Nelu Varga, controversatul patron de la CFR Cluj, a ajuns într-o situație de râsul curcilor – s-a împrumutat în bitcoin, apoi s-a dus în instanță să ceară anularea împrumutului, după ce nu a mai putut să înapoieze banii la timp. Dacă Neluțu rămăsese fără bani sau pierduse la poker nu avem de unde să știm, însă enigma rămâne în picioare: de unde o să scoată suma care trebuie restituită? Dacă minele de aur și pădurile i-au adus profit, se pare că blestemul criptomonedelor l-a băgat în pagubă.

Un mic împrumut de 1 milion de euro

Într-o dimineață, Neluțu s-a trezit și și-a dat seama că are nevoie de un milion de euro pentru „finanțarea temporară a unei afaceri”, ori cel puțin acesta fusese motivul invocat de dânsul. Întâmplător sau nu, Varga a apelat pentru împrumut la Baroti Marian, cel care deține și POKER WORLD SRL. 

Din câte relatează avocații lui Varga, Baroti i-ar fi spus patronului că nu are banii în euro, dar că îi poate face transferul în bitcoin, urmând să-l ajute tot el să-i transforme în euro.

Astfel, pe 18 noiembrie 2019 s-a semnat un contract – iar semnarea contractului reprezintă un detaliu foarte important, întrucât, mai târziu, Varga îl va acuza pe Baroti pentru cămătărie.

În toată „afacerea”, NEVA CONSTRUCT INVEST SRL e garantul.

Baroti i-a transferat lui Varga 165 bitcoin, echivalentul (la acea vreme) a 1.263.157,50 euro + accesorii, termenul de restituire fiind 31.01.2020, altfel se va trece la executarea silită. 

Conform contractului, „în vederea garantării obligației de restituire de către Varga Ioan-Gheorghe, subscrisa NEVA CONSTRUCT INVEST SRL, consimt să restitui în favoarea împrumutatorului o ipotecă de rangul I”; iar această ipotecă a constat chiar în vila și hotelul Granata, de pe strada Cometei.

Homosapiens în ipostaza de reclamant

Cum era de așteptat, Neluțu nu a returnat banii la timp și s-a trecut la executarea silită. 

Deși poate fi recunoscut pentru multe lucruri, inteligența nu este neapărat unul din punctele forte ale patronului CFR, după cum am putut constata și în urma izbucnirii sale din septembrie, vizând reprezentanții companiei EnergoBit: „Sunt niște p***e ordinare! Niște homosapiens!”. Se pare că, în situația neplăcută de returnare a împrumutului, și Varga a dat dovadă de comportament de „homosapiens” și s-a gândit să apeleze la avocați pentru o „acțiune în anularea contractului de împrumut de consumație cu ipotecă imobiliară”.

Aflat într-o situație atât de jenantă, nici cei mai buni avocați nu l-au putut salva, ba chiar au ajuns să prezinte argumente stupide și să-l acuze pe Baroti de cămătărie, mai ales ca valoarea unui bitcoin crescuse dramatic. Mai mult decât atât, aceștia au pus accentul și pe naivitatea sărmanului patron păcălit, care nu ar fi deținut informații despre creșterea bitcoin-ului pe piață, fiind neexperimentat în domeniu. Cu toate astea, același om a semnat cu mânuța lui un contract în care își asuma că știe ce implică să lucrezi cu bitcoin și ce schimbări de piață se pot produce. Avocații săi îl acuză pe Baroti că ar fi demarat executarea silită într-un moment de ascensiune bitcoin, vrând să încaseze dublul sumei acordate (la acel moment, 2.273.487,15 euro + 362.526,20 euro, penalitățile de 1% pe zi de întârziere). În realitate, executarea silită a fost demarată așa cum prevedea contractul, iar Baroti sigur nu este vreun vrăjitor, încât să fi putut ghici în stele cât avea să crească un bitcoin (putea la fel de bine să și scadă).

