În urma protestului de azi, la care au participat mai mulți judecători și procurori din Cluj Napoca, se va forma o delegație a magistraților care, la începutul lunii viitoare, va organiza un protest la Bruxelles.

Judecătorul clujean, care a participat vineri la un nou protest în faţa Palatului de Justiţie din Cluj, alături de alţi câţiva zeci de colegi, a precizat că magistraţii doresc să expună personal în faţa comisarului pentru Justiţie şi a prim-vicepreşedintelui Timmermans situaţia Justiţiei din România. „Am format o delegaţie de 30 de judecători şi procurori care va pleca la Bruxelles, pe data de 4 aprilie, vom fi în faţa Comisiei Europene pentru a protesta şi acolo şi pentru a intra la domnul Timmermans şi la comisarul pe Justiţie. Cred că este cazul să vorbim noi înşine cu Bruxelles-ul, am văzut că ministrul Justiţiei vorbeşte prin scrisori, noi ne vom duce personal acolo”, a spus judecătorul Cristian Danileţ, de la Tribunalul Cluj.

Acesta a ieşit, vineri, din palatul de Justiţie din Cluj-Napoca, alături de alţi magistraţi, cu toţii purtând banderole albe pe braţ în semn de protest faţă de prevederile Ordonanţei 7/2019. „Semnalul pe care noi Clujul l-am dat cred că a fost însuşit de cele mai active instanţe şi parchete din România. De asemenea, protestul s-a extins şi la societatea civilă – actori, studenţi, profesori, văd aici studenţi la Drept care au venit astăzi la palatul de Justiţie. Este important că societatea civilă ne sprijină şi trebuie să se înţeleagă clar că independenţa Justiţiei nu este un privilegiu al magistratului ci este un drept al cetăţeanului. Şi cetăţeanului trebuie să îi pese de modul în care este gestionată cariera judecătorului şi procurorului. În momentul în care vom avea magistraţi a căror carieră este controlată politic sau influenţată de către politicieni în acel moment deciziile lor vor fi suspectate tot timpul de incorectitudine”, a spus Danileţ. Magistraţii au explicat că sunt nemulţumiţi în continuare şi că nu consideră că prin emiterea ordonanţei 12 problema este rezolvată. Ei sunt nemulţumiţi că în România se conturează o practică a schimbării Legilor Justiţiei prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care lucrează în acest domeniu, ceea ce, spun ei, înseamnă impredictibilitate şi afectarea carierei magistraţilor. De asemenea, magistraţii spun că înfiinţare secţiei speciale este contrară standardelor internaţionale şi nu se justifică, deoarece nu există un fenomen infracţional în rândurile judecătorilor şi procurorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.