Abia la un an de zile după primele sancţiuni în valoare de 130.000 de lei suportate de şefii Omniasig, procurorii DNA au deschis un dosar referitor la o serie de fraude sesizate la această firmă. La sfârşitul săptămânii trecute, toate sediile Omniasig au fost percheziţionate de mascaţi. Directorul general şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei.
Omniasig este a treia mare societate de asigurări care a intrat sub tăvălugul procurorilor DNA. În această cauză a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual reţinute în sarcina directorului general al societăţii de asigurare Omniasig, a tuturor directorilor de sucursale, precum şi a directorilor de vânzări, care se vor prezenta în următoarele zile la audieri. În urma percheziţiilor au fost ridicate de la sediile societăţii camioane de documente, care urmează să fie verificate de către anchetatori.
Într-un comunicat de presă dat publicităţii de Omniasig în urma percheziţiilor se arată că unicul obiect al verificărilor făcute de procurori şi poliţişti a avut ca obiect situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de companie în a doua jumătate a anului 2013. “Unicul obiect al acţiunii de verificare desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Omniasig este situaţia poliţelor de asigurare de locuinţe emise de compania noastră în a doua jumătate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a poliţelor PAD (n.n. – poliţă de asigurare împotriva dezastrelor). Compania noastră va colabora pe deplin şi va pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele şi informaţiile solicitate. În acelaşi timp, am demarat o investigaţie internă pentru a lămuri în întregime această situaţie”, se arată în comunicatul Omniasig.
Şefii Omniasig în “siletio stampa”
Şeful Omniasig Cluj, Remus Urcan, nu a putut fi contactat, conform unor surse judiciare el fiind ocupat de audierile făcute la DNA.
Interesant este că descinderile celor de la DNA vin după ce în urmă cu aproximativ un an, Omniasig a fost amendată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În iulie 2013, Consiliul ASF a hotărât sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a lui Mihail Tecău (Președinte Directorat OMNIASIG VIG), sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a domnului Artur Borowinski ( vicepreședinte Directorat), sancționarea cu amendă în cuantum de 30.000 de lei a doamnei Daniela Camelia Covăcescu (membru Directorat). Consiliul CSA a dispus, în data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la societatea OMNIASIG VIG SA, având ca tematică verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună, precum și a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări). În urma controalelor s-a depistat că evidența contabilă și operativă nu permite întocmirea corectă a rapoartelor solicitate de către autoritatea de supraveghere. De asemenea, rezervele de daună avizate sunt subevaluate, atât la data de 31.12.2012, cât și la data de 30.04.2013 și nu sunt constituite la valoarea și în momentul luării la cunoștință despre pretențiile asiguraților/păgubiților. Controlul a mai arătat că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește avizarea, constatarea prejudiciilor, plata despăgubirilor, iar procedura privind modalitatea de soluționare a petițiilor nu este în concordanță cu prevederile normelor.
Fraude cu banii pentru victimele accidentelor?
În ultimii ani, taxele RCA au crescut simțitor, chiar dacă asiguratorilor li s-au redus impozitele pe care trebuie să le plătească la stat.
O parte din aceste sume merg la bugetul de stat sub forma unor taxe. În mod ciudat, în timp ce RCA-ul a crescut pentru plătitori, asiguratorilor li s-au redus impozitele pe care trebuie să le plătească. În urmă cu şase ani, în România a fost deschis Fondul de Protecţie al Victimelor Străzii, o asociaţie susţinută de bugetul naţional care îi despăgubeşte pe cei care au fost accidentaţi iar autorul accidentului a fugit de la locul accidentul, iar victima se află în imposibilitatea de a trage pe cineva la răspundere, arată o sursă din piaţa asigurărilor.
La începutul anului, parlamentarii români au decis ca taxa pe care firmele de asigurări o varsă în conturile acestei asociaţii să se diminueze de la 1,5% din RCA-ul plătit la 0,3%. În mod normal, această decizie ar fi trebuit să aibă un efect şi asupra taxei RCA, adică ele să scadă, lucru care nu s-a mai întâmplat. Astfel că această diferenţă, în loc să rămână în buzunarele plătitorului de RCA sau să meargă în conturile asociaţiei care îi despăgubeşte pe cei care au suferit accidente rutiere cauzate de autori necunoscuţi, rămâne în conturile firmelor de asigurări.
“Problema este foarte gravă pentru că s-a tăiat o parte considerabilă din bugetul care ne revenea anual. Cu toate acestea, plăţile făcute de noi au crescut de la an la an, şi cred că pe viitor vor fi şi mai multe dosare. De la începutul anului, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii a plătit daune de 2,8 ori mai mari în primele opt luni. Adică s-au făcut plăţi de despăgubire de 4,5 milioane lei, de 2,8 ori mai mult decât în acelaşi interval din anul trecut. În acelaşi timp, numărul dosarelor a sporit cu 30%, deci vă puteţi imagina că, la un moment dat, se va intra în imposibilitate de plată”, susţine sursa citată.