În plină criză de pandemie, peste toate ordonanțele militare, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încheiat cu firma clujeană Lecom Birotică Ardeal un contract cadru cu un plafon de 569.977,69 de lei, fără TVA pentru ”Echipamente și accesorii pentru computer, cartușe de toner pentru imprimante și multifuncționale pentru DRDP Cluj”.

Actul a fost semnat în data de 25 martie, iar produsele vor fi furnizate către Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj.

Acționarii și administratorii firmei sunt Centea Darius Ciprian (46% din acțiuni) și Wotsch Gunther Erich (54% din acțiuni). Acționarul majoritar este cetățean german, originar din Mediaș, jud Sibiu, și a făcut parte din camarila binomului Băsescu – Udrea. Wotsch a candidat pentru un post de parlamentar european din partea Mișcării Populare.

Wotsch Gunther Erich

El a fost urmărit de Securitate pe vremea lui Ceaușescu pentru suspiciuni de evaziune. De asemenea, Securitatea l-a suspectat de culegere de informații economice.

Pentru a completa tabloul acestei achiziții trebuie menționat că, în cadrul CNAIR Ionuț Masala ocupă funcția de director Economic și financiar, adică departamentul în care se decide necesitatea diferitelor tipuri de achiziții, printre care și nevoia direcției clujene pentru cartușele de imprimantă.

Ionuț Masala

Masala mai ocupă și funcția de membru în cadrul consiliului de administrație al companiei Sorocam, una dintre societățile care încheie contracte pe bandă rulantă cu CNAIR pentru execuția, refacerea și modernizarea drumurilor. Compania este deținută de concernul francez Colas în parteneriat cu CNAIR. În perioada în care Ministerul Transporturilor a fost condus de PDL-iști (vezi cazurile foștilor miniștri Anca Boagiu și Radu Berceanu), contractele către Colas au mers ca unse.

Acest contract a fost licitat în condițiile în care pe 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a emis un decret prezidențial în urma căruia instituțiile publice au suspendat organizarea de licitații publice pentru achizițiile care nu au legătură cu starea de urgență.

Spre Exemplu, Primăria Cluj Napoca a decis să supende mai multe licitații publice în valoare de zeci de milioane de lei.

Printre acestea se numără:

– contractarea unui credit în valoare de 400 de milioane de lei, reprezentând o finanțare rambursabilă. Contractul de credit dorit de primărie ar fi trebuit să se deruleze pe o perioadă de 30 de ani (360 de luni), însă achiziția a fost anulată, deoarece „au fost depuse numai oferte inacceptabile sau neconforme”, potrivit unei notificări inserate în anunțul de atribuire anulat.

-dezvoltarea laboratorului aferent proiectului „Cluj Future of Work”, în sumă de 1.980.960 de lei fără TVA, pentru a achiziționa echipamente constând în pachete software și sisteme informatice pentru proiecții video și cinematografice, necesare .

-procurarea a 18 stații de autobuz cu acoperișul verde. Inițial, autoritatea contractantă anunța derularea unei proceduri simplificate, în urma căreia ar fi trebuit să achite de la bugetul local suma de 631.043,76 de lei fără TVA. Din aceasta, 202.764,72 lei fără TVA ar fi costat șase stații cu acoperișul verde, fără pereți laterali, iar suma de 428.272,04 lei fără TVA ar fi trebuit să fie cheltuită pentru 12 stații cu acoperișul verde, prevăzute cu pereți laterali.

-încheierea unui acord-cadru având ca obiect execuția unor lucrări de desființare a construcțiilor executate nelegal de persoane fizice sau persoane juridice pe domeniul privat al acestora. Valoarea contractului anulat se ridica la suma de 2.324.507,24 de lei fără TVA.

– Reabilitarea și extinderea Skatepark Rozelor, un contract în valoare de 2.667.369,85 de lei fără TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here