La mijlocul săptămânii trecute a avut loc al patrulea termen din procesul în care doi poliţisti ai Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (BCCO) Cluj, Alin Pintican şi Adrian Balaj sunt acuzaţi de purtare abuzivă. La ultimul termen au fost audiaţi Dan Tudorache şi doctoriţa din arestul IPJ Cluj, care şi-au susţinut declaraţiile date în cursul urmăririi penale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, Pintican şi Balaj riscă o pedeapsă cu închisoarea de maxim trei ani.

La data de 18.11.2010, a avut loc al patrulea termen al procesului în care Radu Vadim Mureşan îi acuză pe cei doi poliţişti ai BCCO Cluj că l-au înjurat şi lovit în timp ce îl anchetau. La acest termen au fost audiaţi Dan Tudorache, care era şi el audiat în sediul BCCO Cluj, precum şi doctorul din arestul IPJ Cluj, care a constat urmele de violenţă cînd Mureşan a fost adus de la audiere. Chiar dacă şedinţele de judeată au fost declarate secrete de Maria Boier, magistratul care prezidează acest dosar, cei prezenţi la proces au declarat că ambii martori audiaţi şi-au menţinut declaraţiile date în faţă procurorului de caz. Tudorache a susţinut că se afla într-o altă cameră din sediul BCCO Cluj şi că l-a auzit pe Mureşan strigând că este bătut, iar doctorul care era de gardă în arestul IPJ a consemnat faptul că partea vătămată prezenta urme de violenţă după ce a fost de la audieri.
Proces secret
În 16 septembrie a avut loc primul termen în care Alin Pintican şi Adrian Balaj, poliţişti din cadrul BCCO Cluj sunt acuzaţi că l-au bătut pe Mureşan Radu Vadim, un tânăr de 23 de ani, în timp ce era anchetat de cei doi. La prima înfăţişare, Pintican şi Balaj au fost prezenţi în sala de judecată şi au înaintat judecătorului Maria Boier un document prin care au cerut ca procesul să fie judecat cu “uşile închise”. De asemenea, pentru a îşi argumenta această cerere, cei doi au susţinut în faţa instanţei că acest caz a fost excesiv mediatizat în presă, iar acest lucru ar putea aduce atingere demnităţii sau vieţii intime. Astfel, Maria Boier, magistrat în cadrul Curţii de Apel Cluj, a declarat procesul secret în baza art 290, al 2 din Codul de procedură Penală. textul de lege care stă la baza acestei decizii este următorul “Dacă judecarea în şedinţa publică ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnităţii sau vieţii intime a unei persoane, instanţa, la cererea procurorului, a părţilor ori din oficiu, poate declara şedinţa secretă pentru tot cursul sau pentru o anumită parte a judecării cauzei”.
“Zânele”
Conform cercetărilor derulate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Balaj şi Pintican susţin că persoana maltratată s-a lovit cu genunchiul în ochi. Dacă, Mureşan Radu Vadim, partea vătămată, în timp ce era anchetat şi încătuşat, s-a lovit sau nu cu genunchiul în ochi, va rămâne la latitudinea judecătorilor, însă cert este că Mureşan a luat bătaie de la cei doi poliţişti BCCO Cluj de la o simplă greşeală gramaticală. “Din declaraţiile părţii vătămate rezultă că învinuitul  Pintican Vasile Alin l-a întrebat în mod ironic raportat la discuţiile contradictorii anterioare dacă “este profesor de română”, şi după ce i-a cerut să ocupe loc pe un scaun, i-a aplicat o lovitură de picior peste tibia păiciorului său stâng, respectiv mai multe lovituri cu palma în zona capului. În această altercaţie a intrat şi învinuitul Balaj Petrică Adrian care a aplicat o lovitură de picior în zona ochiului drept al părţii vătămate Mureşan Radu Vadim. Tot din declaraţiile părţii vătămate rezultă că în timp ce a fost lovit ar fi fost înjurat de mamă de învinuitul Pintica Vasile Alin care l-ar fi făcut de asemenea “jegos şi drogat”, promiţându-i că până la terminarea anchetei în va transforma într-o “zână”, arată rechizitoriul. Din fericire pentru victimă, care începuse să strige că ia bătaie, la un moment dat şi-a făcut apariţia Petru Filip, coleg cu Pintican şi Balaj în cadrul BCCO Cluj. Cei doi au încetat să îl mai bată pe Mureşan şi l-au mutat într-un alt birou de anchetă. Conform declaraţiilor date de Pintican şi Balaj, în această perioadă de timp Mureşan şi-ar fi tras un genunchi în ochi, chiar dacă era încătuşat cu mâinile la spate. Raportat la rechizitoriu, în acest moment declaraţiile poliţiştilor încep să se încurce, lucru observat de procurorul de caz.

“Din actele de urmărire penală rezultă că lucrătorii de poliţie cu această ocazie, între orele 15.00-15.30, au încheiat un proces verbal semnat de Balaj Petrică Adrian, Pintican Vasile Alin şi Filip Petru din care rezultă că partea vătămată s-ar fi lovit în faţă cu genunchiul drept . Deşi din acest proces verbal rezultă că cei doi învinuiţi şi martorul Filip Petru au văzut când partea vătămată s-a autovătămat, cu ocazia confruntării dintre învinuitul Balaj Petrică Adrian şi partea vătămată Mureşan Radu Vadim, primul a spus că nu a văzut momentul când Mureşan Radu Vadim şi-ar fi aplicat o lovitură de genunchi în zona feţei”, mai arată rechizitoriul. De asemenea, Mureşan a obţinut mai multe certificate medico-legale din care se arată că a fost bătut. Colegii celor doi poliţişti au declarat ca martori că nu l-ar fi văzut pe Mureşan lovindu-se cu genunchiul în ochi, iar la ieşirea din anchetă, din sediul BCCO Cluj, toţi declarând că partea vătămată nu prezenta urme de violenţe. Cu toate acestea, la arest, şeful de schimb, Radu Lungu a consemnat într-un raport că Murelan avea faţa tumefiată. Din nefericire, după un an de zile, Lungu nu şi-a mai adus aminte de acest raport, aşa că a declarat în faţa procurorului că “nu a constatat leziuni corporale vizibile” pentru a nu le crea probleme colegilor.
Răzvan Robu

Citeşte pe aceeaşi tema:

 

Presa, arma de şantaj a poliţiştilor

Despre nesimtire si alti demoni

La Puşcărie, băieţi! 

1 COMENTARIU

  1. NU VA MAI REPETATI ATAT , A-TI SCRIS PATRU ARTICOLE DAR DE FAPT ESTE UNUL SINGUR , APROAPE CA SUNT IDENTICE DOUA TREI CUVINTEI IN PLUS SAU IN MINUS. MAI SCRIETI SI VOI CEVA INTERESANT SI MAI DIVERSIFICAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.