În comuna clujeana Panticeu, hotarârile luate de Consiliul Local sunt neglijate, în timp ce ultimul cuvânt îl are mereu primarul comunei, Aron Lungu. Aceeasi parere o are si Ioan Tamas, un localnic care sustine ca a fost „furat” chiar de catre primar. Toate necazurile omului au aparut în urma unor neîntelegeri iscate de la o pasune din comuna.

În decembrie 2003, Ioan Tamas, un localnic din satul Sarata, a cerut concesionarea a 150 hectare de pasune în zona numita “Costile”, dorind sa aduca acest teren la un nivel ca al tarilor dezvoltate, pentru a putea creste oi de export. Dupa cum afirma Tamas, pasunea a fost exploatata în mod haotic, nefiind întretinuta în nici un fel. Respectiva parcela de pamânt nu a adus nici un venit Consiliului Local, iar redeventa obtinuta în urma concesionarii ar fi adus un plus de venit autoritatilor locale. Ioan Tamas sustine ca pe propria cheltuiala  va derula un program de îmbunatatire a pasunii. De asemenea, în anul 2004, Tamas dorea sa faca în sat o ferma de animale rumegatoare si apicultura. Astfel, zona respectiva era promovata si crea locuri de munca pentru oamenii din comuna. “Doresc sa concesionez întreg corpul de pasune din satul Sarata, numit Costile pe o perioada de 49 de ani, pe care sa-l aduc în cel mai scurt timp la standardele europene”, afirma Tams. Pe lânga deschiderea unei ferme, îmbunatatirile pe care acesta dorea sa le aduca întregului corp de pasune consta în: constructia de fântâni si jgheaburi de adapare, sa faca lucrari de regenerare, curatare, întretinere, fertilizare a solului, sa planteze pe pâraie arbusti de zmeura, coacaza, catina, strugurasi si nu în ultimul rând sa etapizeze un program de întrebunitare a pasunii si un program de pasunat rational. Însa primarul Aron Lungu i-a solicitat un studiu de fezabilitate, studiu ce a fost adus de Ioan Tamas în luna ianuarie 2004. Pâna în luna iulie 2004, locatarul nu a primit nici un raspuns din partea primariei comunei, deoarece discutarea acestei probleme în cadrul sedintelor era mereu amânata. Primarul a sustinut ca cetatenii comunei nu sunt de acord, în ciuda faptului ca Tamas a reusit sa obtinuta suficiente voturi din partea locatarilor. Urmatorul pas era organizarea unei licitatii publice cu strigare privind închirierea pasunii pe o perioada de 15 ani, care a fost si ea amanata de catre primar.
 
Licitatie ilegala

În luna februarie 2004, Consiliul Local Panticeu a adoptat Hotarârea nr. 9 care cuprinde si faptul ca pentru închirierea unei suprafete de pamânt se face pe baza de caiet de sarcini si contract de închiriere. Pretul unui astfel de caiet era de 25 lei. În 15.04. 2004 s-a tinut licitatia din a carei comisie au facut parte primarul, viceprimarul, un inginer agronom si un consilier local. Presedintele de comisie, Ion Catalina, declara ca desi primarul a facut anuntul de închiriere în “Adevarul ”, numai pentru 70 de ha, iar licitatia s-a tinut pentru 153 ha, cât are pasunea respectiva. Într-un act emis de Judecatoria Dej apare clar ilegalitatea comisa de Aron Lungu: “Domnul Ioan Moldovan întreaba de ce se liciteaza 153 ha, iar nu 70 ha cum s-a anuntat în presa, iar domnul Catalina, viceprimar în aceea vreme, raspunde ca: anuntul în ziar a fost facut de domnul primar, care nu a respectat hotarârea consiliului local”. Conform declaratiei acestuia, licitatia a decurs legal, au participat trei persoane si a fost desemnat câstigator Ioan Tamas, care a oferit pretul de 98.000.000 lei. Primarul comunei a refuzat sa  încheie contractul de pasunat cu câstigatorul licitatiei pe motiv ca aceasta licitatie ar fi fost ilegala. Ion Catalina declara ca primarul  a afirmat în 17. 0.2004 ca licitatia nu a fost legala si a fost anulata de Prefectura Judetului Cluj, desi la sfârtitul licitatiei toti membrii comisiei au semnat ca licitatia a decurs normal. La patru zile dupa încheierea licitatiei, primarul a încheiat un contract cu alti doi cetateni, Ioan Imbroie si Ioan Moldovian.

