii 35/2008, cu toate modificarile si completarile de rigoare, amenzile pentru afisajul ilegal sunt cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei

CAPITOLUL VII
Campania electorala

(4) Este interzisa utilizarea de catre partidul politic, alianta politica, alianta electorala, organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu ori candidatul independent a locurilor speciale pentru afisaj electoral astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri ori alt candidat independent.
(5) In alte locuri decat cele stabilite potrivit alin. (2), afisajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor sau, dupa caz, al detinatorilor.
(6) Pe un panou electoral fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale care participa la alegeri conform prezentului titlu ori candidat independent poate aplica un singur afis electoral. Un afis electoral amplasat in locurile prevazute la alin. (1) nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 300 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura.
(7) Sunt interzise afisele electorale care combina culorile astfel incat sa evoce drapelul Romaniei sau al altui stat.
(8) Politia, inclusiv politia comunitara, este obligata sa asigure integritatea panourilor si a afiselor electorale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.