În locul unei clădiri istorice de secol XIX de pe str Moților se va construi un spital de chirurgie, o investiție de 12 milioane de euro.

Acestă documentație se întocmește la cererea beneficiarului – S.C. ENTUSIA S.R.L. pentru terenul situat în Cluj – Napoca, Calea Moților, nr. 23. Dorința beneficiarului este ca după aprobarea PUZCP să autorizeze și să edifice un spital cu specificul chirurgie și transplant. Imobilul nou propus va avea un regim de înălțime de 3S+P+4E+Eth, a cărui subsol va fi destinat garării autovehiculelor și spațiilor tehnice. 

Drumul de acces existent se propune spre dezvoltare la nivelul unei străzi – pentru a fi folosit în comun de clinicile aflate în imediata vecinătate (Institutul Inimii, Policlinica de diabet, Clinica ORL, Chirurgie 2) a căror acces de pe Calea Moților se află la sud-estul parcelei studiate. De asmenea, se propune ca o suprafață de 92,65 din terenul studiat (606 mp) să fie donată către domeniul public, aflat în administrația Spitalului Județean Cluj-Napoca, în vederea îmbunătățirii accesului auto către ansamblul de clinici, arată zcj.ro. 

Staționarea autovehiculelor se va realiza numai în garaje colective subterane. Se va prevedea la sol un spațiu pentru parcarea ambulanțelor pentru transferul pacienților: ”Se recomandă asigurarea unui număr de locuri de parcare dublu față de necesarul calculat, dat fiind lipsa locurilor de parcare din zonă. Locurile de parcare suplimentare față de necesar vor putea fi folosite de către publicul larg în sistem cu plată”, menționează documentele publicate de municipalitate.

„În urma aprobării PUZ-ului prin HCL se va realiza un spital cu funcțiuni complexe și profil chirugical – chirurgie abdominală, toracică și vasculară și transplant. Investiția totală se va situa în jurul valorii de 12 M euro. Acestă dotare vine în completarea funcțiunilor medicale publice deja prezente, Insitutul Inimii, Institutul de Transplant Renal, Clinia ORL, Chirurgie 2 și Diabet. Funcționarea acestui nou spital se va face în sinergie cu celelalte unități medicale adiacente. De asemenea prin proiect se prevede lărgirea accesului la două benzi, din str. Moților, pentru complexul clinicilor publice. Toate investițiile prevăzute în proiect se vor face exclusiv pe cheltuiala Beneficiarului”, arată proiectanții de la Trans Form. Semnătura îi aparține cunoscutul arhitect Vlad Negru. 

Spitalul demolează o clădire din secolul XIX

” Imobilul din strada Moților nr. 23 ocupă o parcelă din frontul de sud al străzii, fiind o construcție de zidărie pe două niveluri (D+P) ridicată în ultimul deceniu al secolului XIX după un plan în formă de L”. În prealabil obținerii avizului de oportunitate s-a întocmit și un studiu istoric.

Anul trecut, Entusia SRL a primit undă verde, de la Comisia Județeană de Urbanism, pentru construirea spitalului privat pe strada Moților, la nr. 23, dar la cererea Comisia de monumente istorice, heliportul prevăzut inițial în proiect a fost tăiat, la fel și un etaj înălțime.

1 COMENTARIU

  1. Da, s-a scos heliportul, dar s-a bagat metroul. Acuma se dezbate la primarie, in Comisia de Gherle si alte Parascovenii, pe ce parte vor fi statiile si cine va vinde covrigi si suveniruri pe peroane

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here