Se vede că datoriile l-au cam uscat pe Neluțu, întrucât, după împrumutul de la sfârșitul lui 2019, NEVA CONSTRUCT INVEST SRL a luat-o la vale, după cum urmează situația firmei: în 2020, NEVA CONSTRUCT INVEST SRL a avut cifra de afaceri de 17.042 lei, un profit net pe minus (-638.061 lei) și datorii în valoare de 32.816.724 lei.

Și făcut de cacao, și cu bitcoinii luați

În dosarul nr. 22314/211/2020 din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca apar nume noi, precum Agapie Aurel și Stan Andi-Serafim, aceștia fiind, probabil, prietenii împreună cu care Baroti a strâns suma de bitcoin cu care l-a împrumutat pe Varga. 

Agapie și Stan dețin (fiind asociați 50-50%) INNOWEB DEV SRL, o firmă înființată chiar în ziua în care (coincidență sau nu) Varga ar fi trebuit să restituie împrumutul (30.01.2020).

Un mic rezumat al situației în care ne aflăm: Neluțu a făcut un împrumut, pentru care a semnat un contract. Nu a plătit înapoi la timp. A venit în instanță să ceară anularea contractului de împrumut, din cauză că valoarea unui bitcoin a crescut enorm și nu își permite să-și achite datoria. Avocații lui ajung la acuzații de cămătărie. Ce decizie ar putea lua judecătorul?

Deși a tot încercat, prin diferite metode, să nu înapoieze banii, oricât și-ar fi pus Neluțu încrederea în avocații săi și în ipostaza de victimă, judecătorul i-a cam dat în gură cu decizia finală, anume: să restituie fiecăruia dintre acuzați suma de 55 bitcoin, ajungându-se, astfel, la totalul de 165, după cum urmează, conform dosarului nr. 2452/117/2021 de la Tribunalul Cluj: „Subsemnatul debitor Varga Ioan-Gheorghe mă oblig să restitui bunurile ce fac obiectul contractului de împrumut, constând în 165 BTC, câte 55 BTC pentru fiecare creditor, până cel târziu la data de 30.09.2021.” și „Subsemnații creditori Baroti Marian-Alfred, Agapie Aurel și Stan Andi-Serafim, în nume propriu și prin mandatar, declarăm că prin creditarea portofelelor noastre virtuale cu câte 55 BTC se va stinge obligația de restituire a debitorului Varga Ioan-Gheorghe”.

Ultima ședință a avut loc luna aceasta la Judecătoria Cluj-Napoca; soluția pe scurt: „Ia act de renunţarea la judecarea contestaţiei la executare formulată de contestatorii V.I.G. şi N.C.I. S.R.L., în contradictoriu cu intimaţii B.M.A., A.A. şi S.A.S. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. În temeiul art. 720 alin. 6 C.pr.civ., dispune indisponibilizarea cauţiunii şi comunicarea către B.E.J. R.C. a recipiselor de consemnare a sumei de 26.343 de lei. Cu drept de recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Judecătoria Cluj-Napoca. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei azi, 07.10.2021.

Document: Hotarâre  4693/2021  07.10.2021”.

În acest moment, pe piață, un bitcoin valorează 54.064,72 euro, adică echivalentul a 267.779.98 lei, ceea ce înseamnă că suma de 165 bitcoin ajunge la 8.931.432,08 euro, respectiv 44.183.696,91 lei.Preţul unui bitcoin poate să crească sau să scadă imprevizibil într-o perioadă scurtă de timp, din cauza economiei încă tinere, a naturii inovatoare şi a pieţelor ce câteodată sunt lipsite de lichidate. În consecinţă, nu este recomandat să-ţi pui toate economiile în bitcoin. Bitcoin trebuie văzut ca bun de mare risc, şi nu ar trebui să investeşti mai mulţi bani în bitcoin decât îţi poţi permite să pierzi. Bitcoin este o valută nouă şi experimentală aflată într-o dezvoltare continuă. Deşi devine mai puţin experimentală pe măsură ce utilizarea ei devine din ce în ce mai populară, trebuie avut în vedere faptul că bitcoin este o invenţie nouă care explorează idei într-un fel în care nu a mai fost încercat până acum. Din acest motiv, viitorului acestei monezi nu poate fi prevăzut de nimeni.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.