Dezvoltarea mai multor ansambluri imobiliare se află în dezbatere publică la Primăria Cluj-Napoca. Un avocat vrea să construiască pe bulevardul Muncii, fosta fabrică Fimaro va deveni zonă de locuit și un alt ansamblu imobiliar se va edifica în spatele gării.

Administrația locală clujean propune dezbaterea unor proiecte imobiliare din oraș. Spre exemplu, pe Bulevardul Muncii 191 – 195, pe un teren de 5.600 mp, au început demersurile pentru edificarea unui proiect imobiliar. Prin Planul Urbanistic Zonal supus dezbaterii se propune dezvoltarea zonei și construirea unui imobil mixt și a unuia de locuințe colective. Proiectul prevede și amenajarea unui spațiu verde cu acces public nelimitat. Cele două imobile aflate în dezbatere ar urma să aibă 5 etaje, iar la subsol vor fi locuri de parcare. Pentru accesul auto se propune realizarea unei zone de circulație de interes local cu o cale de acces de 12 metri, de unde prin intermediul unor rampe auto să se asigure accesul la subsolurile celor două imobile.

Înaintea recepțiilor construcțiilor, se va reamenaja alveola pentru stația de transport în comun între aleea propusă prin PUZ și până la stâlpul CTP din partea estică a zonei, inclusiv trotuarul pentru care se va asigura lățimea 3 metri pe toată lungimea alveolei. În acest caz, proiectantul ansamblului este Bogart Construct.

”Se propune realizarea unui drum de acces auto direct din bulevardul Muncii, având un profil de 12 metri și care să asigure mai departe accesul prin niște rampe, către subsolurile imobilului 1 și 2 ; trotuarele pentru circulațiile pietonale vor avea lățimea de minim 1.50 metri ; pentru lărgirea străzii Ciucea, care se află la nord de terenul studiat se propune o dezmembrare de aproximativ 120mp, pentru a realiza un profil de 12m lățime”, se arată în descrierea proiectului.

La Fimaro, investitorul are pierderi consistente dar investește într-un proiect imobiliar

Un alt proiect imobiliar se va edifica pe amplasamentul fostei fabrici Fimaro. Pe terenul, cu o suprafață de 3,1 hectare se vor construi mai multe clădiri cu regim diferit de înălțime, între 5 și 11 etaje, cu o înălțime maximă admisă de 48 de metri. Indicii urbanistici maxim admiși în această zonă sunt de 60% – POT și 2,8 – CUT. Deoarece parcela se învecinează și cu pârâul Nadăș se propune o retragere de minim 13 metri. În privința accesului auto, legătura se va face din strada Corneliu Coposu și strada Strungarilor, iar pe lungimea frontului la strada Coposu se va realiza o bandă suplimentară pentru accesul în incintă.

”Restructurarea ansamblului Fimaro vizează îmbunătățirea calității urbanistice a unui areal mai larg, cu posibilitatea dezvoltării de tip brownfield înspre est, pe culoarul Nadășului și al căii ferate.

Configurația urbanistică propusă este adaptată unei dezvoltări în trepte a arealului. Zona a devenit activă în ultimii doi ani prin construirea de locuințe la strada Corneliu Coposu și apariția unei dotări sportive la sud de pârâul Nadăș.

Restructurarea incintei Fimaro poate constitui un impuls pentru conversia zonelor industriale de la sud (Fimaro Sud, 16 februarie, Institutul Minier), activându-se astfel întregul culoar destinat restructurării.

Culoarul Nadășului are un potențial de dezvoltare a rețelei de legături pietonale, care va contribui la creșterea atractivității arealului”, a se arată în documentația de specialitate întocmită de Planwerk.

Beneficiarii proiectului sunt SC Fimaro Invest SA, Fimaro Development, Carmen și Florin Uță, Mona și Cătălin Dumitru.

Este interesant de arătat că principalul beneficiar al investiției Fimaro Invest SA este o societate pe acțiuni administrată, prin intermediul altei societăți, de Horațiu Taica, un om de afaceri apropiat liberalilor.

Bilanțul financiar al Fimaro Invest arată că, în 2018 compania a avut o cifră de afaceri de 50.000 de lei, iar anul trecut a fost de 4,7 milioane de lei! Societatea a declarat un singur angajat și o pierdere de peste 270.000 de lei.

Peste 250 de apartamente în spatele gării

În spatele gării se va edifica un alt proiect imobiliar, în continuarea celui deja existent, Liberty Technology Park, care astfel se va extinde.

Pe suprafața de 4,5 ha se vor edifica șase clădiri din care  două imobile vor avea 250 de apartamente, trei vor fi destinate spațiilor de birouri și se va construi o grădiniță.

Regimul de înălțime admis pentru grădiniță este  va fi de (1-2S)+P+E, iar celelalte clădiri vor avea un regim de înălțime de 5 etaje. Trei dintre subsolurile clădirilor vor fi amenajate pentru peste 1.000 de locuri de parcare pentru autoturisme și 717 pentru biciclete.

