Comisiile de specialitate ale Primăriei Cluj-Napoca iau decizii majore care influențează întregul demers al Municipiului. Consilierii locali care votează proiectele locale sunt cei care ar trebui să ofere un exemplu cetățenilor. După ce reporterul Gazeta de Cluj a analizat diversele profile ale consilierilor, din declarațiile de avere a lui Jurja Marius Sorel a reieșit că acesta este jucător la bursă din banii de la stat iar Mureşan Adrian încă investește bani în Disco Bamboo, firma radiată în care era asociat și care a intrat în insolvență acum 10 ani.
Deciziile majore la nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt luate de către consilierii locali care decid să voteze sau nu proiectele pentru cetățeni. Printre numărul mare de consilieri a diverselor comisii, reporterul Gazeta de Cluj a identificat două cazuri „interesante”: Jurja Marius Sorel, obține venituri doar de la stat și nu deține nicio afacere, preferând să joace la bursă sume destul de considerabile. Pe cealaltă extremă este domnul consilier ALDE Mureșan Adrian, care investește în mai multe firme pe care le „sponsorizează” cu riscul de a ieși în pierdere.
Jurja Marius Sorel joacă la bursă banii de stat
Jurja Marius Sorel este membru în Comisia de Buget, Finanțe și Patrimoniu din partea Partidului Național Liberal. Liberalul Marius Sorel a absolvit studii în domeniul științelor economice la nivel de master în cadrul Universității Bogdan Vodă din Cluj-Napoca. CV-ul acestuia nu a fost găsit în mediul online, prin urmare nu se poate face o analiză a experienței profesionale pe care domnul Jurja o deține sau nu se pot stabili care sunt criteriile pe baza cărora acesta se află în funcțiile pe care le deține.
Analizând declarația lui de avere, observăm faptul că averea domnului consilier este una modestă, acesta deține alături de soția sa un singur apartament de 64 mp în Cluj-Napoca dobândit în anul 1997 și două mașini cu o vechime de aproximativ 10 ani. Veniturile familiei Jurja provin în totalitate de la stat. Capul familiei lucrează la CNTEE Transelectrica SA de unde obține un venit anual de peste 34 de mii de lei. Și soția consilierului obține la rândul ei venituri de la stat de aproape 30 de mii de lei anual, fiind angajată la SC Filiala de întreținere și servicii energetice Transilvania Nord. Ceea ce se adaugă la aceste două venituri ale soților, este indemnizatia domnului Consilier Local pe care o primește de la Primăria Cluj-Napoca și care este în valoare de aproximativ 12 mii de lei.
Un lucru important care s-a făcut remarcat în momentul analizării declarației de avere este faptul că din veniturile de STAT pe care cei doi le dețin, joacă la bursă sume colosale. Cei doi dețin acțiuni la diferite societăți comerciale cotate la Bursa de Valori București în valoare de 150.000 de lei.
Activitatea administrativă a lui Sorel, nu „răsare”
Despre activitatea lui Jurja în Consiliul Local nu se pot spune prea multe deoarece acesta nu s-a făcut remarcat în presă printr-o anumită acțiune mai importantă și nici nu deține pe site-ul principal al Primăriei Cluj-Napoca rapoartele sale de activitate, ultimul datând din 2016. Activitatea sa din acel an se rezumă la: „În această perioadă am participat la şedinţele Consiliului de Administraţie ale grădiniţelor: „Am reprezentat interesele acestor unităţi de învăţământ atunci când am fost solicitat şi am încercat să intermediez legătura dintre Unităţile de Învăţământ, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Totodată am avut întâlniri de cartier la Clubul Pensionarilor din Mănăştur, de unde am preluat mai multe sesizări ale cetăţenilor şi am încercat cu ajutorul angajaţilor din Primăria Municipiului Cluj-Napoca să rezolvăm cât mai multe dintre ele”.
Mureşan Adrian investește într-un fost Club radiat
Consilierul Local Mureșan Adrian este membru în comisia de Probleme juridice, servicii publice și comerț din partea Partidului ALDE. Specializarea pe care acesta o deține nu are o strânsă legătură cu rolul pe care el îl are în cadrul Administrației Locale Clujene având în vedere că este specializat în ingineria construcțiilor de mașini.
Potrivit declarației de avere al acestuia, familia Mureșan deține trei terenuri în județul Cluj, două în Cluj-Napoca și o casă pe care au cumpărat-o în anul 2016 cu o suprafață de 273 mp și încă un teren în comuna Baciu de 3500 mp. În anul 2019, domnul Mureșan Adrian a făcut investiții majore în trei firme pe care el le administrează. Prima firma pe numele acestuia se ocupă de comerțul cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate. Firma MADCOM înființată în anul 2003 obținea venituri destul de considerabile, ajungând la cifra de afaceri de 693.371 lei în anul 2005, însă din 2010 până în 2014 a înregistrat o perioadă de pauză iar actualmente domnul Mureșan Adrian obține venituri modeste, având o cifră de afaceri de 126.836 lei. Acesta a acordat în anul 2019 suma de 23.200 ca împrumut în numele propriu firmei pe care o deține.
Cea de a doua firmă SC CURĂȚĂTORIE EXPRESS SRL se ocupă de spalarea si curatarea articolelor textile și a produselor din blană și a realizat o cifră de afaceri de 355.074 lei în anul 2018. Domnul consilier Mureșan Adrian a oferit un împrumut propriei firme în valoare de 242.658 lei în anul 2019.
Ultima firmă unde apare numele lui Mureșan Adrian este SC Disco Bamboo SRL. Efectuând o căutare pe lista firmelor din România, aceasta unde domnul consilier susține că ar fi împrumutat 424.000 lei în anul 2019, a fost radiată. Potrivit presei naționale, Adrian Mureșan în trecut a fost asociat la Disco Bamboo din Cluj-Napoca, clubul de fiță însă a intrat în insolvență acum aproximativ 10 ani. Datoriile pe care administratorii le aveau la Tribunalul Comercial i-au împins să între în stare de insolvență în formă simplificată. Cu toate acestea, se pare că domnul Mureșan încă mai investește bani în această afacere care nu mai există.