La începutul acestui an, mai mulți locuitori ai comunei Florești și-au arătat indignarea față de un proiect imobiliar care propunea construirea a opt blocuri pe strada Cetății. Spiritele s-au încins pe grupurile de Facebook, iar internauții spuneau că sunt gata să protesteze în fața Primăriei Florești pentru a stopa dezvoltarea ansamblului imobiliar.
Cu toate acestea, nimeni nu s-a ostenit aducă la lumină identitatea dezvoltatorilor care se pregătesc să sculpteze o nouă față a comunei Florești în beton și oțel. Gazeta de Cluj vă prezintă cine sunt oamenii care se află în spatele proiectului împotriva căruia floreștenii sunt gata să iasă în stradă.
La data de 15 februarie, pe terenul pe care ar urma să se construiască cele opt blocuri, a fost montat un panou informativ prin care Primăria Florești anunța intenția societății Westken City SRL de a iniția un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pentru construirea unui ansamblu de locuințe colective, cu regim de înălțime P+3E+ER/M, pe strada Cetății. Cetățenii au fost invitați să transmită observații și propuneri pân la data de 10 martie. Însă, cele mai multe comentarii au fost propagate în mediul online, pe rețelele de socializare. Oameni au afirmat că sunt gata să iasă în stradă pentru a stopa proiectul, spunând că în locul blocurilor ar trebui să se facă un parc.
Westken City a înflorit abia în 2022, după ce s-a umplut de datorii timp de 3 ani
Dincolo de nemulțumirile floreștenilor, care au sărit ca arși când au aflat că vor exista construcții pe terenul care devenise pentru unii o groapă de gunoi, iar pentru alții parcare publică, planează interesele Westken City SRL. Societatea se ocupă cu activități de dezvoltare și promovare imobiliară și este administrată de Zfania Simon. Capitalul social este deținut de alte două firme Sidarix Real SRL (70%) și Toolscenter SRL (30%), iar beneficiarii sunt cetățeana maghiară Baran Kalasz Beatrix și cetățeanul israelian Zazashvili David. Cu toate că a fost înființată în anul 2019, firma a înregistrat profit numai în anul 2022. Până atunci a fost măcinată numai de pierderi și datorii. Ce-i drept, nu a avut niciun angajat până acum doi ani. Dacă în anul 2021 Westken City SRL declara pierderi de 60.288 de lei și datorii de 2.741.258 de lei, în anul 2022, cu un singur angajat, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 3.281.964 de lei, un profit net de 1.440.876 de lei și datorii de 4.163.547 de lei.
Firma nu este la primul proiect dezvoltat în cea mai mare comună din România. În anul 2021, Primăria Florești a emis două autorizații de construire pentru societatea Westken City SRL pentru construirea a două imobile de locuințe colective, cu regim de înălțime P+2E+M, pe strada Cetății.
Cine sunt firmele din spatele Westken City
Așa cum am arătat mai sus, capitalul social al Westken City SRL se împarte între firmele Sidarix Real SRL (70%) și Toolscenter SRL (30%). Să le luăm pe rând. Sidarix Real este un holding administrat de Zazashvili David și patronată de Baran Kalasz Beatrix. Firma a fost înființată în anul 2017, nu a avut niciodată angajați, cifra de afaceri nu a fost declarată, iar în anul 2022 a fost pe pierdere cu 740 de lei și a înregistrat datorii de peste 4 milioane de lei.
Toolscenter SRL a fost înființată în anul 2007 și se ocupă cu activități de comerț cu ridicata al aparatelor electrice de uz gospodăresc, al aparatelor de radio și televizoarelor. Firma este deținută de Zfania Simon (50%) și Zazashvili David, care este și administratorul societății. Chiar dacă firma este activă de peste 17 ani, în primii 10 ani de la înființare a înregistrat numai pierderi și datorii. Abia în anul 2017 profitul firmei a început să urmeze o direcție ascendentă. Minunea nu a durat prea mult și, în anul 2022, Toolscenter SRL a revenit la setările din fabrică, înregistrând pierderi de 42.742 și datorii de 2.328.283 de lei.
Cele două firme nu sunt asociate numai în cadrul Westken City, ci împart capitalul social și în cazul Megaloc Imob SRL, firmă care a construit mai multe blocuri pe strada Eroilor din Florești.
În comparație cu celelalte societăți patronate și administrate de Zazashvili David și Baran Kalasz Beatrix, Megaloc Imob SRL este singura care a înregistrat un profit considerabil mai mulți ani la rând. Însă, în anul 2022, firma care se ocupă cu activități de dezvoltare și promovare imobiliară, a ajuns să fie măcinată de datorii de peste 20.000.000 de lei și pierderi de peste 450.000 de lei.
Situația financiară a firmelor controlate de Zazashvili David și Baran Kalasz Beatrix pare că se clatină. În ultimii trei ani au fost înregistrate zece dosare pe rolul instanțelor clujene în care societatea Megaloc Imob SRL are calitatea de pârât sau debitor, în dosare de executare silită.
Prin urmare, floreștenii nu ar trebui să fie chiar atât de îngrijorați în legătură cu viitoarele construcții, având în vedere că beneficiara proiectului, Westken City SRL, ar putea ajunge pe butuci cât de curând, urmând modelul celorlalte „firme surori”. Pe de altă parte, oamenii s-au trezit că vor să se amenajeze un parc pe terenul respectiv, abia în momentul în care le-a ajuns cuțitul la os și și-au dat seama că parcarea gratuită/groapa de gunori ar putea fi desființată. Floreștenii au propus Primăriei să exproprieze terenul, pentru că nu vor „înghesuială”, abia după ce proiectul ansamblului imobiliar de opt blocuri a intrat în consultare publică.
Mesajul unui cetățean supărat de proiectul propus de Westken City
„Este imposibil ca proprietarul acestui teren să poată construi încă vreo 8, 9 blocuri cu 4 etaje pe terenul acela atât de mic. Domnule primar vă rugăm să nu permiteți așa ceva, nu ne mai trebuie blocuri. Este atat de greu să oprim foamea asta după construcții? Vă rog expropriați și faceți un parc, avem nevoie de parcuri mari și frumoase să putem respiră și să putem să lăsăm copiii să se joace. La Cluj-Napoca cum se poate face acest lucru? Cum de sunt bani pentru așa ceva? Nu vrem înghesuială! Gata avem destui cetățeni în Floresti, impozitele sunt suficiente pentru a putea face proiecte, de aici încolo trebuie să vă focusați pe proiecte care ajută cetățeanul. Toată zona Florilor se transformă în lac când plouă din cauza sistemului de canalizare depășit, rețeaua electrică este supraîncărcată și toate astea din cauză că suntem prea mulți pe metru pătrat. Este de mintea copilului că această firmă înfometată nu face altceva decât își bate joc de Florești. Nu trebuie lăsată. Trebuie expropiati, și să se facă parc, o grădiniță, o școală, lucruri care cu adevărat sunt relevante. Toată lumea este de acord că din bugetul primăriei să se exproprieze această firmă fără un pic de minte. O să vă trebuiască bărci în loc de mașini curând”, este mesajul unui cetățean.
Mucles, că voi l-ați ales pe „pivariu” din clica #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#.
Cica ” Cluj-Napoca cum se poate face acest lucru? ” Ce se face la Cluj ? Un cacat, blocuri langa case plus alte magarii marca boc.
ce vizeaza unii parcuri pe terenurile private ale altora. Sa-si faca parc pe terenul lor. Si-au lat apartament ieftin si emit pretentii sa nu se mai faca nimic