De asemenea, investitorul se obligă să amenajeze două stații de biciclete publice „Cluj Bike” ce vor fi preluate cu titlul gratuit în patrimoniul Municipiului Cluj-Napoca anterior recepției corpului A, un teren de 1.800 mp cu acces direct din str. Oașului Fundătură, ca spațiu verde cu loc de joacă pentru copii, ambele fiind preluate ulterior cu titlu gratuit de primăria clujeană. Amenajarea se va realiza în baza unui proiect de specialitate, avizat și va consta în loc de joacă pentru copii, cu dotări specifice, zonă de fitness în aer liber, zonă de relaxare, mobilier urban, alei pietonale, amenajare peisageră cu gazon, arbuști și arbori. Investiția estimativă asumată pentru amenajarea parcului este de aproximativ 200.000 de euro.

Dezvoltare urbanistică masivă în spatele gării

Tot în spatele gării din Cluj Napoca, pe fosta platformă Tehnofrig, administrația clujeană a avizat recent edificarea unui proiect imobiliar propus de firma Nord Conforest Invest. Se va edifica un imobil de birouri cu 6 etaje pe strada Fabricii de Chibrituri, numerele 5-11, frontul vestic. Clădirea cu funcțiuni mixte va avea o înălțimea maximă de 2S+P+6E (25 metri) iar accesul se va realiza din strada Fabricii de Chibrituri. De asemenea, pe parcelele învecinate, investitorii de la GEAINV au două proiecte de ansambluri rezidențiale, unul în spatele magazinului Dedeman cu 4 clădiri de locuințe și birouri, dar și un magazin Lidl și un ansamblu peste râul Nadăs, cu 10 blocuri cu regim de înălțime de până la 8 etaje.

4 COMENTARII

  1. Imbecilitatea pare de neoprit a amplasa pe locul unei Fabrici dormitoare, uneori cu distrugerea liniilor de tren ce descarcau la rampe cu pod rulant.

  2. Sunt false informatiile cu asa zise cresteri/scaderi de preturi la vanzari de imobiliare zona Cluj Napoca. Total Fals! Nu mai spun ca deja visuriile sau iluziile de imbogatire peste noapte a ajuns sau a fost copiat de sate/comune aflate la 10-20-30 km de Cluj Napoca….(iluzie si iluzie ca apartamentul/casa  din 1960..1975…1978–1990..2000 etc.etc. valoreaza miliarde de RON- sa nu foiu nesimtit… altii nu stiu ce este una moneda EURO)

    Daca te limitezi doar sa obtii informatii de la agentii imobiliare…te asigur ca ai intrat in mafie de tip a la Clujeana! Astia din urma, iti spun si,si,si,si,si ca 1metru de finisaj (repet ! finisaj..) a ajuns si 200 euro/m2 (…) Pana la urma, nici n u ma mira, ca jurnalist ce esti sa patrunzi in calculatoarele sau sa vezi cu ochii tai/investighezi informtiile de pe masa agentiilor imobiliari… Multi dintre acestia- agenti imobiliari-  abia astepata sa vanda cel mult (cel mult!) 2 aparatmente/case pe luna…ca sa vada si sa  primeasca drept rasplata acel comision de 2% din valaoarea totala a vanzarii apartamentului/casei. 

    Am fost foarte curios sa aud personal si sa intalnesc clienti (4 la numar)  potentiali cumparatori de apartamente in Cluj…3 oameni de afaceri si un domn familist muncitor avand salariu 1.500 RON in mana ) si (cu zambet pe fata- se distreaza auzind de sumele iluzorii… si spun-in concluzie- ca niciodata … dar niciodata… nu ar da 40-50-60-70-80…miii de euro….pe apartament sau casa – de cel mult intre 30-70 metri patrati!!! 
    Nici eu, care scriu, nu as da banii astia!! Abia astept sa vad 10.000 euro cash in mana sau ca imi da banca…:)

    Iluzie si vrajeala mare pe piata imobiliara ca apratamentele valoreaza preturiile de sus… Cu banii aceia, poti deschide afacere (atentie AFACERE – eu mi-as deschide AGENTIE IMOBILIARA SAU CHIAR ZIAR LOCAL ! )  sau de ce nu sa te muti cu familia intr-un oras Europena (verde)….sau dincolo de vrajeala de mai sus…ce banca iti da banii de sus?

    Ma gandesc si la jurnalistii care scriu despre subiecte de imobiliare…ce interese au ? sau daca au vazut ei insisi 10.000 euro in mana / cash ?

    Sa fim seriosi…omul de rand (potential vanzator) nicimacar nu a vazut 10.000 EURO cash…..atentie! si repet !!… in mana (…)

    Un fel de CARITAS al aniilor 90 …dar pe zona de imobiliare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.