Un pensionar clujean a fost reţinut şi agresat bestial, inclusiv cu electroşocuri şi lovituri cu bastoane metalizate, în plin centrul oraşului, de o haită de nouă poliţişti şi jandarmi pentru că a refuzat să se legitimeze. Pentru un punct de vedere și pentru a vedea ce soluții găsesc parlamentarii clujeni referitor la aceste cazuri tot mai des întâlnite, reporterul Gazeta de Cluj a încercat să contacteze politicienii trimiși de clujeni să îi reprezinte în Parlamentul României dar majoritatea nu au răspuns, probabil fiind undeva la soare departe de problemele cu care se confruntă cetățenii.

Poliţiştii şi jandarmii nu se sinchisesc când e vorba de apărarea siguranţei cetăţenilor, fapt pe deplin dovedit în recentul şi cutremurătorul caz de la Caracal. În schimb sunt foarte viteji și agresivi în cazul unor oameni simpli, lipsiţi de apărare, pentru fapte de regulă mărunte. Cotidianul a prezentat acum câteva zile un astfel de caz prezent la Cluj când forțele de ordine au agresat un pensionar pașnic în timpul vizitei pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat-o la Universitatea Babes-Bolyai, în seara zilei de 23 mai 2019.

Pensionarul Todorel Lupea a fost reţinut şi agresat bestial, inclusiv cu electroşocuri şi lovituri cu bastoane metalizate, în plin centrul oraşului, de o haită de nouă poliţişti şi jandarmi pentru că a refuzat să se legitimeze, până ce nu i se spune ce fapta a comis, după ce a îndepărtat câteva jerbe de flori legate cu panglici în culorile drapelului naţional al Ungariei de pe soclul statuii ecvestre a regelui Matei Corvin. Pasagerul ministru de interne Nicolae Moga si actualul ministru interimar Mihai Fifor au declarat imediat după preluarea funcţiei că nu vor mai admite abuzurile poliţiştilor şi jandarmilor împotriva cetăţenilor şi mai ales actele de agresiune nejustificate împotriva acestora dar nimic concret nu s-a schimbat.

În seara zilei de 23 mai 2019, un pensionar aflând că preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită la Universitatea Babes-Bolyai, unde şi-a lansat o carte, instituţie situată la circa 100 metri distanţa de Piata Unirii, s-a deplasat la universitate pentru a-l vedea pe preşedinte, dar nu i s-a permis să intre de către nişte cei din SPP. Astfel acesta s-a reîntors în piață, unde au sesizat că un grup de turişti maghiari a depus pe soclul statuii lui Matei Corvin jerbe de flori legate cu panglici în culorile drapelului national al Ungariei, fapt care a creat iritare in rândul românilor care se aflau sau treceau prin zonă. Un bărbat, care trecea prin piaţă şi care a afimat că este din Maramureș, a îndepartat jerbele de pe soclu, dar turiștii maghiari le-au repus la loc, fapt ce a amplificat iritarea românilor prezenţi.

Pe acest fond de iritare, în jurul orelor 19,30, Todorel Lupea s-a deplasat la statuie şi a îndepartat din nou jerbele de pe soclul acesteia, spunandu-le turiștilor maghiari că nu este normal să depună jerbe în culorile naţionale ale Ungariei într-un oraș din România. În scurt timp, la faţa locului, au venit doi polițiști în uniforme de camuflaj, care au coborât dintr-o duba inscriptionată „Poliţia“, care staţiona pe caldarâmul din piaţă, făcând parte din dispozitivul de pază şi intervenţie organizat cu ocazia vizitei presedintelui Iohannis.

Cei doi politiști i-au solicitat lui Lupea să se legitimeze, iar acesta și-a introdus mâna în buzunarul hainei pentru a scoate cartea de identitate, spunându-le de cateva ori, fără niciun cuvânt jignitor, ca se va legitima daca-i spun ce fapta a comis. Poliţiştii au refuzat să-i spună, îngăimând doar ceva de genul “ Aţi făcut scandal cu statuia “ şi au solicitat ajutoare, venind imediat din duba patru jandarmi, printre care si o femeie, si trei politisti locali, dintre care unul era imbracat civil si s-a prezentat a fi seful Biroului de ordine publica din Politia Locala a municipiului Cluj-Napoca. Toată această haita l-a târât pe Todorel Lupea la duba, unde i-au fost aplicate electroşocuri la genuchiul stâng şi a fost lovit cu sălbăticie, cu bastoane metalizate, în partea inferioara a piciorului drept, pe care i l-au rupt efectiv în zona gleznei, care a inceput să atârne pur şi simplu.

Omul a căzut pe caldarâm, pierzandu-şi cunostinţa, iar agresorii l-au aruncat ca pe un sac în dubş. Agresorii au vrut să-l ducă la o secţie de poliţie, dar realizând gravitatea celor întâmplate, l-au dus cu duba la Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, unde a fost internat la orele 20,05 cu diagnosticul “ fractura cominutiva peroneu drept”, care a necesitat interventie medicală în dimineaţa zilei urmatoare.

În dimineata respectiva s-au prezentat la spital doi şefi, unul de la Politie şi unul de la Jandarmerie, care în loc să se intereseze de starea lui Lupea, au facut presiuni asupra medicilor să radieze din registrul de internari menţiunea ca acesta a afirmat ca a fost agresat de poliţişti, pentru a sterge astfel urma autorilor, dar au fost daţi efectiv afară.

Pensionarul agresat a fost spitalizat timp de 14 zile, dupa care i-a fost eliberat certificat medico-legal din care rezulta ca a suferit, în urma agresiunii prezentate, leziuni traumatice care necesită pentru vindecare 80-85 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicaţii.