Vrea dreptate

Prefectura Judetului Cluj citeaza printr-un act trimis lui Ioan Tamas, ca un contract de închiriere este lovit de nulitate când acesta este încheiat doar de primar, fara a avea la baza hotarârea Consiliului local. Astfel, cele doua contracte de pasunat încheiate de primarul comunei Panticeu sunt lovite de nulitate absoluta, în timp ce Ioan Tamas în calitate de ofertant câstigator al licitatiei publice are posibilitatea de a solicita pe cale judecatoreasca anularea celor doua contracte. Primarului i s-a întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu, de asemenea si autoritatile locale facându-se vinovate de închirierea unei suprafete de pasuni altor persoane decât câstigatorului licitatiei.
Chiar daca Ioan Tamas a câstigat procesul civil de la Judecatoria Dej, primarul nu a tinut cont de acest lucru, astfel în 2005 a reînnoit contractul cu Imbroie si Moldovian.
Nici pâna în ziua de azi Ioan Tamas nu a reusit sa câstige procesul. A ajuns sa fie judecat atât la Dej, Cluj, cât si la Bucuresti. Plateste avocatii si spera ca pâna la urma i se va face dreptate. “Sunt disperat. Nu mai stiu la cine sa apelez ca sa ma ajute. Am apelat la cei mai buni avocati, dar mereu mi s-a spus ca nu voi putea sa câstig procesul pentru ca “cei de sus” au mai multa influenta ca mine”, declara Ioan Tamas. Acesta a mai adaugat ca el a vrut doar bucata aceea de pasune pentru oile sale. A pierdut sume mari de bani de când se afla în aceasta situatie, chiar si banii platiti în momentul licitatiei. În declaratia ca martor, Ion Catalina a precizat ca Ioan Tamas a achitat la trezorerie suma necesara pentru închirierea contractului de pasunat într-un cont cu destinatia pasuni.

Primarul face legea

Ioan Tamas nu e singurul care se plânge de necazurile pe care le provoaca primarul comunei. Alexandru Colceriu, localnic al localitatii Sarata declara într-un act catre Judecatoria Dej: “Comuna Panticeu pe care o reprezint este împotriva primarului Aron Lungu care a pagubit comunitatea prin neîncheierea contractului de închiriere în urma licitatiei publice din 15.04.1004. Aron Lungu are cultul furtului cinstit si cine încearca sa-l înfrunte prin cai neortodoxe, el îl reduce la tacere sau îl obliga sa renunte. Tot ce face în comuna face doar în interesul lui si a celor care îl sustin. Primarul a pagubit comuna în anul 2004 cu 9.800 Ron la fel si în anii 2005 si 2006, plus investitiile de 1,5 miliarde din 2004-2009, asumate prin caietul de sarcini de catre câstigatorul licitatiei. Primarul nu a respectat legile 213, 215, 219 care dau dreptul oricarui investitor roman sau strain sa concesioneze sau sa închirieze suprafete agricole pentru a face investitii în agricultura cu apropiere de standarde europene”.

Beatrice Golondzac

Anuntul din “Adevarul de Cluj”: Primaria Panticeu, jud. Cluj, scoate la licitatie în vederea închirierii pe o perioada de 5-15 ani, suprafata de pasune de 70 ha, în locul numit Coaste. Licitatia va avea loc în data de 15.04.2004, ora 10:00 la sediul primariei. Doritorii vor depune o garantie de 10% din valoarea de licitatie.

Hotarârea cu nr. 9 a Consiliului local al comunei Panticeu: „Aceste contracte de închiriere pe o durata de un an sau pe mai multi ani se vor încheia pâna la data de 31 martie 2004 (licitatia a avut loc în 15 aprilie 2004), în baza cererilor depuse la secretariatul Primariei comunei Panticeu sau a adjudecarii lor la licitatiile organizate”.

6 COMENTARII

  1. de mult ati promis drumurile bune dar de cate mandate ati avut nu ati fost in stare sa faceti nimic in folosul satului.gropi cu sutele ati fost in stare sa puneti niste piatra pe drum, dar si aceasta numai la cei ce vau votat.dar asi vrea sa stiu de unde stitii dumneavoastra cine va votat si cine nu.ASTEPTAM INBUNATATIRI.Dar nu in zadar.si atunci vom fi toti multumiti.faceti proiecte.de exemplu bagati apa,gazul,etc.va vom multumi cand va fi cum ne dorim.astept un raspuns.

  2. primarul aronita este cel mai escroc si ticalos dintre toti primari ba primare nu mai baga banii in buzunare si fa si drumurile care trebe facute de exemplu la Sarat CAtalina chiar si in panticeu sun niste gropi de iti rupi masina sati fie rusine gunoiule

  3. aron lungu a falsificat alegerile 2012!! oamenii nu il mai vor, nu face nimic pentru comuna, numai isi baga banii in casa personala! a dat ajutoarele alimentare la oameni cu circa o sapt inainte de intrarea in perioada electorala, ca sa nu para mita. precum o caracatita a pus in comisiile de vot din fiecare sat cate un tentacul de-al sau care pun oamenii sa voteze pe borderouri false si care voteaza si semneaza in locul celor care nu vin la vot!!! e strigator la cer halul in care arata drumurile din comuna! oare cat mai poate fura satana? si nevasta-sa care de mult trebuia sa iasa la pensie vrajitoare in invatamant, tine si ea cu dintii de postul ei, nu lasa pe altii tineri sa lumineze mintile copiilor

  4. problema f grava pe podul ce leaga iesirea din satul darja (com panticeu)spre cubles, o groapa cu diametrul de vreo 50-70 cm. risc mare de raniri si caderi pentru copii, animale !

  5. in panticeu dumnezeu si-a intors fata de la oameni? e o comuna in care se traieste ca in evu mediu, cu wc in fundu curtii, cu padurile defrisate masiv, cu acordul tacit al primariei si politiei. multa mizerie si ignoranta, oamenii sunt cumparati cu ajutoarele de la uniune! pacat de istoria luminoasa a comunei, de mult apusa sub lungu aron..
    Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
    Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
    Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni! doar tepes sau dumnezeu ne mai pot salva! ca uslu la putere o sa ingroape tt tara in noroi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.