In CSM incepe “razboiul rozelor”

Pe fronturile politice din casta robelor se concretizeaza baricade si atacuri noi conduse de reprezentantele feminine ale justitiei. In momentul de fata, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, dupa ce au incercat sa puna bete in roate numirii Monei Pivniceru in functia de ministru al Justitiei, sunt atacati de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) care cere demisia conducerii CSM. Sefa UNJR, judecatoarea Natalia Roman (absolventa a Facultatii de Drept a UBB, promotia 1997) nu este la primul memoriu in care cere demisia unei categorii de magistrati. In acelasi timp si judecatoarea Viorica Costiniu ataca CSM din spatele AMR-ului.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania este condusa de judecatoarea Natalia Roman, presedinte al Tribunalului Targu Mures. Saptamana trecuta, UNJR a emis o petitie conducerii CSM prin care cerea demisia in bloc a membrilor daca csm-istii nu vor reprezenta in mod obiectiv interesele justitiei.
In acest fel, pentru prima data in ultimii zece ani, organizatiile magistratilor par sa se cristalizeze in jurul ministrului Justitiei, asta dupa ce Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), asociatie condusa de Viorica Costiniu (prietena ministresei Mona Pivniceru), a sanctionat CSM pentru tergiversarea solutionarii demisiei lui Pivniceru pentru a putea fi numita in functia de ministru.
In primavara acestui an, Natalia Roman a candidat pentru un loc in CSM, dar nu a reusit sa il obtina.
“Constatam ca interesul domniilor voastre se indeparteaza tot mai mult de la aceasta misiune constitutionala. Dezamagirile legate de performantele noului Consiliu au culminat cu schimbul intolerabil de replici din cursul saptamanii trecute la un nivel ce, in mod categoric, nu caracterizeaza magistratura si nu reprezinta corpul profesional care v-a incredintat mandatul. Daca in perioada de inceput a functionarii institutiei, in forma sa prevazuta de Legea 317/2004, fata de lipsa experientei in privinta unor astfel de organisme si de inexistenta unor bune practici, s-au putut gasi scuze pentru derapajele membrilor Consiliului, cu totul altfel se pune problema in prezent, cand institutia functioneaza de o perioada considerabila de timp si s-a ajuns la un moment in care se analizeaza, in discursul public, eficienta si utilitatea sa. Acum, cand se pune problema revizuirii Constitutiei sub aspectul componentei Consiliului, nu exista nicio scuza pentru un esec.
De aceea, am decis ca trebuie sa avem o pozitie transanta de delimitare, iar motivul pentru care prezenta scrisoare este una inchisa tine de necesitatea de a proteja imaginea unei institutii pe care domniile voastre nu va sfiiti sa o faceti vulnerabila prin schimbul public de replici marcat de acuzatii reciproce, ironii grosolane, jigniri si greseli de ortografie. Dezavuam hotarat aceasta imagine, care se rasfrange, din pacate, nu doar asupra institutiei, aspect destul de grav el insusii, ci si asupra intregului corp profesional”, arata petitia UNJR.

Afara cu judecatorii corupti!

Inainte cu aproximativ doua luni, Asociatia Magistratilor din Romania a emis un comunicat potrivit caruia, CSM "nu i-a reprezentat in mod cert pe magistraţi", atunci cand a "tergiversat inexplicabil" numirea Monei Pivniceru in funcţia de ministru al Justiţiei.
"Consiliul Superior al Magistraturii, prin poziţia adoptata, greu de inţeles, de a tergiversa in mod inexplicabil finalizarea procedurilor pentru titularizarea dumneavoastra in fruntea Ministerului Justiţiei nu i-a reprezentat in mod cert pe magistraţi. Regretam ca membrii reprezentantului autoritaţii judecatoreşti nu au avut decenţa de a adresa mulţumiri colegului lor, judecator Mona Maria Pivniceru, pentru activitatea de mai bine de doua decenii, desfaşurata in justiţie", noteaza AMR in scrisoare.
Aceasta nu este prima petitie pe care Natalia Roman atrage atentia asupra judecatorilor care “uita” in ce echipa ar trebui sa joace.

"Intr-un stat de drept, un gest reflex intr-o astfel de situatie ar trebui sa fie demisia din functia de conducere, atitudine ce ar demonstra integritatea, verticalitatea si curajul pe care trebuie sa le detina orice persoana aflata in varful ierarhiei oricarui sistem, nu doar a celui judiciar”, spun cele doua judecatoare. Cei doi magistrati mai cer ca toate cercetarile sa fie efectuate cat mai rapid pentru a dovedi vinovatia sau nevinovatia persoanelor acuzate.

De asemenea, cele doua organizatii sustin eliminarea pensiei de serviciu in cazul magistratilor condamnati pentru infractiuni de coruptie, dar si suspendarea solutionarii cererii de pensionare pana la finalizarea dosarului in care magistratul este cercetat. Aceste afirmatii sunt o reactie la cererea de pensionare avansata de Iuliana Pusoiu, unul dintre judecatorii cercetati de procurorii DNA. Aceasta atentionare a venit dupa ce DNA a anuntat inceperea efectuarii de cercetari fata de Gabriela Barsan, presedintele Sectiei de contencios administrativ, de Iuliana Pusoiu, judecator la aceeasi sectie, avocata Claudia Gherbovan-Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac. Procurorii le-au acuzat pe cele doua judecatoare ca intre mai 2010 si mai 2011, ar fi primit mai multe bijuterii, bilete de avion si excursii in strainatate pentru a da solutii favorabile intr-un dosar pe numele lui Gabriel Chiriac.

Demisia in bloc!
In petitia uniunii semnatarii au cerut demisa in bloc a membrilor CSM. “Va reamintim, stimati colegi, ca definitia din limbajul comun a notiunii de „consiliu”, verificabila in dictionare, este aceea de „colectiv organizat cu sarcini de conducere”. Prin urmare, asemenea organism presupune existenta unor persoane dispuse a se asculta unele pe celelalte si a-si rezolva problemele interne prin dialog si vot, in spirit de respect reciproc. Dimpotriva, este in flagranta contradictie cu notiunea de „consiliu” existenta unor grupuri de interese care isi rezolva conflictele si problemele de orgoliu personal prin declaratii publice de nivel inacceptabil, afectand astfel imaginea unei institutii fundamentale si contribuind la pierderea increderii cetatenilor in justitie. Asa cum fara indoiala cunoasteti, exista nenumarate probleme in cadrul sistemului judiciar care necesita energia si dedicatia domniilor voastre. In conditiile in care, din cauza neintelegerilor si a neincrederii reciproce, nu puteti totusi functiona ca un Consiliu, va solicitam sa va asumati in mod responsabil o demisie in bloc. Justitia are nevoie de un Consiliul Superior al Magistraturii, nu de 19 membri individuali incapabili sa vada interesul sistemului mai presus de interesele personale”.

Razvan Robu

1 COMENTARIU

  1. pai daca-i dati afara pe toti judecatorii si procurorii corupti o sa va gasiti in situatia in care n-o sa mai aveti angajati in ast domeniu;totusi ar fi un inceput…dar cind….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.