Lupea nu s-a vindecat până în prezent, neputând încă umbla normal, astfel ca probabil că numarul de zile de îngrijiri medicale va trece de 90. După externare, la aproape o luna de la eveniment, respectiv în data de 18 iunie 2019, a fost vizitat la domiciliu de doi politişti locali care i-au inmânat un proces verbal (cu seria PL nr. 0068276) incheiat de agentul constatator Florin Cioban din Directia Generala Politia Locala a Municipiului Cluj-Napoca, prin care a fost sanctionat cu amenda contravenţională de 300 lei, pentru că a fost depistat în timp ce arunca jerbele funerare care se aflau pe ansamblul statuar Matei Corvin şi a refuzat să se legitimeze.

Referitor la acest proces verbal exista suspiciuni ca ar fi fost întocmit în fals, întrucat a fost încheiat în lipsa presupusului contravenient, cu data de 20.05.2019, orele 20,30, deci după internarea acestuia, şi nu este semnat de un martor, conform dispoziţiilor legale. Mai mult ca sigur ca organele de ordine au incercat să-şi acopere comportamentul abuziv, chiar criminal, cu acest proces verbal de contraventie fabricat.

Todorel Lupea a formulat contestatie impotriva procesului verbal de contraventie, care se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca.Totodata, urmează să depună la Parchetul Militar Teritorial Cluj plangere penala impotriva celor noua agresori din fortele de ordine, sub aspectul savarsirii infractiunilor de lovire sau alte violente (pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani ) sau vatamare corporala (pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani ), in functie de depasirea numarului de 90 zile de ingrijiri medicale. Cele noua brute ale statului sunt pasibile si de plata de daune morale substantiale victimei si de plata cheltuielilor de spitalizare ale acesteia. Am solicitat institutiilor implicate ( Directia Generala Politia Locala a Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Judetean de Politie Cluj si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Cluj ) sa-mi comunice numele, gradul si functiile agresorilor pensionarului Todorel Lupea, dar nu mi-au transmis niciun raspuns pana la ora finalizarii articolului. Acest fapt dovedeste nu numai lipsa de control şi de autoritate asupra propriilor subalterni a şefilor acestor instituţii de forţă, dar li lipsa de bun simţ li de responsabilitate faţă de opinia publica. Nici măcar primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, fost palamentar, premier şi lider de partid, care este şeful supreme al Politiei Locale, nu s-a grabit să-mi răspundă la întrebarile adresate.

Politicienii, vacanțele la soare și durerea la bască

Reporterul Gazeta de Cluj a încercat să contacteze toți parlamentarii clujeni pentru un punct de vedere referitor la cele întâmplate și pentru a vedea ce măsuri propun aceștia. Din cei 14 politicieni clujeni trimiși în Parlamentul României să ne reprezinte mai mult de jumate au telefoanele închise sau nu vor să răspundă, cel mai probabil sunt undeva la soare departe de problemele alegătorilor. Gazeta de Cluj vă prezintă parlamentarii clujeni neinteresați de ceea ce se întâmplă dar și răspunsurile celor care își asumă postul ocupat și sunt interesați de viața cetățenilor care i-au ales.

Sorin-Dan Moldovan este îngrijorat cu privire la cazul petrecut zilele anterioare deoarece astfel de acțiuni susține că pot scădea încrederea cetățenilor români în instituția care ar trebui să ofere de fapt siguranță.

“Din păcate, evenimentele din ultima perioadă au reușit să scadă încrederea cetățenilor români în instituția care ar trebui să le ofere siguranță și încredere. Abuzurile și mai ales actele de agresiune nejustificate îndreptate împotriva cetățenilor nu trebuie tolerate. Cu părere de rău spun că: este și vina noastră, a cetățenilor, pentru ceea ce se întâmplă. Ar fi bine să nu uităm să respectăm legea și persoanele în uniformă.
Ministerul Afacerilor Interne trebuie să se uite foarte serios în curtea proprie și să elimine elementele care nu aduc onoare uniformei de polițist sau jandarm. În același timp și noi trebuie să reînvățăm să respectăm legile și persoanele care poartă uniformă.
Nu este corect să spun că toți din poliție sunt incompetenți, fiindcă cunosc foarte multe persoane din cadrul MAI care își fac datoria și își respectă Jurământul de credinţă”, a declarat Sorin-Dan Moldovan.

Csoma Botond consideră că dacă poliția și jandarmeria l-au agresat pe bărbat ar trebui să răspundă penal pentru aceste fapte.

“În cazul în care poliția și jandarmeria au avut un comportament abuziv și l-au agresat fizic pe cetățeanul în vârstă, fără ca acesta să fie violent, ei trebuie să răspundă penal în condițiile legii. În același timp, mă întristează faptul că anumite coroane în culorile steagului Ungariei pot reprezenta un afront adus sentimentului național românesc. Amintirea lui Matia Corvin ne aparține tuturor, fiecare persoană trebuie să aibă libertatea de a alege modul în care să-l comemoreze pe regele Matia, iar acele coroane nu au adus atingere demnității sau libertății poporului român”, a declarat Csoma Botond.

Horia Nasra consideră ar trebui să se ia măsuri și la nivelul Clujului să fie anchetați cei în cauză.

Laszlo Attila spune că nu poate comenta cele întâmplate deoarece nu cunoaște exact comportamentul bărbatului agresat.

Florin Stamatian contactat telefonic la câteva zile de la trimiterea mail-ului în urma căruia nu a dat nici un răspuns a declarat că a văzut acel mail dar nu a avut ce să comenteze referitor la acesta deși ar trebui totuși să existe niște măsuri în urma acțiunilor petrecute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.