La sfârșitul lunii decembrie 2018, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a transmis șapte sesizări referitoare la suspiciuni de plagiat către Ministerul Educației şi Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Sesizările vizează şapte doctori, printre care și Toma Rus. În sertarul cui zace dosarul doctorului copy-paste, Toma Rus?

Din lotul lunii decembrie a anului trecut de doctori reclamați de Academia SRI este Toma Rus, clujean ce a condus mai multe structuri locale de poliție înainte de a fi avansat în conducerea centrală a IGP. În 2008-2009, a fost șeful Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2008-2009).

În primul și cel mai scurt mandat pe care Gabriel Oprea l-a avut ca ministru de Interne (care a durat două săptămâni), Toma Rus a fost subsecretar de stat și adjunct al șefului Departamentului Ordine și Siguranță Publică.

De altfel, Gabriel Oprea i-a fost şi conducător de doctorat. La data susținerii tezei sale, în 2011, Toma Rus era lector la Universitatea „Spiru Haret” și cadru didactic asociat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Criminalitatea organizată − vulnerabilitate la adresa securității naționale” este titlul lucrării care i-a adus titlul de doctor.

Președintele comisiei de susținere a fost Gheorghe Teodoru Ștefan, care era rector al Academiei SRI la acel moment. Cei trei referenți care au decis să-i acorde titlul de doctor sunt Vasile Dîncu − fost vicepremier în guvernul Cioloș și unul dintre bunii prieteni ai lui Gabriel Oprea, Mihail Vasile Ozunu − președinte de onoare al Colegiului Național de Apărare, și Gheorghe Toma − secretar general al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN).

Doctor copy-paste?!

În 21 ianuarie 2019, membri ai Comisiei de analiză din cadrul ANIMV au analizat tehnic teza de doctorat a lui Toma Rus.

”Am analizat Rapoartele de Similitudine ale tezei menționate, realizate la nivelul Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul” folosind programul www.sistemantiplagiat.ro validat prin Ordin nr. 3485/24.03.2016 privind lista programelor recunoscute de CNATDCU și utilizate la nivelul instituțiilor de învățământ superior organizatoare de studii universitare de doctorat și al Academiei Române, în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările științifice. Totodată, am analizat, în întregime, din punctul de vedere al respectării normelor academice de redactare a unei lucrări științifice și a eticii universitare tezei de doctorat”, spun membrii comisiei.

Prin urmare, raportul de analiză arată că 25,7% este coeficientul de similitudine 1 (adică, procent al documentelor analizate care au fost identificate în alte surse, excluzând fragmente găsite în Baza de Date cu Acte Legale), iar 7,6% este coeficientul de similitudine 2 (adică, numărul de procente al documentelor analizate găsite în alte surse, exceptând fragmentele găsite în Baza de date a Actelor Legale – numai fragmentele mai mari de 25 de cuvinte sunt luate în considerație).

Referitor la celelalte situații de similitudine s-a constatat preluarea integrală sau parțială din textul sursă, fără citarea sursei și menționarea autorului a unui număr de 3.791 cuvinte (din totalul de 101.484 cuvinte al tezei).

Comisia de analiză a analizat teza de doctorat a lui Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj, concluzionând că există preluări integrale sau parțiale.

Raportul confirmă suspiciunile de plagiat

După zece zile a efectuării raportului de analiză , respectiv în 31 ianuarie 2019, Comisia de etică universitară a Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul”  a hotărât aprobarea raportului elaborat de Comisia de analiză, raport care confirmă suspiciunile de plagiat.

”Comisia de analiză a evaluat teza de doctorat în raport cu sesizarea sus menționată concluzionând că există preluări integrale sau parțiale din textul sursă, fără citarea acesteia și fără menționarea autorului, fie în teză, fie în bibliografie”, arată membrii Comisiei de etică ANIMV.

Totodată, Comisia de etică a trimis raportul de analiză care confirmă suspiciunile de plagiat către rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” în vederea formulării unui punct de vedere către CNATDCU-MEN privind teza de doctorat a lui Toma Rus.

În sertarul cui este ținut raportul?

Gazeta de Cluj a cerut CNATDCU să comunice în ce stadiu se află dosarul prin care Toma Rus a fost reclamat pentru plagiatul tezei de doctorat. Interesant este faptul că CNATDCU ne-a comunicat faptul că ”nu există nicio sesizare de plagiat pe numele domnului Toma Rus”.

De cealaltă parte, ANIMV susține că a transmis CNATDCU punctul de vedere referitor la teza domnului Toma Vasile Rus” în data de 7 februarie 2019. Mai mult, ANIMV a transmis că „în toate cazurile în care au fost identificate suspiciuni de plagiat (n.r. cum este și cazul lui Toma Rus), Academia a urmat procedurile în vigoare și a transmis MEN puncte de vedere, care cuprind inclusiv rezultatele analizelor tehnici, alături de propunerea rectorului ANIMV de retragere a titlului de doctor”.

Toma Rus, editor și coordonator de cărți sub aripa lui Adrian Ivan

Adrian Ivan, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”  și fost cadru didactic al UBB Cluj-Napoca a editat împreună cu Toma Rus și Maria Nistor (șefa EDP) cartea ”Informații clasificate în balanță” și ”Securitate umană – o abordare diferită”, cărţi publicate în 2012 de către Editura CA Publishing. În 2012 şi 2014, Toma Rus a coordonat împreună cu Adrian Ivan volumul ”Guvernanţă, Intelligence şi Securitate în Secolul XXI”.

Toma Rus a fost chestor de poliţie, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate la CFR Cluj, iar câteva firimituri de… cultură şi intelectualitate au provocat îmbogăţirea palmaresului lui Toma Rus şi a ajuns editor şi coordonator de cărţi, evident sub aripa lui Ivan. Tot în palmares a adăugat faptele de corupţie pentru care a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era şef la BCCO.

Legătura dintre Toma Rus și Adrian Ivan este povestită și de către jurnaliștii de la curentul.info: ”Când Liviu Pop a parașutat-o la EDP pe Maria Nistor cu zero experiență managerială și care până la treizeci și ceva de ani reușise să aibă venituri lunare mai mici decât salariul minim pe economie, presa a spus că e numită pe filiera SRI. Surse cel mai bine informate ne-au declarat că nu e vorba de niciun SRI, ci la mijloc este cea mai veche relație interumană: Maria Nistor este amanta lui Adrian Cătălin Gurău, director general adjunct la celebrul serviciu secret din Ministerul de Interne, Direcția Generală de Protecție Internă, fostă DIPI, fostă DGIPI, fostă UM 0215. Ofițerii care lucrează aici sunt recrutați dintre cei mai buni așa cum este și cazul lui Gurău care a lucrat la Brigada de Crimă Organizată de la Sectorul 6. Atunci l-a cunoscut Gurău pe Toma Rus, fostul şef al BCCO Cluj și fost secretar de stat în MAI care l-a recomandat pentru doctorat profesorului universitar Adrian Ivan de la Babeș-Bolyai. Ivan este din octombrie 2017 rectorul Academiei SRI. Așa a început Gurău doctoratul la Cluj în 2011 unde a cunoscut-o pe mai tânăra Maria Nistor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.