În județul Cluj, potrivit unui comunicat ANSVA au fost livrate tone de carne de pasăre care ar putea fi infestată cu virusul gripei aviare. Carnea provine de la ferme de păsări din Ungaria care sunt în zone aflate sub interdicție.
Pănă acum, peste 22.000 de păsări din ferma din Maramureş unde a fost confirmat cel de-al doilea focar de gripă aviară au fost omorâte. Autorităţile au stabilit că cele două ferme în care a apărut gripa aviară au folosit acelaşi mijloc de transport pentru dejecţii.
Tone de carne de pasăre din zone sub interdicție au ajuns în România
Între timp 17 tone de carne de pasăre din zone aflate sub interdicţie în Ungaria, au fost livrate în România. Informaţia către ANSVSA a fost transmisă de Comisia Europeană. Ieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor (ANSVSA) a venit cu clarificări anunţând că din cele 17 tone de carne de pasăre care au fost distribuite în România, circa 13 tone au ajuns deja în 26 de judeţe.
În cele trei depozite care au achiziţionat carnea de pasăre, au mai rămas în momentul intervenţiei ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au netralizat 38 de kilograme. Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de judeţe din România: Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor.
Nu se poate controla extinderea virusului
Întrebată dacă există riscul extinderii virsului, şi prin extensie posibilitatea afectării consumului de carne de pui în România, Florica Durlea dr. coordonator situaţii de criză în cadrul ANSVSA a explicat că în pofida tuturor măsurilor, Autoritatea nu poate controla răspândirea visrului pe teritoriul european sau migraţia păsărilor sălbatice purtătoare de gripă aviară.
„Această circulaţie liberă pe piaţa europeană incubă şi un risc. Nu poţi tu România să îţi pui bariere fizic vorbind şi să nu existe şi la tine riscul contaminării cu microorganismele care circulă în toată Europa. Sursă naturală de virus gripal aviar o constitue pasărea sălbatică. România e traversată de cel puţin 3 culoare de migraţii. (…) Cum putem controla migraţia şi pasărea sălbatică?”, a declarat medicul ANSVSA.